måndag 11 januari 2016

Den inställda omställningen

Bibliotek eller lägsta pris här.
Martin Hultmans bok Den inställda omställningen är en guldgruva för den som vill förstå hur svårt det är med omställning. Och vilka motkrafter som agerar. Och vad man som politiker, som vill ställa om, kan förvänta sig.

Hultman - som är doktor i teknik och social förändring samt verksam vid Linköpings universitet - följer ett uppmärksammat lokalt projekt (Welgas i Härnösand) och hur omställningsplanerna på 80-talet raderades från riksdagen genom ett strategiskt personbyte.  

Striden mellan "den industrimoderna och den ekologiska diskursen" har sällan analyserats så väl som i Den inställda omställningen. En bok som varje politiker som arbetar för omställning av samhället borde läsa, begrunda och lära sig av. Det gäller inte minst miljöpartister. 

När Miljöpartiets opinionssiffror rasade i höjden 1987 - och partiet som första nya parti på 70 år tycktes vara på väg in i riksdagen - flyttade den socialdemokratiska regeringen plötsligt energifrågorna från näringsdepartementet till miljödepartement. Man lät Birgitta Dahl bli statsråd för både miljö och energi.

Den 4 mars 1988 - Miljöpartiet hade krossat tioprocentsvallen i opinionsmätningarna - presenterade Birgitta Dahl en samlad miljö- och energiproposition. Orden småskalig och omställning nämndes 19 respektive 64 gånger. Ord som hämtade från Miljöpartiets partiprogram. Sverige skulle bort från såväl kärnkraft som fossila bränslen. Sverige skulle ställas om. Och i riksdagen skulle det efter valet finnas en rejäl majoritet för detta i form av S och det jag kallade för ett "grön bälte": C och V samt Miljöpartiet. Hultman betonar att det också inom socialdemokratin fanns ett grönt tryck i form av kvinnoförbund, ungdomsförbund och den kristna Broderskapsrörelsen.

Omställningsentusiasmen  i Sverige mot slutet av 80-talet var verkligen stor. Rent av gigantisk. Vilket syns i tidningsartiklar, tidskriftsartiklar och t ex UR:s skolprogram, påminner Hultman om. Jag gräver i mina arkiv och påminns - lite överraskad faktiskt -  över hur långt framme debatten var då. Det går inte att jämföra med idag.

Men alltihopa föll ihop. 18 månader efter valet avsattes Birgitta Dahl som energiminister till förmån för LO:s vice ordförande Rune Molin. Energifrågorna flyttades åter över till näringsdepartementet. Industrifatalisterna hade vunnit slaget. Såväl ny energiproposition som miljöproposition utarbetades och den gröna retoriken var som bortblåst. Den ekologiska dimensionen hade åter ersatts av tillväxtmantrat.

Jag läser i Martin Hultmans bok Den inställda omställningen att Birgitta Dahl "på ett i det närmaste förnedrande vis inordnade sig i den industrimoderna retoriken i ett uttalande tillsammans med Rune Molin på DN Debatt våren 1990" där det "tydliggjordes att Dahl, och med henne den ekologiska diskursen, hade utkonkurrerats."

Jag läser vidare i Hultmans bok: "I samma andra avslogs majoriteten av de 200 miljömotionerna som behandlades på den socialdemokratiska kongressen. Nedtystade blev också visionen om det ekologiskt hållbara energisystemet, energiforskarna som med emfas argumenterade för småskalighet, förnyelsebar och decentraliserad teknik samt miljörörelsens exempel på möjligheterna att ställa om samhället i hållbar riktning."

Det som hände efter det att Dahl fått avgå blev att LO tog ett starkare grepp om Socialdemokraterna. Dessutom fick man med sig Centern - och Folkpartiet - i en överenskommelse som innebar att omställningen sköts på framtiden. Martin Hultman skriver: "Från och med denna  uppgörelse i början av 1990-talet fanns inte längre en vision tydligt närvarande inom de styrande partiernas energi- och miljöpolitik...".

Jag kan lägga till att V hade fullt upp med interna frågeställningar om man skulle kalla sig kommunister eller inte. Och MP gjorde bort sig i samband med en regeringskris samtidigt som partiet bytte språkrör i parti och minut för att sedan åka ur riksdagen i nästa val. (Själv hade jag avgått på valdagen 1988 - språkrör fick inte sitta i riksdagen på den tiden - och som riksdagsledamot redan efter ett år då jag bara var ersättare. Nyvaldes sedan 1992, efter det att partiet åkt ur riksdagen).


