tisdag 30 november 2010

Svar i DN från Steg 3

DN Debatt 28/11 hävdar Bo Ekman att tillväxt är det enda som kan lösa miljöproblemen. Det är bra att Ekman lyfter frågan om den ekonomiska tillväxten, ett i det närmaste tabubelagt ämne i dagens samhällsdiskussion. Men Ekman ställer märkliga frågor. Vi - representanter för Steg 3 - svarar honom idag på DN:s debattsajt och skriver bland annat:


Ekman frågar sig varför all miljöforskning, miljöpolitik, alla miljömyndigheter, miljörörelser och all opinionsbildning har misslyckats med att stabilisera ekosystemen. Det är en märklig inledning: att lägga all skuld på det han diffust kallar miljörörelsen. Om det politiska systemet försummat att ta hänsyn till alla dessa forskningsresultat, varningar och konkreta förslag så är det väl naturligare att ställa den frågan till makthavarna.
Det politiska systemet har haft ekonomisk tillväxt som sitt främsta mål. När Ekman skriver att tillväxten även i fortsättningen ska vara den förlösande faktorn i samhället är han därför ute på riktigt djupt vatten. Den ekonomiska tillväxten har visserligen varit en förutsättning för uppbyggnaden av vår välfärd, men att hävda att det är genom en ständigt ökande BNP som vi löser 2000-talets utmaningar är inte realistiskt. Ekonomisk tillväxt har kortsiktigt varit den enklaste vägen för politiker. Men politikens uppgift är, som Ekman också säger, ”att hålla ordning...i samhällets relation till naturen”. Och nu, när naturresurserna sinar, ställs politiker inför den obehagliga uppgiften att prioritera. Precis som vilken vanlig familj som helst måste göra dagligen.

Den normala fysiska tillväxten i naturen, till exempel hos oss människor, följer en tillväxtkurva där vi växer fort under första delen av vårt liv, sen saktar den ner och stannar i tonåren. Därefter fortsätter vi förhoppningsvis att utvecklas även om vi inte längre växer fysiskt. Ekonomin följer i stället en exponentiell tillväxtkurva, vilket innebär att den inte bara fortsätter att växa för evigt utan även växer snabbare och snabbare hela tiden. Två procents tillväxt 2010 är mycket mer än två procents tillväxt 1980.

I dag överutnyttjar vi kraftigt en stor del av planetens ekosystem, det är de flesta överens om. Med dagens tillväxttakt skulle den globala ekonomin, och det naturresursuttag som bygger upp den, fyrdubblas under våra barns livstid och vara 1000 gånger större om 300 år. Är det verkligen rimligt att hävda att den som inte tror att detta är möjligt måste visa på hur alternativen ser ut? Varför ligger inte bevisbördan på dem som hävdar att ekonomisk tillväxt skulle vara den udda fågel som inte följer tillväxtens normala lagar? Var menar de att naturresurserna ska komma ifrån för att understödja en tusen gånger så stor ekonomi?

Större delen av miljörörelsen håller nog med Ekman om att nya tekniska lösningar definitivt kommer att behövas och att detta är något man måste satsa resurser på framöver. Men att ingen teknologiutveckling skulle kunna ske utan ekonomisk tillväxt, vad bygger Ekman det påståendet på? Nolltillväxt innebär ju en lika hög ekonomisk aktivitet som föregående år, dvs lika mycket satsningar på teknologisk utveckling som året innan. Menar Ekman att det inte sker någon teknikutveckling i dag eller att det inte gjorde det på 80- eller 50-talet, då vi hade betydligt lägre BNP och använde betydligt mindre naturresurser? Det viktiga är att se till att de enorma resurser vi redan satsar på teknologisk utveckling inriktas på rätt områden.

Vi som ifrågasätter rimligheten i evig ekonomisk tillväxt erkänner att vi står inför stora utmaningar. Vi erkänner också att vi inte har lösningar på allt. Men att vi inte sitter med alla lösningar innebär inte att man som Ekman kan blunda för grundproblemet, att vi överkonsumerar jordens begränsade resurser och att tillväxtekonomin bygger på att vi hela tiden ska öka uttaget. I stället för att förneka det sambandet är det dags att vi på alla nivåer i samhället erkänner problemet och fokuserar på att tillsammans hitta så humana lösningar som möjligt. Insikt är det första steget i all förändring.

Ekman avslutar sin artikel med att politikerna måste lösa energi- miljö- och ekonomiekvationen. Visst måste de göra det och det är en extremt stor utmaning. Men utan att släppa utopin om evig tillväxt är det dömt att misslyckas.

Även de som inte ser sambandet mellan miljöproblem och ekonomisk tillväxt behöver ta sig en allvarlig funderare kring tillväxtsamhällets framtid. Allt fler utanför miljörörelsen inser att vi är vid tidpunkten runt peak oil, dvs när tillgången till olja börjar minska (IEA, amerikanska försvarsdepartementet m fl). En del tror att vi redan passerat gränsen, andra att den ligger några år bort. Men oavsett när vi är där exakt, kommer vi när oljan börjar sina tvingas bort från tillväxtekonomin såsom den ser ut i dag. Och peak oil är inte ensamt, listan med naturresurser som har nått sin topp i uttag eller är på väg att göra det blir allt längre. Det är inte frågan om vi kommer att behöva bromsa den ekonomiska tillväxttakten, utan hur hårt vi kommer att tvingas göra det. Ju längre vi väntar desto tvärare och obekvämare kommer stoppet att bli. Evig tillväxt i en omgivning med begränsade resurser är helt enkelt omöjligt. I alla sammanhang.

Det är också hög tid att de som hävdar att världsekonomin utan större problem kan fortsätta att växa i all oändlighet visar upp vetenskapliga redovisningar för hur detta ska gå till, vad som ska skapa den tillväxten utan att jorden samtidigt helt utarmas. Bevisbördan borde ligga på den med det mest osannolika antagandet.

Johan Olsson, initiativtagare till nätverket Steg 3
Birger Schlaug
, samhällsdebattör, fd riksdagsledamot och språkrör
Lennart Fernström
, vd och politisk redaktör Fria Tidningar
Kia Andreasson
, kommunalråd i Göteborg
Christer Sanne
, fristående forskare, författare och skribent
Katarina Bjärvall
, frilansjournalist och författare till boken ”Vill ha mer - om barn, tid och konsumtion"
Roland Paulsen
, forskare i sociologi, författare till boken ”Arbetssamhället”.

Hela vårt svar finns här.

måndag 29 november 2010

Även Sverige lägger sig ner inför klimatmötet i Cancún

Välstånd mäts genom flöden, inte genom vad vi har.
Så är det dags. Igen. Klimatmöte. 

Ingenting tyder på att världen skall klara att begränsa utsläppsnivåerna så att temperaturen ökar med högst 2 grader. Även Sverige går in i förhandlingarna med glasögon som är färgade av en fundamentalistisk syn på ekonomisk tillväxt och en  helig ovilja att mäta de utsläpp vi är ansvariga för genom vår konsumtion.Därmed är inte heller Sverige trovärdigt.


