lördag 6 juni 2009

EU-aktuella Isabella Lövin i Swedish Book Review

Tillsammans med Elin Wägner upptar Isabella Lövin - en av Miljöpartiets två synnerligen väl meriterade toppkandidater i EU-valet - en avsevärd del av senaste numret av Swedish Book Review.

Det är hennes bok Tyst hav (Silent Seas) som presenteras. Den imponerande presentationen av författarinnan omfattar alla de priser hon fått: Stora journalistpriset 2007, Årets miljöjournalist 2007, Guldspaden 2008, Konsumentpriset 2008, Årets bok, Måltidsakademins pris, Årets guldfisk, Svenska Djurskyddsföreningens Journalistpris, Owe Thörnqvists miljöpris...

Det vore mycket ledsamt, för att inte säga bedrövligt, om Isabella Lövin inte skulle följa Carl Schlyter till EU-parlamentet, där just hon verkligen skulle kunna förändra EU:s fiskepolitik, som skall omformas till 2012.

Hotet mot hennes inval ligger inte hos andra partier, utan i personvalskampanjer av kandidater längre ner på Miljöpartiets lista.

Trots att Isabella verkligen skulle ha grund för att profilera sig själv, som ju är vanligt i egotrippade personvalskampanjer, talar hon istället om den gröna gruppens arbete, om vikten av att rösta på Miljöpartiet i EU-valet: "En röst på Miljöpartiet är den enda säkra rösten på ett Europa som jobbar stenhårt mot klimatförändringar och utfiskning."

Inga stylade egotrippar där inte! Lyssna gärna på hennes Sommar från förra året.

Jag kan avslöja att Isabella var på håret att få förra årets Väckarklocka - det pris som Elin Wägner-sällskapet delar ut.

Just Elin Wägner presenteras förresten också i en stor artikel i detta nummer av Swedish Book Review, där bland annat hela första kapitlet ur Pennskaftet återfinns från den nya engelska översättningen (Penwoman). Mer om detta här!

Swedish Book Review kan beställas via norvik.press@ucl.ac.uk.

22 kommentarer:

  1. Isabella Lövin är uppenbarligen en kandidat värd all respekt.

    Isabellas medverkan i "Sommar" visar ju, att hon är en prövad människa, och att hon vet vad hon talar om.

    Hoppas innerligt att hon blir invald i parlamentet. Men sedan är det en annan sak, i vad mån den församlingen bryr sig om hennes budskap.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  2. Men varför i hela världen fick hon inte väckarklockan? Jag älskar Sundström, stort. Men hon har varit aktuell i över 30 år. Ständigt värd respekt naturligtvis, men Lövin var ju verkligen given förra året. särskilt efter sommarprogrammet som fick hela sällskapet (4 pers) kring blåbärspajen vid radion att börja grina...

    Hon måste komma in!

    Låt de andra mp-kandidaterna göra viktiga saker på hemmplan. Vi behöver goda krafter även här och här kan vi göra mindre åt fisket än i EU. Däremot är de andra mp-kandidaternas profilfrågor superviktiga också i det svenska samhället (förutom i EU alltså) och både möjliga och nödvändiga att realisera här.

    /Ina

    SvaraRadera
  3. Vårt valsystem är sådant, att vi tvingas välja mellan hela paket.
    I paketet kan döljas även sådant, som väljaren tycker illa om.

    Det vore nog mer demokrati med ett system, där man kunde kryssa för olika programpunkter hos typ två partier. Håller någon med?

    SvaraRadera
  4. Ska bli intressant att se hur det går för miljöpartiet i Sverige.
    Här i Holland gick de gröna framåt.

