torsdag 24 januari 2013

Tobinskatt - efter tjugo år...

Så skall den då införas. Äntligen. Sverige motsatte sig förstås. Men elva andra länder - inklusive Tyskland och Frankrike - avser införa skatt på finansiella transaktioner. 

Anders Borg är grinig, anser att det kommer att drabba konsumtionen. På den liberala gröna (sic!) tankesmedjan Fores meddelar man krystat att denna skatt motverkar klimatomställning. Intressant med tanke på att de flesta på Fores numera är miljöpartister, enligt trovärdig källa. Skulle dock tro att de är mer liberala än gröna. Ur ett grönt perspektiv är naturligtvis Tobinskatt något positivt.

Hur den kommer att användas kan dock vara mindre lysande, förmodligen för att man i EU:s namn skall plöja ner pengar i de svarta hål som krisande euroländer hamnat i. Hålen lär bestå av banker, snarare än av människor.

Principen för breddat skattebas - inkluderande skatt på finansiella tjänster - är att det inte främst bör vara skatt på arbetstid som skall finansiera våra gemensamma åtaganden.

Dessutom, vilket var ett huvudargument inför valet 1994 då Tobinskatten lanserades i den svenska debatten, kan skatten medföra ett något lugnare tempo på de finansiella marknader där hetsen blivit allt mer absurd. Tanken med t ex aktier var att långsiktighet och utdelningen skulle vara det som gav avkastning, så småningom kom den tanken att bli underordnad idén om att köpa-sälja-köpa-sälja-köpa-sälja.

Lägg till det alla de kreativa idéer på finansmarknaderna som allt färre begriper sig på, och som reducerar verkligheten till en spelplan. Och marknadens aktörer till spelare.


Mina personliga upplevelser av Tobinskatten är mycket positiva. Inför valet 1994 hade jag kommit tillbaka som språkrör, tillsammans med Marianne Samuelsson, efter några år i träda. Partiet hade åkt ur riksdagen redan efter en mandatperiod - jag var inte rör då...:-)

Vi fick, som före detta riksdagsparti, chansen att vara med i ekonomidebatten i teve. Som parti utanför riksdagen skulle vi dock utfrågas sist av alla. Vi fick inte ens vara med på lottningen. Vi skulle vara sist. Som straff.

Men det var ju gudarnas gåva till Miljöpartiet... Fem minuter innan Aktuellt skulle börja fanns det plötsligt massor med folk som tittade. Mångfalt mer än när programmet börjat. Och jag fick frågor om den ekonomiska krisen, om arbetstidsförkortning och annat - och det gick hur bra som helst. Inte minst beroende på att jag fick tillfälle att utveckla idén om Tobinskatt. Vi gjorde den, samt sänkt arbetstid, till huvudfrågor i valrörelsen, vid sidan att det grundläggande resonemanget om miljö och klimat.

Att jag pratat om Tobinskatt föranledde en upphetsad tevereporter att, dagen efter det att vi krävt införande av skatten, hävda att detta hot mot marknaden hade drivit ner dagsvärdet på börsen i Stockholm. Problemet för reportern var bara att det hade gått ner på världens alla börser rejält just det dygnet... Och så stort inflytande hade MP knappast...

Därefter var det partiledarutfrågning, den gick också bra, med lite hjälp av Tobinskatten. I nästa mätning låg det uträknade partiet över fyra procent. Tobinskatten är således grön ur flera aspekter...

PS! Cameron och EU.  
På intet sätt överraskande att reaktioner kommer på utvecklingen inom EU. Skulle britterna rösta nej till medlemskapet är det rimligt att också Sverige har en ny folkomröstning innan EU går vidare på vägen mot Europas Förenta Stater. Fredrik Reinfeldts argument mot detta är att "vi tog ställning till Maastrichtfördraget när vi folkomröstade 1994".

Problemet är emellertid att Reinfeldt, Bildt, Carlsson, Paulsen och de andra på ja-sidan förnekade vad som i sak stod i Maastrichtfördraget. SVT borde lägga ut debatterna på nätet. Själv drabbade jag samman med t ex Lennart Daléus som ljög sig blå när det gällde innehållet i det som kallades "miljögaranti".

19 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendators jan. 24, 08:31:00 fm

    Det sprutar socialism ur EU, förstår att britterna vill lämna.

    Hoppas Sverige följer deras exempel.

    SvaraRadera
  2. Hähähä... så kan man se på det, Neoliberal. Fast verkligheten är ju den att det blivit alltmer liberalt med EU, än utan.
    MissEU

    SvaraRadera
  3. Neoliberal Agendators jan. 24, 09:33:00 fm

    " Fast verkligheten är ju den att det blivit alltmer liberalt med EU"

    Vad har du för stöd för detta? Skulle säga att liberaliseringarna av Sverige totalt sett har stannat av sen vi gick med.