Genom kraven på fortsatt ekonomisk tillväxt, i redan materiellt rika länder, blir hanteringen av klimatfrågan något av ett politiskt skådespel.

Genom oviljan att se baksidan av vår ständigt ökande konsumtion - med både bredare och snabbare varuflöden som ett led i jakten på ekonomisk tillväxt - gör vi det omöjligt att klara klimatmålen.

Så enkelt är det. Att det sedan är politiskt inkorrekt att påpeka detta är en annan sak. De som påpekar det är bortsopade från karriär, uppdrag och status i fackföreningar, medier, näringsliv och politik.

Inom någon generation är vi 9 miljarder människor på jorden, varav allt fler vill leva på det sätt som vi i den materiellt rika delen av världen redan lever, medan vi fortsätter att springa på konsumtions- och tillväxtstegen för att dom andra inte skall komma ifatt oss.

Utvecklingen är därmed katastrofal. Främst beroende på att de miljövinster vi gör genom bättre och smartare teknik äts upp av att vi dels blir fler på jorden, dels tillåter oss ständigt ökande konsumtion. De ekonomiska vinster vi gör genom att sätta upp solfångare på taken, använder vi för att konsumera annat, t ex fler och längre flygresor. Ironiskt: Idag, när klimatförhandlingarna börjar, talar man om "positiva hushåll" som gärna ökar konsumtionen vilket gagnar BNP. Halleluja!

Det är ohyggligt smärtsamt att se hur så många är så ovilliga att se de tydligaste av samband. Det är skrämmande att höra hur de flesta som vet att fortsatt jakt på ekonomisk tillväxt är förödande, väljer att vägra säga detta offentligt eftersom det får så stora konsekvenser för karriär, uppdrag och status i politik, näringsliv och fackföreningsrörelse. 

"Vi får ta det försiktigt" säger man. Och legitimerar därmed den utveckling man själva inser - och erkänner mellan skål och vägg - leder käpprakt åt helvete. Straffet för att högt och offentligt kritisera mantrat om ekonomisk tillväxt är nämligen bannlysning. Du kan tycka lite vad som helst och bli landshövding, generaldirektör, utredare, VD, fackförbundsordförande eller ledarskribent - men ifrågasätter du tillväxten är det kört.


Målet för klimatförhandlingarna i Cancún är att förhindra att jorden temperatur stiger mer än 2 grader. Även detta mål medför stora risker. Det är inte forskare som satt målet, det är politiker som är villiga att ta risker för att uppnå annat. Enligt en del seriösa forskare är t  ex  risken för att Grönlandsisen oåterkalleligen smälter 25 procent om temperaturen stiger med 1,7 grader...


De senaste uppgifterna från Världsmeteorologorganisationen säger att förra året kunde uppvisa den högsta halten koldioxid i atmosfären på 2 miljoner år. Prognoserna visar,vilket bland annat skrivs om här, att BNP kommer att öka med 5 procent i år, vilket resulterat i en ökning av koldioxidutsläppen med 3 procent. Ingenting tyder på att de globala utsläppen kommer att minska 2015, vilket är den absoluta gräns som man satt för att möjligen kunna förhindra en temperaturökning på mer än 2 grader.

Den svenska regeringen fuskar om utsläppen, skriver förresten två trevliga vänsterpartister i dag i SvD. Det är en rimligt korrekt analys. Problemet är att Vänsterparitet fuskar lika mycket, fast på ett annat sätt: man vägrar inse att konsumtionsnivån måste hållas tillbaka. Vem var det som krävde att de ekonomiska hjulen skulle hållas igång genom ökad konsumtion, sjösatt genom ett extra barnbidrag till julhelgen, när finanskrisen slog till? Jo, Vänsterpartiet. Populism som går hand i hand med klimatprat gör sig illa. Häromdagen på socialistisk forum - där jag var inbjuden till ett samtal - hördes ingen kritik mot konsumtionssamhället från vänsterpartisten.


Hur ska man hålla uppe intresset kring klimatfrågan, som ju ältats som en enskild sakfråga i så många år att många tröttnat. Motmedlet är att hålla fast vid nyfikenheten inför en upptäckt som vi i grunden ställer upp på, skrivs i en artikel i DN.

Jag menar att man kan upprätthålla nyfikenheten om man sätta klimatfrågan i samband med andra frågor istället för att som journalister och politiker behandla varje fråga för sig: den ekonomiska politiken och de målsättningar man har vad gäller tillväxt har direkta samband med klimatet. Hur många har det klart för sig? Men visst ja, det fick vi inte tala om. Hysch, hysch. Och nu är det ju jul snart och då ska vi köpa mer tofsar, plastiga leksaker som går sönder efter några veckor och byta ut kaffebryggaren mot en mer moderiktig. Allt för att hylla Jesus, Tomten och Tillväxten. Fattar vi det inte själva så får vi hjälp genom den ångestsyftande köppropaganda i form av reklam som riktar sig till våra känslor av otillräcklighet och panik för att falla bakåt på status-och konsumtionsstegen.



söndag 28 november 2010

Det är bara att gratulera, kärnkraftens vänner har nått nya globala målsättningar. Iran har startat sitt första kärnkraftverk. Snyggt jobbat. Världen känns säker och fin... för kärnkraften är ju säker och har inga som helst kopplingar till kärnvapen... Heter det ju.

We´re all alone

När jag ändå är inne på cherokee-spåret så fortsätter jag med en låt till, den passar bra efter gårdagens medverkan på socialistisk forum.

Där stod nämligen de trötta, trötta vänsterflosklerna som spön i backen: full sysselsättning men inte sänkt arbetstid, ekonomisk tillväxt är nödvändig,rätt till heltid men inte till deltid,a-kassa skall vara knuten till facket och ingen medborgerlig rättighet,hög skatt på arbete är gudasänt och det spelar ingen roll att detta innebär att skola, vård, omsorg, kultur, underhåll och reparation blir hårdbeskattat medan finansiella tjänster blir lågbeskattat...

Jag ÄR trött på den socialistiska trötta gammelvänstern - den orkar idag inte ens ställa sig frågan: ska vi arbeta för att leva, eller ska vi leva för att arbeta.



Hämtat härifrån...(kapitel 50).

lördag 27 november 2010

Grattis kärnkraftsvänner!

Det är bara att gratulera, kärnkraftens vänner har nått nya globala målsättningar. Iran har startat sitt första kärnkraftverk. Snyggt jobbat.

Världen känns säker och fin... för kärnkraften är ju säker och har inga som helst kopplingar till kärnvapen... Heter det ju.

Rabalder...