Sverige stod således inför en energi- och miljöomställning på 1980-talet. Men motståndet var hårt, strategiskt och skoningslöst. Såväl på central som lokal nivå. På den lokala nivån får vi följa Welgasprojektet som bestod i att via ett eget vindkraftverk producera el som skulle omvandlas till vätgas som skulle förse en familj med all den energi man behövde - allt från spis och kyl till husets uppvärmning och bränsle till bilen.

Projektets initiativtagare var Olof Tegström -  erfaren innovatör och konstruktör som jobbat såväl internationellt som nationellt med forskning och utveckling. Tegström var dessutom aktiv miljöpartist. Härnösands kommun ställde sig bakom projektet, som följdes såväl nationellt som internationellt. Här fanns en möjlighet att lämna fossila bränslen bakom sig, att skapa en helt ny infrastruktur, att ställa om från såväl fossila bränslen som kärnkraft till lokalt producerad vätgas - som i bilen avgasrör bara släppte ut vattenånga.

Motståndet blev gigantiskt, kärnkraftens förespråkare försökte med olika medel sänka projektet genom att motarbeta såväl Tegström som vindkraften del i systemet: vätgasen skulle ju lika gärna kunna framställas med hjälp av kärnkraftsel. Det är något av en deckare att följa alla turer som beskrivs i Hultmans bok. Det energiindustriella komplexet - med bland annat Vattenfall, Studsvik, kärnkraftindustrin - tycks uppleva Welgasprojektet som en förolämpning.

Att de lokala miljöpartisterna var eld och lågor - liksom vi som var aktiva på riksnivå i det parti som hade så högra opinionssiffror att det nog skulle ta sig in i riksdagen som första nya parti på 70 år -  var förstås självklart. Men även Centern och Vänsterpartiet stödde det på olika sätt.

Även Welgasprojektet rann ut i sanden. Industrifatalisterna hade vunnit även det slaget. Innovativa kluster för att utveckla småskalig teknik motarbetades. S, M, LO och Svenskt Näringsliv stoppade den omställning, som lokalt såväl som centralt, var på gång redan för ett kvarts sekel sedan. Av det kan vi lära. Mycket. Bland annat att inte vara så naiva. Läs Hultmans bok!

38 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendamån jan. 11, 08:43:00 fm

    En annan analys är att det är svårt att omsätta flum i praktiken.

    Exempel, hur skulle Sverige som ett litet land på då 8 miljoner kunna ställa om hela fordonsflottan till vätgasbilar?? Massa ny teknik behöver utvecklas, infrastruktur byggas etc. Det är skillnad på att forska fram en prototypbil med en mångmiljonbudget och att serietillverka miljontals bilar på ett kostnadseffektivt sätt för en hel befolkning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fat Tegströms projekt handlade bara om en Saab och några hus, inte om 8 miljoner fordon. Ändå menar han att han blev motarbetad.

      Samtidigt är ju sådana herrar ofta lite egensinniga. Man får väl läsa boken och bedöma själv.

      Radera
  2. Sossarna fintade grönt för att slippa konkurrenter om makten. På samma sätt som Moderaterna 2009 fintade skärpt invandringspolitik för att efter valet istället hoppa i säng med "miljöpartiet".

    SvaraRadera
  3. Idag är mp samma som de falska kommunisterna på 60/70-talen...
    Bara ute efter egna intressen...
    De är inte ens miljöintresserade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att se hur vindkraften har byggts ut här i landet.
      MP ser landsbygden som något man kan exploatera för sina egna intressen.

      Radera
    2. Det är bara att se hur vindkraften har byggts ut här i landet.
      MP ser landsbygden som något man kan exploatera för sina egna intressen.

      Radera
  4. "Den inställda omställningen" har många aspekter. Olika kulturer och synsätt på hur världen ska ställas om t.ex.
    Evolutionen har blivit ett konfliktområde i svensk skola? Värd att uppmärksamma är DN:s artikel idag. Det kan vara lätt att omsätta flum i praktiken. Däremot så är det svårt, att omsätta flum i verkligheten på längre sikt, för verkligheten kommer alltid i kapp förr eller senare. Vi bör nog hålla koll på hur politiker, media resonerar kring vetenskap och forskning. Inte minst för teknikens och omställningens skull. Naturvetenskapen är väsen skilt, från olika ideologier, religiösa och politiska. Låt det förbli så för bästa omställning. Men låt människor ha sin egen livsåskådning. Inom ramen för andras rätt att ha sin. Är den rätten förbrukad, så finns det all anledning att fundera över, om inte även individens livsåskådning har stora brister. Tänk globalt handla lokalt, var det inte så MP sa förut?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Jag har inte läst nämnda bok men däremot har jag nyss avslutat läsningen av Naomi Klein " Det här förändrar allt"

    Motkrafterna är identiska på det globala planet, bara ännu starkare och ännu mäktigare. Natur och människor underordnas skövling och frihandel, det borras och det sprängs i vår jordskorpa så länge det finns olja och gas att utvinna, hon kallar det för ekstraktivism.

