fredag 31 augusti 2012

Ojnareskogen och vad vi borde försvara oss mot

Skyddad natur
När jag besöker Gotland, vilket sker någon gång per år, så stänger jag instinktivt av duschen fortare än vanligt. Det är ont om vatten på ön. Och det som finns bör de fastboende ha första tjing på.

Visserligen hävdar SGU (Statens Geologiska Undersökning) att det finns gott om vatten på Gotland, men det tror jag faktiskt inte så mycket på. Det ÄR vattenbrist under sommaren. Men tydligen tillräckligt för att Nordkalk skall få "utvinna" kalk i ett brott dubbelt så stort som Visby innerstad. Till brottet, menar många, kommer grundvatten att strömma genom de sprickbildningar som finns. 

Miljödomstolen då? Jodå, den har godkänt hela projektet trots att det finns rödlistade arter där skogen nu skövlas för att förbereda jakten på kalk. Miljödomstolen kunde inte annat. Vår fina regering har nämligen fått riksdagen med sig på att stryka den paragraf som gjort det möjligt att stoppa verksamheten.Vänsterpartiet var det enda parti som tycks ha fattat vad konsekvenserna skulle bli. Tidigare fanns ett stopp mot exploatering av täkter med höga skyddsvärden. När Nordkalk först ansökte om kalkbrott fick man därför avslag av miljödomstolen. Men så föreslog således den centerpartistiska miljöministern att lagen skulle ändras. Till och med MP trodde på hans retorik.

Nu hade det väl kanske inte gjort så mycket vad MP sagt, för S har ju som regel sett naturskydd som ett hinder för jobb. Vilket ju också Stefan Löfven gång på gång försäkrat: "Jobben kommer först". Vilket den stackars vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland - socialdemokraten Lisa Kalström - nervöst slår fast i Studio Ett. Det är tveklöst så att jobben kommer före miljön, får vi höra. Kanske kan hon bli miljöminister i en regering ledd av Löfven?

I området, som nu skall rensas från otillbörliga arter och annat olönsamt bjäfs  som ligger i vägen för tillväxt och jobb, finns ett par hundra arter som ligger risigt till. Ett antal av dessa kommer att stryka med. Och kan vi bära oss åt, så kan väl Brasilien få bära sig åt. Jobben kommer först.

Domen som gett Nordkalk fritt jaktrum har överklagats av Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen. Och nutidens trädkramare bärs bort av polis när de kräver att Nordkalk skall invänta Högsta domstolens utslag åtminstone.

Får Nordkalk som de vill så är kalken slut om 25 år. Kanske vattenbristen är akut på stora delar av ön. Trots att det funnits färre arter som slurpat i sig vatten. Inte ens ett militärt förband på ön hade kunnat skydda Gotland från övergreppet. Trots att angriparen är på väg att spränga, mala ner och lämna en jättekrater efter sig.

All heder åt de som tar sig tid och ork att öppet motsätta sig skövlingen utan att använda våld. Våldet står den andra sidan för. Våldet mot naturen. Våldet för jobben och tillväxten. Det desperata våldet för att fortast möjligt nå slutet på återvändsgränden. Ojnareskogen ligger en bit på vägen.

Carl Schlyter, miljöpartist i EU-parlamentet,  lyfte igår genom ett brev till EU:s miljökommissionär Janez Potocnik - meddelar DN.  Demonstrationer har nått klungliga huvudstaden, meddelar SvD.  En namnlista finns att skriva på - riktad till EU.s miljökommisionär. Allt är missförstånd, hävdar Nordkalk.


Kommentarsfunktion: Efter önskemål från flera kommentatorer har kravet på att "tala om att man inte är en robot" tagits bort. Flera anser att det blivit allt svårare att se vilka bokstäver och siffror man skall skriva. Istället krävs nu att man har ett konto och därmed inte kan vara "anonym" på det tidigare sättet. Den här modellen prövas i första hand någon vecka för att därefter utvärderas.

25 kommentarer:

  1. Bra att du pekar på vårt ekonomiska systems våldsamma natur. Systemet "tvingar" fram våldsamma handlingar, för "jobben måste gå först" och "vad är alternativet?"

    SvaraRadera
  2. Snälla alla, skriv på uppropet!!