Hoppsan, det har blivit lite rabalder efter mina två senaste intervjuer i serien En bok - en författare (Kunskapskanalen). Här finns dom:

Bild för programmet En bok, en författare : Mona Nilsson Mona Nilsson: Risken med mobiltelefoner
För den som eventuellt blir upprörd av någon av dessa finns möjlighet att dämpa blodrycket genom en cherokee-version av Amazing Grace - vill ni veta vilken musik jag brukar vakna till så hittar ni den en liten bit ner på denna sida (Cherokee Morning Song).

fredag 26 november 2010

På söndag klockan 09.00 sänds min intervjun, i serien En bok - en författare, med Mona Nilsson maa hennes bok om riskerna med mobiltelefoner i en extra repris.
PS! Tack för alla mejl maa av intervjun, svar kommer nästa vecka.

Vem är rädd för jämlikhet?

Tid: Lördag 13.30 – 15.00
Lokal: Fabiansalen ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Samtalet spelas in av SVT.

Klyftorna i Sverige har växt under 30 års tid. Nu visar forskning att det finns ett samband mellan ojämlikhet och försämrade skolresultat, ökad brottslighet och ohälsa. Trots det dominerades valdebatten av skattefobi och hårdare tag i skolan. Några rödgröna visionärer ger sin syn på varför jämlikhet tycks vara så hotfullt, och presenterar sina förslag för ett jämlikare Sverige.
Medverkande: Birger Schlaug, Josefin Brink, Marika Lindgren-Åsbrink, Stefan Carlén och Anette Lydén.
Arr: Nätverket för Gemensam Välfärd, Verdandi och LO-distriktet i Stockholms Län.
Mer info här.

Strindberg och Wägner...

 Lördag 27 november kl 16.00

Strindbergsmuseet, Stockholm

August v/s Elin

Birger Schlaug berättar om kopplingar mellan August Strindberg och Elin Wägner, om Strindberg som ekorevolutionär och hur en maskulin uppväxt med Strindberg och Hemingway krockade med Elin Wägners Väckarklocka. Mer info här.

  • En av mina senast böcker har blivit med ett musikaliskt barn som ni får gratis - varsågod!

     

     

     

     


torsdag 25 november 2010

Vargintervju

Ska vi ha varg i Sverige? Kan man säga att vargen lever efter kristen moral? Och fyller den någon funktion överhuvudtaget? När dödades någon av varg i Sverige senast -och varför?

Om detta samtalar jag och Henrik Ekman i serien En bok - en författare. Ikväll klockan 19.00, repris vid midnatt och fredag morgon kl 09.00. Eller här på nätet.

Årets julklapp - en avgasfri Cadillac

Den perfekta julklappen för den som behöver uppdateras! Välkommen till en unik sida!  

Du behöver inte ens en surfplatta, som blir omodern nästa år...  

Klicka här så ses vi där...

onsdag 24 november 2010

Beslut om något större än EU tas idag

Sätt ljuset på en fläck, så kan annat ske i skugga.
Man försöker göra det till en EU-fråga. Men det är det inte. Det är en demokratifråga. 

Hur fungerar grundlagens intentioner om samtliga partier och i stort sett hela medievärlden är överens? Svar: fungerar inte alls.

Idag tas det andra beslutet i en grundlagsändring. Få känner till det.

Att något finns i grundlagen innebär att förändringar måste tas med två beslut i riksdagen. Och att det skall vara val emellan. Syftet med detta är människor skall bli medvetna om förändringen och att kunna samtala om den. 

Men det kräver att frågan läggs upp på bordet. Lägger ingen upp frågan på bordet så tas beslutet under bordet. Vilket grundlagen skulle vara någon sorts garanti för att förhindra. Idag tas beslutet - jag vet uppriktigt sagt inte hur jag hade röstat om jag suttit i riksdagen idag. Men oavsett detta bör frågan ha lagts på bordet och diskuterats öppet mellan det första riksdagsbeslutet i juni och det beslut som tas idag. Beslutet innebär formellt att det i grundlagen skrivs in att Sverige är medlem i EU - vilket kan beskrivas som ett harmlöst konstaterande, men som i själv verket är en skrivning som är en motsättning till portalparagrafen om att all makt utgår från folket.

Ska vi vara hederliga så bör det sistnämnda strykas. Annars börjar vi laborera väl mycket med de begrepp som smyckar vår demokratiska självbild. Riksdagens, och de helt dominerande medierna, agerar som om EU-medlemskapet är en marginell förändring av vårt styrelseskick. Så är det inte. Detta kan man tycka vara bra eller dåligt, nödvändigt eller onödigt, modernt eller mossigt. Men det är förljuget och bedrägligt att låtsas som om ingenting skett.

SNS Demokratiråd beskriver för övrigt detta förhållande som en "konstitutionella mörkläggning".

Man kan vara för EU eller mot EU. För svenskt medlemskap eller mot svenskt medlemskap. Det är inte det saken handlar om. Den handlar om något mycket större: demokratins grundvalar och det språkbruk vi använder för att beskriva dessa.

Sedan dess att Sverige blivt medlem i EU 1 januari 1995 har EU:s spelregler reviderats vid tre tillfällen (Amsterdamfördraget 1999, Nicefördraget 2003 och Lissabonfördraget 2009). Till vissa delar till det bättre i sak. Men trenden är tydlig: Samtliga förändringar har medfört att EU och dess olika institutioner får mer makt på bekostnad av de nationella parlamenten och därmed människors formella möjligheter att påverka. Varje pusselbit på den här vägen kan vara mycket aptitlig, klok och välmotiverad som enskild pusselbit - men det innebär inte någon garanti för att slutresultatet blir aptitlig när hela pusslet ligger. 

Det nationella beslutsfattandet räcker idag inte till, inom en rad områden. Det krävs överstatliga majoritetsbeslut som lägger lägsta ribbnivå för sociala och ekologiskt betingade frågor, det är min absoluta uppfattning. Problemet uppstår när man byter ut ribban mot tak. När man tar små steg in i det sovjetiserade tankegodset, om än med marknadsargument. Problem uppstår när beslut alltid flyttas uppåt i hierarkierna.

Sopar vi denna typ av frågor under mattan - vilket förstärktes av den blockpolitik som innebar att MP och V inte knystade något vare sig inför första beslutet i juni eller i samband med valet -  så gör vi oss själva och EU en otjänst. Vi riskerar att skapa ett monster i all välmening. EU är värt bättre än så.

tisdag 23 november 2010

Mobiltelefonins risker

Mobiltelefonins hälsorisker av Mona Nilsson handlar om de hälsorisker kring strålningsnivåerna som industrin och myndigheter sägs tona ner.

Jag intervjuar henne i serien En bok - en författare.

Allt fler läkare och experter varnar för allvarliga konsekvenser för människan och ekosystemet. Man må tro och tycka vad man vill, men Mona Nilsson är själv som en hel myndighet, tycks det mig... Ska bli kul att höra reaktioner från tittare.


Tisdag klockan 19.00. Kunskapskanalen
Repris vid midnatt samt 09.00 på onsdag.

måndag 22 november 2010

Fyra mystifikationer

1.
Veronica Palm försvarar kraftfullt den politik som Östros gick till val på, medan Östros själv tar lika kraftfullt avstånd från den politik han försvarade före valet. Ohederligt? Nej, det är bara förnamnet. Han bedrog inte bara väljare, utan också socialdemokratiska valarbetare och medlemmar.