    ...och vår energiminister åkte till Paris med en kampanj för LED lampor...

    Planeten kommer att skövlas så länge det finns något kvar som kan generera vinster, tyvärr finns det inte längre något eller någon som kan stoppa den rovdrift som pågår. Klimatet kommer att ryta med allt våldsammare röst men det hjälper inte när ingen längre lyssnar.

    /Gunilla

    SvaraRadera
  6. Organisationen Svenskt näringsliv flyttade fokus när det gällde huvudfiende från vänsterrörelsen till den då målmedvetna miljörörelsen. En rörelse som då nästan var synonymt med Mp. I dag står enskilda debattörer och en rad utomparlamentariska organisationer för "miljörörelsen". Inom politiken ser vi mest retoriska utspel och viljeyttringar som saknar allvar.
    Frågan är vad skillnaden ligger i den tidens miljöparti och dess politiker och dagens? Är det ren och skär karriär- och maktfullkomlighet i dag mot en uppriktig ideologisk kamp då?
    Eller var den tidens Mp-politiker politiskt naiva på ett positivt sätt medan dagens Mp består av luttrade politiker som förstått att makten inte ligger inom politiken. D.v.s bättre att sitta med vid grytorna och "smaka av" i stället för att riskera karriären med politiskt innehåll.

    SvaraRadera
  7. Det är då ett väldigt hackande på MP på den här bloggen!
    Somliga "miljöintresserade" verkar ha det mesta gemensamt med SD.
    MP är den enda garantin idag för att inte regeringen snubblar vidare och det mesta bara försämras.Det är en svår situation att sitta i en regering just nu men ingen ska säga att MP inte gör det bästa man kan.
    Och vad skulle alternativet vara?
    Kan någon svara på det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även räven gör det bästa han kan. Liksom tjuven och dåren. Vi borde haft ett miljöparti som kände till något om tillvarons gränser istället för ett parti som tror att "allt vi önskar kan vi få". Miljöpartiet är så hårt diskrediterat att ett nytt parti torde behövas. Om "miljöpartiet" ändå vill försöka överleva borde man börja med att byta ut partistyrelsen och språkrören. Samt ersätta partiets högst tvivelaktiga ideologiska junk med något som fungerar bättre som karta och kompass.

      Radera
    2. Fridolin och Romson var rejält chockade över valresultatet på valnatten. Klart att det var förödande att sätt sig i regering med S under sådana förhållanden.
      Visst finns det Mp-politiker som förtjänar all heder och respekt. Tyvärr manövreras de bort av en nyliberal maktbas.
      Att kritiken är så hård mot Mp är kanske inte så konstigt. Mp:s historiska bakgrund som ett nytt friskt parti som lockade till sig människor som var besvikna på de etablerade partierna förpliktigar. Bakslaget och kritiken blir naturligtvis så mycket hårdare när man upptäcker att Mp varken är sämre eller bättre än något annat parti.

      Radera
    3. Neoliberal Agendamån jan. 11, 12:40:00 em

      "Tyvärr manövreras de bort av en nyliberal maktbas."

      Tillåt mig att småle. Liberala Partiet (KLP) fick 1210 röster 2014, varav en var min. De som sitter i riksdagen är inga nyliberaler.

      Radera
    4. De är inte nyliberaler, de är socialliberaler. Det är illa nog. Tro inte att socialliberalism är en harmlös eller god ideologi. Den tappar i hög grad bort både ekologin och demokratin.

      Radera
    5. Om man som språkrören försätter sig i den otacksamma sitsen man satt sig i får man tåla att det hackas.Språkrören företräder en snabbt krympande minoritet i ett snabbt krympande parti.Det ska knappast belönas!

      Radera
    6. Om man är miljöintresserad är det väl ett minimiktrav att kunna skilja på orörd natur och kulturmark.
      En hint, det finns knappt någon orörd natur i Sverige, och det har knappast funnits någon sen Karl XII gick i kortbyxor.
      Ett annat krav borde vara att människan historiskt har varit den största garanten för biologisk mångfald här.
      Mer än 30% av våra arter är direkt beroende av människan.