    Och när det gäller frihandeln, där EU har mycket att säga till om, har det gått kraftigt utför. Fraser Institute som mäter ekonomisk frihet i världen ger Sverige följande poäng när det gäller "Freedom to trade Internationally". 10 är bäst.

    1980 6,44
    1985 7,82
    1990 9,46
    1995 9,37
    2000 8,89
    2005 8,19
    2010 7,82

    Och skulle vi införa Tobintull så skulle vi tappa ytterligare poäng. Ett annat aktuellt exempel är EU direktivet som vill inskränka i avtalsfriheten och förbjuda faktureringstider längre än 30/60 dagar.

    [1] Economic Freedom of the World 2012 Annual Report

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset www.nejtilleu.se

    Nog borde det folkliga EU-motståndet kunna aktiveras på nytt, utan att vi inväntar Storbritanniens val.

    Hört idag: Sveriges Radios Katja Magnusson rapporterar att Syriens regim har stöd på sina håll i grannskapet, detta antagligen för att den är sekulär och neutral mellan religionerna, vilket vi vet att de kristna uppskattar.

    Ovanligt i SR och SVT med
    sådana rapporter som inte alls går USA:s väg. (Tjänstefel?)

    Gt

    SvaraRadera
  5. Svar till Neoliberal Agenda: vi har fått allt svårare att ställa högre miljökrav på produkter sedan vi kom in i EU, vi har fått godkänna en rad kemikalier som vi tidigare stoppat, varutransporterna har ökat eftersom det är en fri marknad över hela unionen, kapitalflödena har ökat sedan regleringarna monterades ner i syfte att ta steg in i unionen, i EU-fördraget slås fast att marknadsekonomi är (motsvarande) grundlagsfäst. Reklamtiden i teveprogram har blivit längre, insatser för att minska arbetslösheten motverkas av den fria rörligheten, för att nu bara ta några
    exempel.

    Fraser-institutet, vars rapport du hänvisar till, har en politisk agenda som går ut på att propagera för att anarki på marknaden. Du är nog en av de få som inte sett hur marknaden tagit över allt mer, utifrån nyliberala värderingar.
    MissEU

    SvaraRadera
  6. Det sprutar nyliberalism ut ur EU.
    Våra EU tillvänjda politiker verkar som Birger skrivit flera gånger vara värst i klassen.

    "Järnvägen har varit en lekstuga för okunniga politiker" sa Ulf Adelsohn i "Min sanning". Det uttalandet kostade honom jobbet. Han fick gå.

    Ett dåligt exempel på avreglering av järnvägen är det EU kritiska Storbritannien. Ett hårt prövat folk.

    Avregleringen av järnvägen är ett exempel på nyliberalt tänkande som gått för långt. Sa före detta moderatledaren Ulf Adelsohn. Bra när före detta politiker talar ut.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Jag undrar när det ska gå upp ett ljus för nyliberaler att den frihet de förespråkar för en del av oss kommer att utveckla en exponentiell tillväxt av ofrihet för andra människor - i andra länder och kommande generationer.
    För övrigt är det Inge konstigt att Anders Borg är orolig. Dagens industri var dessutom väldigt kritiska till att införa amorteringskrav på bostadslån. Det skulle föra Sverige till ett "konjunkturstup" eftersom konsumtionen skulle minska.
    Vår status efter decennier av skulddriven tillväxt är logisk. Men var ligger logiken med att öka gasen och köra tills motorn rasar när oljelampan lyser rött?

    SvaraRadera
  8. Dokument utifrån, lobbyisterna.
    "Fyra av fem beslut tas i Bryssel. Men vilka är det egentligen som styr? Folk förstår inte vad den Europeiska unionen är, hur den styrs eller vilka som leder den. Men man vet att de inte är folkvalda."

    SvaraRadera
  9. Neoliberal Agendators jan. 24, 12:43:00 em

    "Jag undrar när det ska gå upp ett ljus för nyliberaler att den frihet de förespråkar ... av ofrihet för andra människor"

    När vi (ny)liberaler pratar om frihet menar den som ryms inom s.k negativa rättigheter (tex. tryckfrihet, avtalsfrihet, åsiktsfrihet, mötesfrihet, föreningsfrihet etc.), dvs avsaknad av tvång/våld från andra individer.

    Den typen av frihet går inte ut över andra, tex. min rätt att få ge ut en bok (tryckfrihet) går inte ut över din lika rätt.