2.
I SR meddelar man att koldioxidutsläppen ökar, och kommer att öka om den ekonomiska tillväxt fortsätter. Trodde att det var en statshemlighet... Och att den politiska lögnen om att ekonomisk tillväxt skall fixa klimatet värnades bättre än så.

3.
Dagens Nyheter kommer med posten på eftermiddagen, visade det sig när vi prövade den på nytt. Medan SvD kommer med tidningsutdelningen i arla morgonstund. Livet i landet är fyllt med marknadsmässiga mystifikationer. Så DN får vara.
4.
Jag fick nästan frukosten i halsen när jag hörde Lotta Hedström i P1 Morgon häromdagen. Lotta var tidigare språkrör för MP.

Hon rekommenderar sossarna att införa delat ledarskap, i form av två som delar på jobbet.

Men det var ju Lotta som 2002 hoppade av som språkrör med motiver att delat ledarskap var ett elände - både hon och hennes manlige kollega Matz Hammarström förordade att språkrören skulle avvecklas.

Partistyrelsen gick på deras linje. Valberedningen föreslog Claes Roxbergh till ensamt språkrör/partiledare. Kongressen sa nej.

Om detta kan man läsa här - rulla ner till kapitel 10 och 11. Rekommenderas för den annars så eminenta redaktionen på P1 Morgon...:-).

söndag 21 november 2010

Söndagshistoria: 100 år sedan Svarta Fredagen...

Elin Wägner var en av de få i Sverige som stödde dem.
I veckan - den 18 november - var det 100 år sedan två kvinnor dödades i samband med en demonstration för kvinnlig rösträtt. Drygt 100 rösträttskvinnor arresterades och fängslades.


Elin Wägner fick kritik av den svenska kvinnorörelsen för att hon stödde den engelska suffragetterna, som i början av 1900-talet var de tuffaste i kampen för kvinnlig rösträtt. De drog sig inte från att också använda civil olydnad.

Så länge man inte hade rösträtt så vägrade man att betala skatt, och ens att bokföra sig. Man demonstrerade utan tillstånd, inte minst utanför det engelsdka parlamentet. Och nog grävde upp en och annan av männens golfbanor, sprängde en och annat brevlåda. 

Många blev fängslade i samband med mer eller mindre olagliga manifestationer Elin Wägner frågade de kvinnor i den svenska kvinnorörelsen som kritiserade henne: Är det kanske så att ni aldrig brunnit i era hjärtan?

Den allmänna uppfattningen i svenska medier var att suffragetterna tillhörde de lägre klasserna. Så stökigt och okultiverat som de uppträdde kunde väl inte annat vara att räkna med. Men i samband med att polisen arresterade flera hundra under en demonstration mot underhuset i oktober 1906 så visade det sig att man lagt garnet även över kvinnor av börd… Kvinnokampen stod över klasskampen, för oavsett vilken klass man tillhörde så var man förtryckt.

Den svenska rösträttsrörelsen ville inte bli sammanblandad med suffragetterna. I Fredrika Bremerförbundets tidning Dagny framförs offentlig kritik. Man skriver i ett dubbelnummer 1907:


Stormningar av underhuset, massmöten och våldsamma tal och resolutioner, jättedemonstrationer på gatorna och därav följande masshäktningar av ”ladies” fylla de dagliga tidningarna med spaltlånga referat. På alla måttfulla sinnen gör detta ett pinsamt intryck, ty äfven om man i det engelska excentriska lynnet, i det traditionella spektakel som sedan urminnes tider utmärkt de manliga valkampanjerna, samt i kvinnornas verkliga, till fanatism drifna entusiasm för sin sak, ser förmildrande omständigheter, så utgöra f.n. dessa Engelska kvinnor ett föga uppbyggligt exempel för sina medsystrar i andra länder. Bildade kvinnor, som ge sig i handgemäng med polisen, måste alltid erbjuda ett i hög grad löjeväckande och motbjudande skådespel, deras sak må vara aldrig så rättfärdig.

När en stor kvinnokonferens hålls i London1909 rapporterar Dagny återigen negativt om dessa kvinnor. De beskrivs som gapiga och att ”kunna ge ett ytterst antipatiskt intryck”. Elin Wägner var också i London. Hon rapporterade till Dagens Nyheter och Idun. Men hon gör en helt annan bedömning. Elin är entusiastisk!

Elin Wägner går inte i takt med den svenska kvinnorörelsen. Hon tar egen ställning, precis som hon skulle göra under hela sitt liv. Hon beskriver hur suffragetternas tal möts med ursinnigt och öronbedövande jubel. Vid några tillfällen finner Elin att hon själv sitter och applåderar suffragetternas talare. De kan verkligen tala, skriver hon och fortsätter: ”De är inte rädda för att använda de stoltaste och de starkaste ord till försvar för sig själva och anklagelser mot regeringen…”.

Elin deltog för övrigt själv i en aktion som suffragetterna arrangerade när hon var i London. Varför skulle hon dra sig för det? Det var en demonstration mot försäljningen av en skattevägrande suffragetts egendom.

När suffragetterna några år senare trappade upp sin kamp blev det än mer oroligt i den svenska rösträttsrörelsen. Tidningarna rapporterade från England om våld och bråk. LKPR (Landsföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt) hade snabbt reagerat och betonat att de suffragetter som stod på barrikaderna inte alls tillhörde den internationella organisation som man själv tillhörde. Avståndstagandet var hett, och kanske också taktiskt motiverat.

Men Elin Wägner blir förbannad. I en debattartikel i DN försvarar hon suffragetterna. Under rubriken Heligt hänförelse angriper hon medierna för att vinkla nyhetsrapporteringen genom ”försmädliga rubriker, fientliga telegram, protester och beklaganden”. Hon förstår att ”det torde vara föga tacksamt och kanske så gott som lönlöst att säga ett ord till suffragetternas förmån” men hon kan inte låta bli och motiverar varför:

Vem kan tiga när man dag för dag ser det man aktar högt och beundrar förvrängt, smutskastat och förhånat?” Var det inte hög tid att ”nå fram till den levande, bultande pulsen bakom handlingarna och säga till sig själv: ´Dessa kvinnor lider dock skymf och fängelse för vad de hålla för en rättvis sak´...

Elin Wägner är förbannad. Hon går till storms inte bara mot rösträttens motståndare utan även mot de kvinnor i rösträttsrörelsen som angriper suffragetterna utan minsta tillstymmelse till förståelse. ”Har vi glömt vår egen längtan i känslosamma stunder efter styrka att lida för det vi tror på - eller ha vi aldrig hyst den?”

Kritiken låter inte vänta på sig. I Aftonbladet menar Maria Cederschiöld, en av de första kvinnliga journalisterna i Sverige och tidigt engagerad i rösträttsfrågan, att Elin uppenbarligen varit så hänförd att hon tappat omdömet.