      Radera
    7. Vad är orörd natur? Kan du skilja på natur- och kulturskog? Människan är största garanten för att biologisk mångfald minskar, inte minst i detta land. Människan ser till att arter utrotas snabbare än någonsin, inte minst i detta land. Du vet inte vad pratar om!

      Radera
  8. Anonym 10.40. Håller till del med dig, många hackar på mp för att partiet inte gör det som hackarna inte vill att partiet skall gör...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstått det är du inte sen att vädra ditt missnöje med parti och språkrör?
      Men nu kanske det gäller andra bullar?

      Radera
    2. Anonym 01.39 - du tycks inte läsa innehållet av kritik, och än mindre kunna analysera den, utan bara mäta dess omfång. Ett barn av nätet?

      Radera
    3. Vad var det jag inte förstått?
      Eller snobbar du bara lite?

      Radera
    4. Jag tycker att vi överlåter kritiken av MP till Birger (och övriga MP:are). Andra kan gå in och hacka på deras respektive parti, tycker jag
      Birger sköter, vad jag kan se, kritiken av MP alldeles utmätkt på egen hand...;-)

      Radera
    5. Jag kan inte se att språkrören och toppen lyssnar särskilt mycket vare sig på Birger eller andra MPare.Det är väl det som är problemet?
      Är inte miljön lite för viktig för att låta det stanna där?
      Utan ett miljöparti ingen miljöpolitik väl?

      Radera
  9. Tack för lästips. Imorgon ser jag fram emot ett inlägg om övergreppen i Stockholm, Köln m fl. För inte kan väl en feminist motstå att fördöma den dyra avvecklingen av trygghet som pågår för kvinnor och barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Övergrepp
      är det också att en "hackare" dikterar vad en högst intellektuell bloggare som Birger skall skriva om på sin blogg imorgon. Nån jävla ordning får det vara även på en blogg.
      MP

      Radera
    2. Dikterar?
      Jag läser det som en uppmaning bara.

      Radera
    3. Utvecklingen heter feministisk utrikespolitik och patriarkal inrikespolitik. Känns tryggt och trovärdigt.

      Radera
    4. Glädjande nyheter att det snålt tilltagna antalet kvotflyktingar ska ses över. Om jag fick önska fritt skulle vi stänga gränsen för asylsökande, mångfaldiga antalet kvotflyktingar rejält och chockhöja biståndet. På så vis skulle vi rädda fler liv på både land o hav, och det vore rätt människor som kom till Sverige och integrationen skulle underlättas av flera skäl. Och Sverige skulle bli ett tryggare land.

      Radera
  10. OT "Sverige ska ingå ett försvarsavtal med Danmark." Då tror jag att färdriktningen är bestämd. Steg för steg...

    SvaraRadera
  11. Eftersom Birger brukar intressera sig för politiska "rötter" är det intressant att påminna om att Birgitta Dahl under en period beundrade Pol Pot, ledaren vars brutala regim ledde till att 25 % av Kambodjas befolkning dödades. Men dessa mörka rötter hindrade inte henne från att bli både minister och talman. Det är skillnad på folk och folk...

    Det där med ett eget vindkraftverk som gör vätgas låter gulligt, men ett vindkraftverk har väl ett väsentligt "fotavtryck" i miljön?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Birgitta Dahl tackade min granne som fick en mjölkmedalj med orden att de hade gjort en välgärning med att håll landskapet öppet.
      Där utarbetade stadsbor kunde vistas i vacker natur under semestern.
      Det var det viktigaste med alla de år av prickfri leverans av mjölk.

      Radera
  12. Tragedin och problemet är väl snarare att "industrin" och "miljön" helt särkopplats - Som om det vore två separata världar, omöjligt att överbrygga. För vem som helst som funderar en kort stund inser att resursbesparingar m.m. kräver en mängd nya industrier och i sin tur möjliggör att LO-medlemmarna kan gå över från löpande bandet för biltillverkning till att producera något annorlunda. Stordriftsfördelar m.m. är miljöpolitik på högsta nivå, jämför städer med fjärrvärme och städer där var och en värmer upp husen självt (eller titta på Dubais "Poop Snake" där avloppstankarna körs ut i öknen per lastbil istället för att ha offentligt avloppsnät...). Fackföreningsrörelsen har till stor del sig själva att skylla som sett alla miljökrav som "flum" för att många av representanterna varit detta (medan facktopparna haft nostalgiska minnen av när familjens första bil kom till arbetarhemmet 1962, Sveriges bästa var detsamma som Volvos och fasat för att återgå till en barndom med utkylda vardagsrum).