    SvaraRadera
  3. Du ondgör dig på socialdemokraterna och Stefan Löven, tidigare på alliansen och Fredrik Reinfeldt ,om att de sätter jobben först. Det kräver att du kommer med alternativ, Birger. Alla de människor som faktiskt sitter i arbetslöshet, vad har du att erbjuda dem?
    Det börjar kännas som när jag var med i mp under din tid då man hade stora förhoppningar om ngt alternativt. Man väntade och väntade på de kloka och genomtänkta alternativen. Men de kom aldrig! Det var bara luft bakom denna massiva kritik mot det rådande samhället. Ni är duktiga på att komma med vass kritik, ofta underhållande. Men sedan då? När det är dags att leverera egna modeller. Då kommer det kanske skatteväxlingar eller momssänkningar till cykelreparatörer. Inte räddar man miljön och klimatet på det sättet!
    Det är lätt att hänga med på din svarta syn på det mesta och känna sig lite arrogant och tycka synd om de idioter som inte fattat. Men det är också en återvändsgränd, tyvärr. För förr eller senare måste man ändå ha överlevnadsstrategier.
    Det är väldigt nära det populistiska allmänna gnällandet för gnällandets skull, Birger.
    Vad är det för samhälle där man MÅSTE avstå från att arbeta, där man MÅSTE jobba intill hemmet, där man INTE får resa osv.
    Det samhället liknar faktiskt lite Kina under kulturrevolutionen eller Sovjet under Stalin. Vad hade du tänkt göra med alla dem som inte går med på dessa restriktioner?
    Märkligt att just du skulle vara den som vill att vi alla börjar använda storföretaget Google+!!!
    Är inte det en tillbakagång i din värld?
    Päivi Rissanen Nilsson.


    SvaraRadera
  4. Går det att göra sjö av kalkbrotten så Gotland vartefter får fler färskvattenreservoarer?

    SvaraRadera
  5. Päivi: Om du är nyfiken på ett klokt och genomtänkt alternativ, så skulle jag rekommmendera presentationen nedan. David Schweickart återkommer till Uppsala för att hålla ett föredrag den tolfte november klockan 19:00 på Bokcafé Projektil.
    http://www.youtube.com/watch?v=OT4cNwC-aGQ

    SvaraRadera
  6. Päivi, jag har ju skrivit om så många gånger vad jag anses måste göras, förutom den nödvändiga gröna skatteväxlingen: vi måste anpassa normalarbetsetiden till 2000-talet då nästan alla investeringar går ut på att rationalisera bort männsikor från jobben. Vi måste därmed också finansiera trygghetssystem etc på ett annat sätt än genom främst skatt på arbetstid - steg för steg bör vi gå över till bredare skattebas som på ett mer allsidigt sätt "drabbar" produktonen genom t ex en omsättningsskatt. Det blir inte ökade kostnader totalt sett för arbetsgivarna, men det blir kostnder för annat än bara arbetskraften. För att nu ta några exempel på hur vi måste ta oss an framtiden.

    SvaraRadera
  7. Birgers svar om vad han anser vi borde göra och vad han kunde ge för alternativ till alla arbetslösa är förstås mycket skattetekniska och andra liknande åtgärder som är helt omöjligt för en vanlig medborgare som jag att ta reda på om det skulle fungera. Skulle det kunna vara något som gör att alla är sysselsatta och har en inkomst man kan leva på, det kan inte någon veta egentligen.
    Jag tycker också att det finns värden i naturen som går före arbetsmarknadspolitik och man har i Sverige helt generellt den uppfattningen . Det är inget kontroversiellt i det. Hur det just är i Gotlandsfallet är också svårt att bevisa.
    Helt allmänt om dessa övärldar: man brukar jämföra Åland och Gotland/öland med varandra då man på Åland har ett mer allsidigt näringsliv. Fast Åland lever en del av turism ,finns det också levande jordbruk och folk har ofta många sysslor för att klara sig och inte vara så beroende av bidrag.
    Men det kanske är en annan diskussion.
    Jag tyckte inte att jag fick något egentligt svar på min fråga. Men förväntade mig inte det heller. Tom retorik.Päivi RN.

    SvaraRadera
  8. Fem propositioner på åtta dagar gjorde att MP inte hann upptäcka detta problem: http://berkow.blogspot.se/2012/08/pinsam-lena-ek-om-ojnare.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Göran, tack för påpekandet. nuförtiden kollar tydligen inte fören allt, jag var nog väl nördig...

      Radera
  9. Ovanstående är Birger som är inkopplad på provokas konto.