Andra väljer att ducka, möter henne med tystnad men det finns också de som försiktigt, eller åtminstone med viss förståelse, lutar åt stöd för Elin. Det är ju faktiskt så att hon blivit en uppburen författare efter att skrivit den bok som mest av alla tänt kvinnorörelsen. Pennskaftet hade nått långt utanför de redan frälsta.
Rösträttsrörelsen hade hamnat i dilemma redan när Elin kom ut med boken, många hade reagerat genom att ta bort sitt rösträttsmärke från kappan på grund av att rösträttskvinnor i boken levt ihop med män utan att vara gifta...

Men att från ledande håll gå till attack var ju inte heller så lämpligt. Elin Wägner  hade ju blivit Någon, och inte bara Någon vem som helst, utan en vacker, begåvad, beundrad och verbal ung dam som utgjorde den absoluta motbilden till de karikatyrer som speglade rösträttskvinnor som neutrum, ett tredje kön eller bara bittra kvinnor i klimakteriet. Det var så motståndarna målade ut rösträttskvinnorna.

I den svenska historien har Elin Wägners insats tonats ner - det beror inte bara på att det historiskt sett varit män som skrivit historien (vilket Elin Wägner skrivit om) utan också på att hon inte tillhörde någon rörelse som vänster eller högern med automatik velat framhålla i sin egen historiebeskrivning.

PS!
Suffrage betyder rösträtt på engelska - ordet kommer från av det latinska suffragium, som betyder röst (vid val). 
Suffragist syftar på alla medlemmar av rösträttsrörelsen medan suffragett var ett ord som först användes nedsättande om den mer militanta delen av Englands rösträttsrörelse.

lördag 20 november 2010

Fler kalsingar och toppar ger bättre skola

Hur har politiker, ekonomer och journalister blivit så indoktrinerade av sin egen världsbild att man på fullt allvar menar att vi måste jobba mer för att konsumera allt fler toppar, kalsingar och plastiga leksaker i allt snabbare takt för att staten ska få in pengar så ungarna kan gå i skolor, sjuka kan få sjukvård och gamla kan få en rimlig vård?

Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/85876#ixzz14dBEJ1D6

fredag 19 november 2010

Vita spanare anfaller

Dimman har lättat, men molnen ligger tunga. Några vita spanare hänger i luften, lär ge klartecken för anfall inom några timmar. Senhöst eller förvinter. För att lätta på trycket så blir det en repris. Kommer här:

torsdag 18 november 2010

Vad blir årets julklapp?

Om knappt två veckor presenterar Handelns Utredningstjänst vilket som blir årets julklapp. Spänningen är enorm.

Jacob Bursell frågar häromdagen i sin krönika om det inte vore på sin plats att låta bli att utse någon i år. Han skriver: Det har ju varit fianaskris, hushållens skuldsättning är större än någonsin, i Europa rasar skuldkrisen medan miljön är tillräckligt utsatt som den är.

Och så fortsätter han: "Tyvärr måste man dock göra sig stendum för att ifrågasätta det självklara. Det är väl därför som folk med obekväma åsikter kallas aktivister och ekologister, medan det oförändrade tillståndets mest högljudda försvarare tycks gå under namnet ekonomer."

Läs hela krönikan här.
Och glöm inte vad nationalekonomi heter på engelska., det säger mer vad det handlar om. Förresten: varför inte återuppliva denna:

onsdag 17 november 2010

Muren som Västvärlden vill glömma...


Visste du att det finns en sandmur som är 220 mil lång, och som bevakas av 80 000 soldater? Det är bland annat detta Klas Lundström och jag talar om i Kunskapskanalens serie En bok - en författare. Boken heter Den här platsen faller samman.

Onsdag klockan 19.00, repris vid midnatt och klockan 09.00 morgonen därpå.

Förresten pratar vi också om hur flummig egentligen rastakulturen är och vad som hände den 22 april 1978 i Kingston när Bob Marley försökte skapa fred på Jamaica - här ett utdrag från denna klassiska föreställning:

tisdag 16 november 2010

Svar till Östros: Visst krävs det en skattereform...

Thomas Östros skrev häromdagen på DN-Debatt att sossarna behöver tänka nytt när det gäller hur välfärd och skattepolitik skall kombineras. Det är inte någon som svarat honom så jag passar på att göra det i dagens DN. 

Bland annat skriver jag: 

"Ur ett grönt perspektiv bör skatten på arbetstid minskas – och skatten på energi och annat miljörelaterat öka. Så kallad grön skatteväxling. 

Men det räcker inte om man vill upprätthålla ett välfärdssamhälle i framtiden. Själva skattebasen måste vidgas. Och då finns bara ett sätt: att införa en typ av skatt på produktionen, en skatt som är oavhängig huruvida produktionen skett genom mänsklig arbetstid eller inte. 

Det handlar således om en generell skatt på produktionen i sig, på omsättningen."

Hela artikeln finns här

Jag tror att det är oerhört viktigt att gröna och röda vågar sig på att tänka nytt i skattepolitiken, annars sitter vi snart i en situation där inte ens den grundläggande välfärden kan bekostas. Genom att inte hantera denna fråga nu överlåter man till de blåa krafterna att steg för steg montera ner grunderna för ett solidariskt samhälle. 

måndag 15 november 2010

Krisen ger S möjlighet att ta initiativ i tillväxtfrågan

Igår infördes denna artikel på Newsmill. Här några korta utdrag ur artikeln:

Konsumtionsideologin måste ersättas av andra visioner, tillväxtslaveriet måste ersättas av en intelligentare analys. Kanske till och med den socialdemokrati som nu ifrågasätter sig själv kan börja inse det absurda i sitt eget tillväxtbudskap?

Socialdemokraterna skulle nu ha en möjlighet, i samband med sina interna uppgörelser om både politik och företrädare, kunna bli det riksdagsparti som tog initiativ. För det är initiativ till nytänkande som behövs. Men visst, det är svårt att tänka nytt. Det kan rent av vara plågsamt. Jag vet, jag gjorde denna mentalt smärtfyllda resa för 30 år sedan.

Hela artikeln här.

Tillägg efter frukostens tidningsläsande:
  • Margot Wallström säger givetvis nej, hon vet givetvis att ryktet om hennes förträfflighet som politiker faktiskt saknar grund - många sossar lägger in sina egna drömmar om hur en ledare skall vara i just Wallström.
  • Sahlin själv mår bra, meddelar hon. Tacka för det! Som kvinnlig ganska kulturradikal ledare, i det i grunden gubbiga partiet med kulturkonservativa värderingar, måste hon haft ett smärre helvete. Läs gärna Åsa Moberg idag.
  • "Bara ett mirakel kunde rädda henne", skriver Lena Mellin i Aftonbladet. Jo, ett sådant mirakel vore ju att Aftonbladet inte fortsatt sin inledda kampanj för att få bort henne.
  • Göran Persson meddelar att han följde dramat via Expressens rörliga bilder.
  • Idén med delat ledarskap fram till nästa val framskymtar även hos seriösa bedömare; en gruppledare i riksdagen och en friare fågel utanför riksdagen som partiordförande. Men erfarenheter av detta kan man läsa om här - gå till del 7 och 8.

