tisdag 3 juni 2008

Är verkligen 08:or smartare?

Igår debatterade jag tillväxt och livskvalitet med Anna Kinberg Batra, moderat riksdagsledamot. Det var Anna som hävdade att stockholmare är smartare än lantisar.

Mina djupt dolda misstankar om motsatsen förstärktes.

Anna, den genuina 08:an, berättade nämligen upprepade gånger att hon fått allt svårare att hitta semesterplatser på jorden där den ständigt ringande mobilen inte har täckning. Vilket krävs om man skall kunna stressa ner...

Som icke fullt så smart landsortsbo - det är ju på "landsorten" vi utanför Stockholm bor enligt stockholmsfixerade journalister - har jag för länge sedan kommit på att man kan stänga av mobilen, ofta med en tryckning på en liten knapp.

Det var Ratio som arrangerade debatten, som hade Staffan Burenstam Linders bok Den rastlösa välfärdsmänniskan som utgångspunkt. Det handlade om det finns motsättning i evig tillväxt och livskvalitet.

Att frågan ens tas upp till offentlig debatt är en framgång. Och nog hade den gamle moderaten Burenstam Linder rätt, vad gäller synen på tillväxt. Den första fasen är konstruktiv, sedan hamnar samhället i en vulgariseringsfas.

Där är vi idag. Ett samhälle som drabbats av tillväxtmani, där fri tid uppfattas som ett hot. Det är lite lustigt att en organisation, lokaliserad till höger på den politiska skalan, initierade debatten - sossarna hade nog aldrig kommit på tanken...

9 kommentarer:

  1. du e ju själv stockholmare

    SvaraRadera
  2. Självklart att 08:orna är smartare. Och lantisarna blir bara än dummar och snart helt isolerade i takt med bensinprishöjningar och bättre tunnelbaneförbindelser.

    Livskvalité, är inte det något som miljörörelsen vill pracka på folk i tron att det skulle vara en styrbar och kollektivistisk företeelse?

    Men vad vet jag - en dum och isolerad lantis!

    SvaraRadera
  3. Oj, kolla bilden med annonsen!!! Arbetsgivaren bryr sig om sina anställda, önskar att så många som möjlig kan få ledigt. Vädjar till "allmänheten" att ringa så lite som möjligt!

    SvaraRadera
  4. Om samhället förbjöd byggandet av jättestäder och istället satte en gräns vid småstadens storlek, ja helst ej större än att man kunde ropa till varandra från hörn till hörn, då skulle kanske kvalitén å huvudets vägnar höjas. Då sluppe
    08:orna beskyllas för att vara dummare än lantisarna.

    SvaraRadera
  5. Anonym: Jo, erkännes, hade förstås inte ironiserat över 08:or om jag inte själv haft rötterna där... Flyttade från stan i början av 70-talet, skaffade höns, får och odlingar - och skrev dåliga noveller mellan arbetspassen dygnet runt på en meteorologisk station.

    SvaraRadera
  6. Hahaha, tack för ett gott skratt i alla fall :)

    SvaraRadera
  7. Niklas. Vagarvaruåt?

    SvaraRadera
  8. Om Anna har problem att hitta semesterplatser utan mobiltäckning borde hon prova att semestra i sitt eget land - fast ovanför Dalälven. Redan i Jämtland får man söka sig till tätorter för att kunna ringa med de vanligaste mobiloperatörerna.

    Alltså - norrland före Thailand om du vill ha lite semesterro!

    SvaraRadera
  9. Med statistik skulle man sannolikt kunna bevisa att människor som har växt upp på landet eller i mindre städer, eller säg utanför Stockholm, i genomsnitt klarar sig bättre i livet, är lyckligare och mera framgångsrika, och dessutom lever längre. Titta bara på dagens svenskar i främsta linjen - hur många växte upp i Stockholm? Undrar om inte någon forskat på detta redan?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.