    En kulturkonflikt är det såklart men den mellan fackföreningarna och miljörörelsen bör överbryggas. Tyvärr sker det inte genom ett S-MPregering (von oben) utan egentligen krävs sådana kontakter att processen där de kan ställa gemensamma krav som ligger i bådas intressen sker oavsett politiker vid regeringsmakten (von unten).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har faktiskt Dubai ett fungerande avloppsnät, de kör inte med lastbilar ut i öknen.
      Quatar däremot använder oftast tiokubiks cisterner som kopplas direkt till flerbostadshus.
      Det är den med kantiga saker på toppen, den med runda används till färskvatten.
      Sen förstår jag inte vad du menar med att det är bra att kombinera stordrift och miljö?
      Är det tre mjökgårdar i Sverige med 100 000 kor på vardera som är bra för miljön?
      Eller är det ett rapsfält som täcker halva Skåne du hade tänkt dig?

      Radera
    2. Nu har faktiskt Dubai ett fungerande avloppsnät, de kör inte med lastbilar ut i öknen.
      Quatar däremot använder oftast tiokubiks cisterner som kopplas direkt till flerbostadshus.
      Det är den med kantiga saker på toppen, den med runda används till färskvatten.
      Sen förstår jag inte vad du menar med att det är bra att kombinera stordrift och miljö?
      Är det tre mjökgårdar i Sverige med 100 000 kor på vardera som är bra för miljön?
      Eller är det ett rapsfält som täcker halva Skåne du hade tänkt dig?

      Radera
  13. @ Birger
    På olika elbilsforum kan man läsa om vätgasteknologin och det verkar som om elbilen som laddas direkt med el är en klar vinnare för miljön och detta av flera olika anledningar.

    Idag rullar det massvis med elbilar på våra gator och räckvidden och laddstationerna blir fler och fler. Folket självt har drivit utveklingen, ryckt ut motorn, och byggt om till elbil.

    Dagens batterier är mycket bra. Sportbilen Tesla Roadster går ex. 400km på en laddning även om jag rekommenderar kollektivt för sådana sträckor.

    Den bästa upplevelsen får man enligt min egen mening genom kollektivtrafik/lifta kombinerat med en hopfällbar cykel, förrutom vid minusgrader. Då är det bättre att spatsera de sista metrarna.

    Min favoritcykel heter Brompton, en cykel som flera fältbiologer har fått se då jag besökte Öland tillsammans med dem.

    När jag blir gammal/invalid och mina vackra ben inte kan ta mig de sista metrarna köper jag kanske en liten elbil eller en eldriven rullstol, men det lär dröja. :-)

    Vätgasdriven rosa Cadillac är helt uteslutet. ;-)

    SvaraRadera
  14. Heter definitivt inte Birger! Inte i detta liv. Men är av den åsikten, att det spelar ingen större roll, vem som säger vad. Huvudsaken är att det sägs. "men det lär dröja", invalid kan man bli även som ung. De vackra benen kan sluta bära redan idag eller i morgon. I min familj funderar vi just nu på "en eldriven rullstol" Men du bör veta att det är dyrt. Samt att det inte är lätt att få bidrag till en sådan. Kan man gå några futtiga meter, så ses man som funktionsduglig. Dessutom misstros man. Just nu runt om i Sverige och i övriga världen, önskar många unga människor, helst av allt att bli friska. En annan önskan är en eldriven elrullstol. För att inte vara helt beroende av andra.

    Och jag undrar personligen varför de inte kan få en sådan, i ett land som talar om teknisk utveckling. Ett land som dessutom beskriver sig som rikt. Något är fel. Kan det vara så illa att Sverige är inte ett land för alla?


    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och då kommer nästa fråga, hur ställer vi om landet, till att bli ett land för "alla"? Handikappanpassning verkar inte vara prioritet ett, om man säger så... Att ny teknik, bör komma den, som behöver den mest, först till del... Ska läsa boken "Den inställda omställningen" och se om handikappanpassning ens finns med!

      Lisbeth

      Radera
  15. En länk som alla klimatkramare måste läsa om bluffen som miljöpartister och miljörörelse har som agenda för sin "politik" som jag vill mena är elitens folkrörelse???

    Obs, Obs Förbjuden länk: http://newsvoice.se/2016/01/12/matstationer-temperatur-och-koldioxid-ligger-vid-stader-vulkaner/

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.