PS!
Till STEG 3 har nu fler än 1500 anslutit sig.

söndag 14 november 2010

När får vi veta mer om vad Aung San Suu Kyi vill?

Vad anser marknaden...?
Det är nästan så jag får tårar i ögonen. Aung San Suu Kyi är frisläppt. Och det skrivs spaltkilometer i världens tidningar, ja, inte i Burma och Kina förstås. Men nästan ingenting om vad hon vill, mer än genom allmänna ord som demokrati och mänskliga rättigheter: vilket i en allmänt bred betydelse faktiskt rymmer hela svenska riksdagen, hela Europa och såväl demokrater som republikaner i USA. Åtminstone är det så man själv beskriver sig.

Oerhört lite har skrivits om vad Aung San Suu Kyi i sak har för värderingar om religioners inflytande över politiken, om diskriminering, om fördelning av ekonomiska och sociala resurser, om hur stort frihetsutrymmet för medborgarna skall vara. Sköter medierna sitt uppdrag egentligen? 

Eller är sådant som sker i Asien sådant som alltid skall målas med breda penslar och få färger? Är inte det något sorts kolonialt beteende?

Hur som helst: frisläppandet är en stor händelse, hennes icke-våldsprinciper ligger som hand i handske med mina värderingar, hon har haft modet att ta kamp mot en av världens vedervärdigaste regimer, få har något ont att säga om henne. Liknelsen med Mahatma Gandhi och Nelson Mandela är så uppenbar. Få har varit värde Nobels fredspris mer än hon.

Men mediernas ointresse för hennes politiska ståndpunkter?  

Låt mig dra en parallell med hur man beskriver något helt annat: Falun Gong. Det har räckt med att skriva om motsättningen mellan den onda kinesiska partiapparaten och den synbart leende rörelsen. Men i detta fall har vi ett tydligt exempel i hur det som kritiserar det onda är inte alltid gott. Förtrycket av oliktänkande i Kina är givetvis värt all kritik som finns, men det bör inte leda till att man inte kritiskt också kan granska de märkliga, för att inte säga förskräckliga, värderingar som bärs av Falun Gongs Mästare Li, som har liknande uppfattning om homosexualitet som pastor Åke Green och anser att kvinnas frigörelse leder till världens undergång. Jorden har dessutom invaderats av utomjordingar, förklädda till människor, i syfte är förstöra vårt hem i kosmos - dessa utomjordingar har infört datorer och allehanda elektronik. Detta är något av det som ryms bakom de fina orden om sanning, barmhärtighet och tålamod som så gärna citeras i svensk media.

Samma mediala svart-vita bild målades för övrigt upp när shahen av Iran föll och mullorna tog över. Bara för att shahen med rätta kunde utmålas med svarta färger så fick man för sig att mullorna var vita som snö. Jag har svårt för den typen av nyhetsrapportering. 

Jag både tror och hoppas att respekten för Aung San Suu Kui ytterligare skulle öka om man grävde lite djupare i det värderings- och åsiktspaket som hon bär. Till skillnad från i de flesta andra fall där man målat med breda penslar med få färger. Hennes ödmjuka tal efter frisläppandet ger varma kårar efter ryggraden. För övrigt ska man inte glömma att det i Burma sitter kvar bortåt 2500 politiska fångar, och att mycket litet har hänt än så länge. Kommer medierna att släppa intresset nu när Aung San Suu Kui är fri? Och vill det internationella marknadskrafterna, vars affärsmän börjar inta Burma, verkligen ha förändringar, något som också påpekas i SvD.

lördag 13 november 2010

Fisk i grumligt vatten

Norrmän äter mer fisk än svenskar, vi hoppas att svenskar också skall göra det, meddelades i veckan från nyinstallerad chef för norsk fiskexport.

För övrigt har det kommit ut en ny platta med Elvis, gamla låtar i nymixad version. Rösten är kvar, men till ny musik. Det blev mest torsk av det. Synd på en bra röst. Skapliga nymixningar har gjorts förr, tex denna. För övrigt var Elvis skeptisk till manipulation av inspelningar, när han fått höra några pålägg som gjorts på en orginaltejp var han så upprörd att han, från Memphis, trodde att det var utfört "av idioterna i New York". Men det visade sig att det var en sladd som var lös till en högtalare. (Mer om det finns förresten att läsa i denna).

fredag 12 november 2010

Sahlin slapp administrera fel politik

Locket har monterats av från den socialdemokratiska betongbunkern. 

Och Mona Sahlin säger: "Det var fel på vår politik". Hade sossarna vunnit valet hade hon således i fyra år tvingats administrera fel politik. 

Tillägg 10:20 - frågan togs upp i  dagens Nyhetspanel, tillsammans med lite annat:

torsdag 11 november 2010

SD har redan påverkat de andra till det ynkligare

Jaha, i förra veckan gjorde då Jimmie Åkesson debut i Sveriges Riksdag. Han var väl varken sämre eller bättre - rent retoriskt och tekniskt - än någon av de andra. Men påverkat politiken har han.  Redan. Ynkedomen känns som en kall vind. 


Har väntat en vecka för att se om någon krönikör eller annan insett hur argumenten vridits sedan SD blivit att räkna med som potentiell rösttjuv.Men tydligen har ledarredaktioner och politiska kommentatorer också anpassat sig så pass att de inte märker vad som hänt.

Numera är de gamla partiernas huvudargumentet att invandringen är bra för Sverige, bra för svensk ekonomi. Bra för svenskar

För ett antal år sedan var huvudargumentet att det handlade om att ett av världens rikaste länder har moralisk och etisk skyldighet att hjälpa människor i nöd - oavsett om det ger ekonomiska fördelar tillbaka, oavsett den berikning av kulturen som invandring ger. 

Numera baseras huvudargumentet på snöd vinning och egoism. Jag finner det ynkligt. Och det är en anpassning för att möte Sverigedemokraterna. Större moralisk resning borde de ledande politikerna ha, trots att det är en tid som präglas av egoism och ekonomism.I första hand ska vi ha en human flyktingpolitik för att den är human. Även om den kostar så mycket som Sd vill göra gällande.

För övrigt blir debatten helt sanslös när Sverigedemokraternas, i mitt tycke, vulgära och antiintellektuella argument om värnade av svensk kultur ena dagen bemöts med att "det finns ingen svensk kultur", och nästa dag (eller snarare nästa timme) med att "SD är osvenskt" (Mona Sahlin) - som om svensk kultur är så fin och ren och god att dumma åsikter och invandrarfientlighet inte existerar.

Att måla upp den egna kulturen som något finare och renare än andras känns rasistiskt - ja, till och med som en doftsläng från Centerpartiets historia.  När man hette Bondeförbundet hade man ett partiprogram (fram till 1946!!!) ) där man kan läsa: ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.”

Suck.

onsdag 10 november 2010

Här är lite mer taskig kvinnosyn...