    SvaraRadera
  5. Som läsare av denna blogg, och med respekt för dina åsikter, ska vi trots stor tvekan ta oss till valurnan och lägga var sin röst på Schlyter och Isabella. Men egentligen borde vi alla röstvägra efter att ha lyssnat på det obehagliga tjattret i valdebatterna.
    Eva och Staffan

    SvaraRadera
  6. Vill inte rösta. Förstår inte. Begriper inte. Alla vill fred, klimat, jobb och allt annat gott. Fisk räcker väl inte för att rösta? Eller gör det det? Kanske. Det blir nog Isabella. Kan du lova att det blir bra, Birger?
    Hilly

    SvaraRadera
  7. Hilly: Jo, fisk räcker för att rösta, om du inte känner att det finns något annat som är viktigare (vilket du inte verkar tycka om du inte vill rösta). Läs Isabellas bok, så förstår du varför.

    Heja Isabella!

    SvaraRadera
  8. Ceterum censeo Schlauginem esse un radioprogram egenem in Sveriges Radiam


    Har just (än en gång) tvingat mig själv att lyssna på lördagens "ekonomiekot". Vissa må tycka att jag är gravt masochistiskt lagd, och det må så vara och det är en annan diskussion.

    Men jag är så grymt nyfiken på när landets ekonomer ska vakna upp och inse att de lever i och är beroende av en verklighet här utanför där vi andra håller till och där det håller på att gå kraftigt åt helvete. Långt mycket värre än vad de någonsin kan föreställa sig i sina "finansbubblor" där de framlever sina liv.

    På fullt allvar kan de sitta och tala om "ljusglimtar" i det ekonomiska systemet för att ett starkt kritiserat pappersbolag nu får sälja pappersservietter som aldrig förr till snabbmatsrestauranger (varför framgick nog inte.. äter folk mer snabbmat i kristider?).

    Det saknades HELT OCH HÅLLET en koppling till att det svenska skogsbruket just nu är under all kritk. Våra "miljöcertifierade" skogsbolag hugger ned skyddsvärd skog som VI ALLA förlorar på. Om man så är skogsägare, skogsbolag, eller bara privatperson. Också om man är total naturhatare och inte förstår vad natur är bra för. Så förlorar vi på att den värdefulla biologiska mångfalden försvinner.

    Hur kan man göra ett inslag i en så kallad public service-kanal om det "positiva" i att vi säljer fler pappersservietter utan att koppla ihop det med verkligheten? Att vi i framtiden inte kommer att kunna tillverka en enda pappersserviett än mindre få aktieutdelningar, på grund av en hutlös kortsiktig girighet i samtiden?

    Till på köpet så sitter det förnumstiga prästerskapet och talar om folkets oro som har resulterat i att de som har pengar inte konsumerar tillräckligt. Vad skulle lösningen kunna vara? Jo, att en förtroendeingivande person som förslagsvis Anders Borg, går ut och talar om för folk att de måste ha "förtroende för systemet" och börja konsumera igen.

    Samma resonemang kan man läsa från några andra moderna präster på SEB ang. vårt låga förtroende för "systemet" som resulterar i att vårt pensionssystem nu inte "långsiktigt" kommer att fungera eftersom alla de som vunnit på skattesänkningarna nu behåller sina pengar och de fattiga stackarna inte har några medel att konsumera för. Summa summarum: ingen konsumerar. Frälset blir rikare och systemet som bygger på konsumtion havererar... (och ni kan själva räkna ut vem som får betala för det)

    läs "analysen" här:

    http://www.seb.se/pow/default.asp

    De, idag alltför få, personer som talar om en helhet. Om att det här helt förbannat galna systemet utan verklighetsanknytning måste bort, de måste få lov att höras och få chansen att förändra systemet.

    Isabella Lövin hör till dessa personer som är så sällsynta att all kraft borde läggas på att lyfta upp dem till offentligheten och till makten. När hon talar om fisk talar hon om helheten. Hon talar om alltihopa. Om våra liv här och nu.

    Låt henne få göra skillnad.

    Och om jag inte varit tillräckligt tydlig tidigare: Hjälp oss att få till ett eget radioprogram med Birger för nu får jag snart allvarliga allergichockar av program som "ekonomiekot"....