    SvaraRadera
  10. Såg på text-Tv lite fördjupning i frågan.
    Du skulle ha sagt att det var ett finskt bolag. De har lite annan tradition än de svenska. De har haft en moderatledd regering sedan 80-talet som motpart och som bara stämplat med godkänt på alla projekt utan några tankar om hur det blir med miljön.
    Det andra: Vattnet på Gotland är förstås menat till de fastboende. Men om man bygger öns fortlevnad på att den invaderas av stockholmare tre månader per år så borde man kanske komma med vatten från fastlandet som extra hjälp .
    För det tredje: hade min vink till hur man jämför Åland och Gotland med varandra vad gäller att vara självförsörjande med den här saken att göra. På Åland skulle man aldrig vara beroende av att det kommer ett utländskt bolag och skapar arbete åt så många som 60 personer!. De har byggt upp sin överlevnad på ett annat sätt. Åland består av hur många små kommuner som helst som var och en är självförsörjande och där varenda invånare gör sitt bästa för att det skall gå runt. Inga idealistiska fårfarmare där inte som är trötta på storstan.
    Ja, nu blev det kanske lite mer flerdimensionellt än det där att mosa socialdemokrater pga att de bekämpar arbetslöshet.
    Tycker inte du att det numera ekar lite tomt här i bloggen! Det är inte många som kommenterar.
    Päivi RN

    SvaraRadera
  11. Päivi, är det många kommentarer på din egen blogg?

    SvaraRadera
  12. Päivi, jag tycker inte du är rättvis mot Birger, han har faktiskt flera gånger presenterat idéer om hur man kan vända på utvecklingen och dessa idéerna har varit långt mer omfattande än rent skattetekniska. Dessutom, ifall du kan konstatera att du har gått in i en återvändsgränd så behövs det en röst som säger att nu är det nog dags att byta riktning.. eller hur?

    SvaraRadera
  13. Miss Parker: Jag har ingen blogg. Jag syftade till, som ett skämt, att det var så få kommentarer sedan Birger har tagit bort att man kan kommentera öppet utan att logga in. Han har ju många som läser honom från hela världen vilket han påpekar i sitt senaste inlägg. Päivi RN
    Johan C: Ja, jag har bytt inriktning. Är inte längre mpare, utan grön socialdemokrat, Jag tycker inte jag är orättvis mot Birger. Hans fräna kritik mot andra tål lite nålstick.PäiviRN.

    SvaraRadera
  14. Tänkvärd debattartikel i SvD angående Kalkbrottet:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kalkbrottet-kommer-att-bli-dyrt-for-gotland_7464862.svd

    En professor i nationalekonomi vid KTH använder begreppet "u-landskalkyl" när han beskriver projektets upplägg och framtida konsekvenser för Gotland.

    SvaraRadera
  15. Bra Birger, men håll isär Miljödomstolen och Miljööverdonstolen. Dom har lika uppfattning i frågan och dömt olika.

    SvaraRadera
  16. Päivi: "Hans fräna kritik mot andra tål lite nålstick.", tja det alla skriver ska tåla att kritiskt granskas, fast jag ser egentligen inga invändningar i det du skrivit mot själva sakinnehållet i Birgers inlägg, istället så klagar du över att Birger inte presenterar några idéer (vilket han vid flera tillfällen gjort).

    SvaraRadera
  17. Christoffer, håller med dig, har ju till och med varit med och beslutat om domstolarna...

    SvaraRadera
  18. Päivi R.: "Alla de människor som faktiskt sitter i arbetslöshet, vad har du att erbjuda dem?"

    Hohoijaa..., du måste ha hört talas om Fas3, Sveriges största arbetsgivare?
    Om alla de arbetslösa o sjuka inom Fas3 skulle få en riktig lön men inte. Och ändå arbetar de varje dag i privata och kommunala arbetsplatser och gör rätt för sig.
    Vi kan erbjuda åt de här människorna en riktig lön, eller hur?!
    Det finns arbete men ingen vill betala för det.

    SvaraRadera
  19. Päivi R.

    På tal om Åland; de har självstyre, det har inte Gotland.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85land

    "Ålands unika politiska status gör att landskapet har rätt att stifta egna lagar och fatta politiska beslut inom vissa områden. Inom dessa områden utövas den lagstiftande och exekutiva makten av Ålands lagting och Ålands landskapsregering."