Kungen anklagas för dålig kvinnosyn, kanske kan detta i så fall bero på hans uppfostran. Här kommer lite exempel på hur vi med grånande stråk haft det i vår känsliga ungdom. 

Lägg därtill en uppfostran i ärkekonservativ överklass, så riskerar det bli som det blir...Om det nu blivit det.





tisdag 9 november 2010

Boken om blått blod

En annan, men bra, bok.
Jag har fått påstötningar om att jag borde skriva om Boken. Men som republikan uppfattar jag boken om kungen som ett ointressant projekt. 

Jag menar: Vem bryr sig? Jo, rojalister förstås, inkluderande den skara som snaskar allt blåblodigt som kvälls- och annan sladderpress bjuder på.

Det mest häpnadsväckande resonemanget i boken, om jag förstått några recensioner rätt - jo, jag läser bokrecensioner, även sådana om böcker jag är ointresserad av - är att bokens författare anser sig göra en god insats genom att peka på den nationella säkerhetsrisk som kan uppstå då/om den icke-valda kungen kryper ner i fel säng, umgås med fel människor på fel platser.

Vilken nationella säkerhetsrisk handlar det om? Hur kan nationen hotas om en man, som utsetts till något så absurt som kung redan i sin moders livmoder, har lika taskigt omdöme som de flesta andra av oss någon gång visat upp? Det kan ju bara vara så om han verkligen är en viktig man för landet även i verkligheten. Och det bekymrar mig i så fall-  tanken i kungssången att "all din tro till honom sätt" gör mig i så fall inte bara full i skratt, utan kan ge upphov till viss ångest över hur landet ligger...

Mer skrivet om monarkin:

måndag 8 november 2010

Redan har över 1000 skrivit på uppropet!

  tillägg 14 november: Nu fler än 1500 undertecknare!

Debattartikel ur gårdagens GP:
Med dagens tillväxttakt skulle världsekonomin växa sig dubbelt så stor på mindre än 20 år, fyra gånger större år 2050 osv. Detta innebär ökande volymer av allt ifrån bilar och flygplan till datorer, mobiltelefoner, kläder och livsmedel. 

Var och en förstår att detta är ohållbart eftersom den tillväxten är helt beroende av en ökande omsättning av energi och råvaror – från ändliga resurser men också från ekosystemen. Därför måste vi ha en seriös politisk diskussion om tillväxten.

Pressen på ekosystem som tropiska skogar, odlingsmark, färskvatten och fiskebestånd är redan för hög. Forskningsrapporter – som  t ex Millennium Ecosystem Assessment (MEA) – har visat att vi redan överskrider planetens hållbara gränser. Två tredjedelar av de viktigaste ekosystemen utnyttjas över sin långsiktiga förmåga. Detta är ohållbart.

Den amerikanska försvarsledningen säger i en färsk rapport att ”peak oil” – den tidpunkt då upptaget av olja når sin maxnivå – antas inträffa före 2015. Redan då kan vi alltså ha ett stort gap mellan efterfrågan och utbud på olja med dramatiska konsekvenser.

Många har länge trott – eller hoppats – att den ekonomiska tillväxten skulle kunna göras ”grön” eller ”hållbar”. Den senaste forskningen visar hur svårt detta är. De vinster som hittills gjorts av att effektivisera resursanvändningen har till största delen ätits upp genom att ekonomierna fortsatt att växa.
Därför ter sig den rådande ekonomiska tillväxtmodellen allt mer problematisk. Nackdelarna av tillväxten överstiger nu fördelarna i många länder. Tillväxten i de redan rika länderna har blivit oekonomisk – den skadar mer än vad den bygger upp. Tydligast kan vi se det i klimatförändringarna och i de snabbt ökande skadorna på våra viktigaste ekosystem. Men även andra tecken börjar visa sig.

Ökad konsumtion spelade en avgörande roll för den nuvarande ekonomiska krisen genom att tillväxtfrämjande avregleringar av de finansiella systemen och snabbt ökande privat skuldsättning drev på en ohållbar konsumtion. Ändå är målet för den återhämtning som nu sker detsamma, att öka den materiella konsumtionen. Men vi måste acceptera faktum. Vi lever över våra tillgångar. Den kortsiktiga notan var finanskrisen. Den långsiktiga notan kan bli katastrofala klimat- och miljökonsekvenser när planeten säger stopp.
En majoritet av världens befolkning lever fortfarande i fattigdom. Om vi menar allvar med alla människors rätt till en acceptabel levnadsstandard måste vi lämna utrymme för en materiell utveckling i dessa regioner. Det går inte ihop med idén att fortsätta att öka den materiella konsumtionen i den redan rika världen. De gemensamma globala utsläppen av växthusgaser måste minska kraftigt och vår konsumtion tar stora landarealer och naturresurser i fattiga länder i anspråk – resurser som de själva behöver för att förbättra sin levnadsstandard.

Vi är givetvis för fortsatt utveckling av mycket i samhället – som utbildning, teknik, kultur, kreativitet och omsorg om barn och gamla – men utveckling innebär inte nödvändigtvis tillväxt. Den rådande ekonomiska tillväxtmodellen måste problematiseras och analyseras. Ett steg i rätt riktning vore att begränsa den ständigt ökande materiella konsumtionen i rika delar av världen.

Vi är medvetna om att detta ställer oss inför problem. Det nuvarande ekonomiska systemet har gjort sig beroende av materiell tillväxt för att skapa jobb och finansiera välfärd. Men vi ser inget annat val än att kavla upp ärmarna och sätta igång en seriös diskussion om hur vi kan lösa dessa problem – några tänkbara lösningar kan skönjas redan på kort sikt.

Avvägningen mellan investeringar och konsumtion är helt central, liksom mellan privata och offentliga investeringar. En hållbar resursanvändning kräver inte bara höjda skatter på resursuttag – och sänkt skatt på arbete – utan också ändrade vanor. Företag måste få  incitament att skapa långlivade produkter som går att uppgradera, reparera och återanvända.

Med minskad konsumtion av varor kan vi också sänka arbetstiden. Det kan ge ett både rikare och mer resurssnålt liv. Varför är just 40-timmarsveckan så helig?
Att utmåla Sverige som en ekologisk förebild och ett bevis på att det går att förena konventionell ekonomisk tillväxt med minskad miljöpåverkan är en populär form av kreativ bokföring – Sveriges klimatpåverkan blir minst 25 procent högre om utsläppen av koldioxid bokförs där de konsumeras, i stället för där de produceras.
 
De politiker som är ovilliga att diskutera tillväxtfrågan frånhänder sig sitt ansvar. De misstror människors förmåga att tänka längre, mer ansvarsfullt och mer hoppfullt. 

Vi är övertygade om att en debatt om en annan modell för samhällsutvecklingen skulle engagera och gillas av många människor. Det handlar helt enkelt om ett nytt steg i samhällsutvecklingen. 

Om inte de politiska partierna förmår samtala om detta hamnar de vid sidan av debatten i en för framtiden helt avgörande fråga. I ett sådant läge vore nya partibildningar en logisk konsekvens.