    SvaraRadera
  9. Jag röstar i stället på "kärringen" i folkpartiet! Det allra största problemet i dagens EU är nämligen jordbrukspolitiken.

    SvaraRadera
  10. Tack för det Birger. Innerligt trött på uppblåsta egon och substanslösa personvalskampanjer.

    SvaraRadera
  11. Anonym 14:04: låter ju väldigt förståndigt att rösta på någon som vill förstöra den ekologiska framtiden...

    Och som dessutom tillhör ett parti som har en kandidat som vill tillåta halalslakt (slakt utan bedövning)...

    Tycker lite synd om dig som inte har förstånd att göra ett bättre val...

    SvaraRadera
  12. Halloj Nina, kan bara hålla med i det du skriver.
    Du frågar: "Hur kan man göra ett inslag i en så kallad public service-kanal om det "positiva" i att vi säljer fler pappersservietter utan att koppla ihop det med verkligheten?

    Ja svaret är mycket enkelt & det gäller INTE bara publicservice-kanal. Det gäller den tredjestatsmakten, JOURNALISTERNA.
    Att dom inte gör sitt jobb- är sakliga & opartiska = objektiva-beror helt enkelt på att antingen så är dom dumma i huvudet, alltså det fattas någonting. Man kan uttrycka det på ett annat sätt, dom har inte alla läsk i backen.
    Eller så är dom KÖPTA.
    Om journalisterna gjorde sitt jobb som dom ska göra så skulle inte politikerna kunna hålla på som dom gör.

    / Realist

    SvaraRadera
  13. bara en kommentar till Ninas inlägg ovan: jag tycker att det är ett "lysande" förslag att föreslå att just Anders Borg och alliansregeringen skulle gå ut och uppmana folk att konsumera mera, dvs. att vara "Slösa" när de själva inte har missat ett tillfälle i massmedierna de senaste halvåret (när de inte längre kan tala om den havererade jobbpolitiken) att tala om att "de har ordningen på finanserna" att de inte "slösar" osv (sure!), det blir lite svårt att hävda att andra skulle leva efter andra ideal om det nu ur deras synvikel är så bra att "spara", trots att de är de strösta företrädarna för att andra ska "slösa" så att det system de vurmar för består...

    tyvärr har väl realist här ovan alldeles för rätt. Om Anders Borg skulle stega ut och uppmana folk att konsumera skulle väl inte någon höja på ögonlocken och ställa motfrågan: varför de då inte sätter på sig spenderbyxorna själva. Till mer kultur och kollektivtrafik till exempel.

    SvaraRadera
  14. Det fanns en gång en tid när man kunde lyssna, åtminstone med ett halvt öra, på ovan nämnda "kärring". När hon pratade om skillnad på potatis och potatis t.ex.

    Ett fantastiskt program om vikten av ekologisk och varsamt odlad potatis som också är mer näringsrik. Men nu. Nu fattar jag ingenting. Jag har undrat hela valdebatten om hon antingen har blivit

    1. senil
    2. köpt av de lobbygrupper som i övrigt stödjer folkpartiets människofientliga politik som kärnkraft m.m.

    Jag tycker som ovan, väldigt synd om dem som likt alliansväljaren ovan tror att det är rätt väg att gå att förstöra för ekologisk och hälsosam mat oavsett om det är alternativ 1 eller 2 som ligger närmast sanningen. Alliansväljaren själv förlorar ju i slutändan på det. Och vinnarna blir ju bara lobbygrupperna. Fy för sånt rävspel!

    /en annan "kärring"

    SvaraRadera
  15. Nej, Marit Paulsen har aldrig talat om ekologisk potatis etc! Det är en föreställning många har, men den är fel.