    SvaraRadera
  20. Artifex:
    Jag håller med dig att man inte får fastna i fas 3 utan borde få en riktig anställning förstås.
    Jag är helt enkelt intresserad av att höra vad Birger och likasinnade har att säga till de allt fler arbetslösa ju med att de inte sätter arbeten främst. Tycker de att de arbetslösa är klimatsmarta kanske.
    Men Birger är en riktig politiker:man får aldrig ett svar på en rak fråga.
    Ja, Åland har en speciell historia utifrån placeringen mitt emellan Sverige och Finland. Det har inte gynnat dem särskilt ekonomiskt. Det är mer det småskaliga sättet att se på jordbruket och kommuner och hur man skall klara sig och inte hela tiden förvänta på att ngn annan hjälper en, som präglat Ålands ekonomi och näringsliv. Mycket sympatiskt. Jag rekommenderar en cykelsemester där. Kolla på åkrarna: man odlar allt möjligt, inte bara en sort.En bonde kan också ha stugor att hyra,vara taxichaufför och frun kanske säljer närproducerat till lanthandeln.Man kan cykla ända till Finland med hjälp av alla trafikverkets bilfärjor.
    Men nu är man på gång att göra en olycklig kommunreform i Finland också. Det är storkommuner som gäller. Är inte Gotland en enda kommun? Samtidigt en del av Stockholms landsting. Vad hjälper det?
    Päivi RN

    SvaraRadera
  21. Päivi, läs gärna Tillväxt till döds, och/eller Growth Illusion

    Vgh Tom

    SvaraRadera
  22. I europa så har man väl de senaste 20-30 åren, om inte längre, fört en politik ganska ensidigt inriktad på just ekonomisk tillväxt, sannolikt också för att kunna ge jobb åt befolkningen. Likväl så har arbetslösheten i Europa progressivt ökat. Är det inte lite märkligt att tänka att mer av samma kommer lösa de problem som vi skapat i vårt samhälle?

    Päivi, du säger att du gått från att vara miljöpartist.. till att bli vadå? Och varför tänker du att dessa nya idéerna är svaret på de frågorna miljöpartiet inte klarade av att tillfredsställa för dig tidigare?

    SvaraRadera
  23. Johan C

    Nå, Mp för ingen talan ang. Fas3-arbetare i alla fall. Det MÅSTE HÄNDA något NU!
    Det hjälper inte att bara prata hela tiden, det behövs en handling.

    Hör ni något parti i dagens Sverige som tar på allvar människornas situation? Vänster kanske?

    SvaraRadera
  24. Päivi Rissanen Ntis sep. 04, 08:13:00 em

    Hej igen artifex:
    Jag förstår att du på något sätt har drabbats det så kallade Fas 3.
    Jag vet inget om dig men kan ge en äldre persons perspektiv. Det bästa man kan göra som ung arbetslös är att komplettera sina gymnasiebetyg .Man kan till och med läsa på distans ämne för ämne. En annan sak som man kan göra är att försöka få jobb som timvikarie på dagis eller äldreomsorg. Det lönar sig i längden.
    Om man bor illa till så måste man flytta till ett jobb. Andra hands lägenhet i Stockholm och timvikarie på dagis. Det finns hur mycket som helst efter frågan där och arbetsmarknaden är enorm.
    Här klistrar jag in vad Stefan Lövens, s, sade på sitt sommartal bl a om Fas 3:
    Men kanske längst av dessa köer är kön till ett nytt jobb. Särskilt för våra unga.

    Ungdomsarbetslösheten i Sverige är skyhög, och väsentligt högre än i länder som Danmark och Tyskland. Arbetslösheten är som betong – den är lös i början men blir allt fastare ju längre tiden går.

    Jag säger inte att det är lätt att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Men jag kan krasst konstatera att varken nedsatta arbetsgivaravgifter eller sänkt krogmoms har gett någon effekt. Inte FAS 3 heller. Och vare sig lägre löner eller kortare gymnasieutbildning, som regeringen nu diskuterar, kommer att leda till att fler unga står redo att ta framtidens jobb.

    Regeringen sänker utbildningsambitionerna i en tid när vi behöver höja dem.

    Här väljer vi Socialdemokrater en annan väg.
    Den styrs inte av tvivel på ungas värde – utan en benhård tilltro till deras förmåga.
    Den går inte mot sänkta kunskapskrav – utan höjd kompetens.
    Den går inte mot sämre villkor och lägre löner – utan till de jobb som våra unga är värda!
    mvh Päivi RN

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.