Den brittiska regeringens hållbarhetskommission har vågat ta upp en sådan modell i boken ”Prosperity without Growth” som nu debatteras livligt i flera europeiska länder. Vågar Fredrik Reinfeldt  beställa en sådan svensk utredning om tillväxtens gränser?

Anders Wijkman – f.d. Europaparlamentariker, rådgivare SEI
Annika Carlsson-Kanyama – forskare
Birger Schlaug – samhällsdebattör
Christer Sanne – forskare och författare
David Jonstad – chefredaktör för klimatmagasinet Effekt
Johan Olsson – initiativtagare till nätverket Steg 3
Katarina Bjärvall – journalist och författare
Kia Andreasson – kommunalråd
Lennart Fernström – VD Fria Tidningar 
Nina Björk – kulturskribent och författare  
Per Grankvist – journalist och författare
Stefan Edman - författare, hedersdoktor

Steg 3 är ett nybildat nätverk som vill få igång en debatt om tillväxtens gränser och stimulera ett kreativt idéutbyte kring hållbara lösningar för framtiden. På nätverkets hemsida www.steg3.se har en kampanj dragits igång
.
 Bilderna: Anders, Nina, Birger, Katarina, Christer, Annika, Stefan, Kia, Lennart, David

 Till uppropet: klicka här!

 Till Facebookgruppen: här!

Från STEG 3:s hemsida:
Vi är fastlåsta i en samhällsmodell som kräver ständig tillväxt för att fungera. Allt mer tyder på att det kan vara en miljömässigt ohållbar modell på sikt. Men trots alla varningssignaler lyser denna fråga med sin frånvaro inom politiken och samhällsdebatten.


Vi skulle kunna påbörja diskussionen nu och hitta lösningar i god tid. Men istället låtsas de flesta som att problemet inte finns. Vi anser att det är hög tid att på ett öppet och ödmjukt sätt se över vår inställning till produktion, konsumtion, arbete och tillväxt. Låt oss släppa loss kreativiteten i samhället och hitta en långsiktigt hållbar väg.  

Vi kräver ...
... att en diskussion kring den ekonomiska tillväxtens hållbarhet på ett seriöst och bestående sätt förs upp på den politiska agendan. Den nuvarande ekonomiska tillväxtmodellen måste tillåtas att problematiseras, analyseras och utsättas för öppen kritik.
... att det tillsätts resurser för att ta fram en plan för en fungerande samhällsmodell, som inte är beroende av ekonomisk tillväxt.

söndag 7 november 2010

STEG 3 presenterar sig

De politiker som är ovilliga att diskutera tillväxtfrågan frånhänder sig sitt ansvar. De misstror människors förmåga att tänka längre, mer ansvarsfullt och mer hoppfullt. 


Vi är övertygade om att en debatt om en annan modell för samhällsutvecklingen skulle engagera och gillas av många människor.

Det handlar helt enkelt om ett nytt steg i samhällsutvecklingen.

Om inte de politiska partierna förmår samtala om detta hamnar de vid      sidan av debatten i en för framtiden helt avgörande fråga. 
I ett sådant läge vore nya partibildningar en logisk konsekvens.

Den brittiska regeringens hållbarhetskommission har vågat ta upp en sådan modell i boken ”Prosperity without Growth” som nu debatteras livligt i flera europeiska länder.  Vågar Fredrik Reinfeldt  beställa en sådan svensk utredning om tillväxtens gränser?

Anders Wijkman – f.d. Europaparlamentariker, rådgivare SEI, Annika Carlsson-Kanyama – forskare, Birger Schlaug – samhällsdebattör, Christer Sanne – forskare och författare, David Jonstad – chefredaktör för klimatmagasinet Effekt, Johan Olsson – initiativtagare till nätverket Steg 3, Katarina Bjärvall – journalist och författare, Kia Andreasson – kommunalråd, Lennart Fernström – VD Fria Tidningar , Nina Björk – kulturskribent och författare, Per Grankvist – journalist och författare, Stefan Edman - författare, hederdoktor

Steg 3 är ett nybildat nätverk som vill få igång en debatt om tillväxtens gränser och stimulera ett kreativt idéutbyte kring hållbara lösningar för framtiden. På nätverkets hemsida www.steg3.se har en kampanj dragits igång
.
Detta var avslutningen på en artikel som idag är införd i Göteborgs Posten och där STEG 3 officiellt presenterar sig. Hela artikeln kan du läsa HÄR!

Från STEG 3:s hemsida:
Vi är fastlåsta i en samhällsmodell som kräver ständig tillväxt för att fungera. Allt mer tyder på att det kan vara en miljömässigt ohållbar modell på sikt. Men trots alla varningssignaler lyser denna fråga med sin frånvaro inom politiken och samhällsdebatten.


Vi skulle kunna påbörja diskussionen nu och hitta lösningar i god tid. Men istället låtsas de flesta som att problemet inte finns. Vi anser att det är hög tid att på ett öppet och ödmjukt sätt se över vår inställning till produktion, konsumtion, arbete och tillväxt. Låt oss släppa loss kreativiteten i samhället och hitta en långsiktigt hållbar väg. Det är dags att fundera på hur Steg 3 skulle kunna se ut.



lördag 6 november 2010

Segla

Egentligen suktar jag bara efter att göra två ytterligare resor till i mitt liv. Den ena är till Cambell Island, drygt 60 mil söder om Nya Zeeland. Där skall jag känna att själen lyfter, där samlas nämligen hundratusentals individer av det vackraste som finns på jorden: albatrossen.

De kan glidflyga långt över 100 kilometer i timmen, svävande på vindarna, ett naturens magnifika under. Så vackert, så magnifikt, så elegant, så självklart.

Under ett 50-årigt liv kan albatrossen flyga bortåt 7 miljoner kilometer, den glider majestätiskt fram mer än 80 mil på en dag, så energieffektivt att människans flygteknik ter sig så primitiv som den faktiskt är.


Mer än var tionde fågelart på jorden är akut hotad eller sårbar - albatrossen är den mest utrotningshotade. Varje år fastnar över 100 000 i dåligt anpassade fiskeredskap och drunknar, de får i sig plast och annat skräp som människan vräkt i havet och hajar kniper ganska många ungar som gör sina första flygförsök. Men mest drabbas de av plasten, inte minst våra plastpåsar - symbolen för masskonsumtion och shoppinghysteri.


När jag sett en albatross har jag alltid fascinerats av hur en klumpig, rent av klantig, varelse på marken kan förvandlas till en mästare bara hon hamnar i sitt rätta sammanhang. Precis som ungar kan vara klumpiga och odrägliga i en skola som inte passar dem, för att sedan, om de får chansen i rätt sammanhang, blomstra och visa sig vara mästare. Om de ges chansen att utveckla sin kreativitet och fantasi.

Albatross. Den har tagit sig friheten när den lyfte. Fler borde göra det. Istället för att bli ett meningslöst offer  i ett konsumtionssamhälle där stora delar av livet reduceras till ett platt kontokort av plast.