    SvaraRadera
  16. Neoliberal Agendalör juni 06, 05:27:00 em

    "En röst på Miljöpartiet är den enda säkra rösten på ett Europa som jobbar stenhårt mot klimatförändringar"

    Är inte det där att skrämmas med trollen? Här är jordens temperatur de senaste 30 åren uppmätt med satellit. Vad är det som ska stoppas? Temperaturen är ju i princip densamma, trots massiva CO2-utsläpp.

    Visst, mäter man bara på norra halvklotet eller gör andra selektiva urval så kan man få till en ökning, men det går lika lätt att få en minskning genom att göra ett annat val av datapunkter. Satellitmätningar över hela jorden däremot ger en representativ bild och det är det vi borde utgå ifrån.

    På 80-talet skrämdes man med skogsdöden för att få röster, men nu vet vi att det bara var en myt.

    SvaraRadera
  17. Okej, då var jag väl en alltför "välvillig" lyssnare, hörde henne prata om potatis för ett par år sedan och då antog jag väl att hon pratade om "god" potatis. Fattar liksom inte varför någon vill prata om att försämra våra livsmedel ytterligare. Vad är det för människor som drivs till sådana förrädiska påhitt?

    Britt-Marie

    SvaraRadera
  18. @Neoliberla agenda: Vet inte vem som skrivit ditt "inlägg" som "forskare" kommit fram till, men du är hjärtligt välkommen att dra på dig gummistövlarna och följa med mig ut i skogen där jag bor, eller annat valfritt område -för att med egna ögon se hur skogen mår. Det syns nämligen både utanpå och när den sedan är fälld. Du kan bestämma tid och plats. Eller så kan du läsa dig till här vad kunniga personer skriver om läget för svensk skog:

    http://protecttheforest.se/sv/om-svensk-skog

    SvaraRadera
  19. Låter som Neoliberal Agenda INTE VET vad skog är för något! Precis som den här herren heller INTE VET! Det här är vad han sa om en avverkning i norrland:

    "På berget Sörfligget i Valvträsk, 7 mil NNV om Luleå, vid Råne älv, finns en äldre skog med gott om tjäder, en av de sista i trakten. Där kämpar byborna inom ramen för ett turismorienterat Leaderprojekt för att bevara skogen. AssiDomän (numer Sveaskog) vill avverka. Skogsvårdskonsulenten Lars Persson ombeds komma för att hjälpa till att försvara skogen mot avverkning. Han säger att kalhyggen är bäst, att när turisterna anländer kommer de att säga: "O så vackert och öppet!". Han säger: "När man varit för länge i skogen känner man sig så kvävd. Sedan när man kommer till en älv eller sjö så känns det så skönt och det blir samma med ett kalhygge". Om tretåiga hackspetten och torrträden säger han att om spetten skulle hacka på stammarna så skulle den hacka sönder skallen för att dom är så hårda (Zara Hallman)."

    Verkar som dom sista idioterna inte är födda. Var kommer dom ifrån?


    / Realist

    SvaraRadera
  20. Har Alliansväljaren hört om vi får lägre avgift till EU när jordbruksstödet är avskaffat?
    Kanske hittar EU, inte förvånande något nytt att spendera pengar på?
    Då står vi där med oundvikligt högre direkta matpriser men samma skatt.

    SvaraRadera
  21. Britt-Marie.

    Du är inte ensam om, att ha uppfattat "Käringen" som en "KRAV-människa". Hon har nämligen förmågan att tala så, att det låter väldigt rejält, pålitligt, tryggt.

    Din undran om hon kan vara "köpt" är begriplig. Sådant kan dock aldrig påvisas. Såvida hon inte själv säger det, dvs att hon skulle få betalt för att lobba för skinnjackor, kemiskt odlad gröda etc.

    Skrapar man på ytan, kan man överraskas...

    SvaraRadera
  22. Själv har jag precis varit iväg och röstat på Carl Schlyter. Han är otroligt duktig och kämpar hårt för ett grönt samhälle. Hoppas han får sällskap av två gröna kvinnor till Bryssel.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.