    SvaraRadera
  10. Neoliberal Agendators jan. 24, 01:02:00 em

    "Avregleringen av järnvägen är ett exempel på nyliberalt tänkande som gått för långt. Sa före detta moderatledaren Ulf Adelsohn. Bra när före detta politiker talar ut. "

    Adelsohn var styrelseordförande för statens statens järnvägar. Vem är förvånad att han kramar monopolet.

    Sen är många av de "avregleringar" vi sett de senaste åren bara omregleringar.

    SvaraRadera
  11. Ett litet tips Neoliberal Agenda. Gt, skriver om www.nejtilleu.se
    Där har du kritiska EU fakta som du kan granska och undersöka vidare.

    Läs t.ex. gärna "Transportfacket i Storbritannien bekämpar EU:s privatiseringar." Läs om EU direktiv. Fastna inte i höger eller vänster.

    Ulf Adelsohn visar besked på att man kan få upp ögonen. Inte behöver vi väl alla vara "styrelseordförande för statens järnvägar" för att få det?
    Han kramar inte monopolet han sa att vi har en stat och staten bör ha ansvar över järnvägen.

    Dåligt skött underhåll och minskad säkerhet går hand i hand.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. "Tobinskatten är således grön ur flera aspekter..."

    Hm..., grön?

    "Införandet av en finansiell transaktionsskatt i Europa måste ses som en seger för de civila och politiska organisationer som argumenterat, lobbat och kampanjat för detta i åratal, inte minst Attac-rörelsen som lanserade förslaget för över 10 år sedan."

    http://attac.se/blogg/3819/aentligen-en-tobinskatt-alt-18-19

    SvaraRadera
  13. Oj, en politiker som vill införa en till skatt, stoppa pressarna!

    SvaraRadera
  14. Frågan om skatt på transaktioner är betydligt äldre än vad man får intryck på om man läser länken som 02:47 hänvisar till.I samband med den enorma krisen i Sverige - som jag skrivit om ett antal gånger - i början av 90-talet var frågan central, även om den inte lanserades med ordet Tobin alla gånger. Sverige prövade en så kallad "valpskatt" redan tidigare än så, men den drogs tillbaka. Begreppet valpskatt härstammar från att LO:s dåvarande ordförande talade om finansvalpar som under ett antal år lekte med svensk ekonomi.

    SvaraRadera
  15. Hela den nuvarande kapitalistiska strukturen, uppbackad av för kapitalismen utformad juridik, neoklassisk teori/akademi, normer och berättelser om individens alla valmöjligheter o.s.v. innehåller en rad "uppsippringsmekanismer" den den som redan har blir rikare och rikare utan att lyfta ett finger genom sitt passiva ägande, medans de som arbetar inklusive naturen och kommande generationer bara blir fattigare och fattigare.

    Att då föreslå en liten transaktionsskatt, allt annat lika, låter i mina öron som ett mikroskopiskt kosmetiskt förslag, något som blivit någon slags falsk feelgood idé/Politiskt Korrekt att säga och förespråka.

    Dags att utforska våra värderingar och stå upp för dem, framför denna kosmetika...

    SvaraRadera
  16. Tanken är väl att minska spekulationsekonomin, inte att fungera som fördelningspolitiskt instrument,Tom

    SvaraRadera
  17. Liten transaktionsskatt, skriver Tom. Jo, den är marginell om man ser till promillen, men totalt sett kan det få in ganska mycket pengar till det offentliga. Jag tror att vi på alla möjliga sätt måste bredda skattebasen, och det är orimligt att en allt större del av inkomsterna till välbeställda idag kommer från just den finansiella sektorn, inte från arbete.
    Som fördelningsinstrument är det marginellt, som banbrytare för politikers tankar är det ett intressant steg.

    SvaraRadera
  18. Det är ju självklart att räknenissarna ska betala för sin destruktiva verksamhet....

    SvaraRadera
  19. LasseVbg skrev:
    "Det är ju självklart att räknenissarna ska betala för sin destruktiva verksamhet...."

    Jamen, skall vi bara låta detta spektakel fortgå, skall vi bara lägga på en liten sketen transaktionsskatt på detta spektakel!?

    Vad "drömmer" vi om i nästa steg, att vi demokratiskt skall besluta vad vi skall använda dessa små skulor till, alltså skulorna från att Kapitalet köper och säljer, köper och säljer, köper och säljer, spekulerar, suger ut, spekulerar, suger ut o.s.v.

    Tänk att sitta där på fattigstugan och veta att det lilla medmänskliga grundavdraget minsann kommer från en liten transaktionsskatt på Kapitalets destruktiva verksamhet - skulle det kännas angenämt så säg...

    En delseger, nja, jag vet inte jag...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.