onsdag 21 december 2016

Julsmocka: MP lät försvaret stoppa 700 vindkraftverk

Eva-Lena Ulvsfält
Regeringen stoppar vindkraften i Hanöbukten. Det handlar i första hand om 700 större verk. Miljöpartister sitter i regeringen. "Försvaret behöver kunna öva", meddelas från miljöminister Karolina Skog (MP).

Regeringsbeslutet finns här.

Eva-Lena Ulvsfält, gruppledare i Miljöpartiet i Sölvesborg var uppgiven när Sydöstran ringde upp.

– Jag är besviken, ledsen och uppgiven. Vi har väntat på det här i fyra år och det är många här har arbetat hårt, inte bara politiker utan även privatpersoner och kommunen.

Miljöpartiets språkrör brukar hävda att de har makt på riktigt nuförtiden... Nu blev det ännu ett bottennapp. Det är så jävla uselt!

Mark- och miljödomstolen beslutade tidigare att vindkraften skulle kunna byggas. Naturskyddsföreningen har sagt ja. Energimyndigheten har avsatt området till riksintresse för vindkraft!

Apropå Blekinge: jag minns en slutrunda i en budgetförhandling (tror det var 1999). Fick någon timme före  - ja, det var ren utpressning - det att budgeten skulle gå i tryck igenom att Blekinge Kustbana skulle elektrifieras. Vi hade inga statsrådsposter och inga statssekreterare att värna - vi hade bara grön politik att värna.


Den tidigare marinkommandochefen Bo Wrankers har meddelat att  försvaret och vindkraften visst skulle kunna samexistera.  Här skrivs mer i Sydöstran om lokala och regionala miljöpartisters uppfattningar.