torsdag 22 maj 2008

Den rastlösa välfärdsmänniskan

Vart för oss den ekonomiska tillväxten? Kommer kraven på ekonomiska framsteg någonsin att bli helt uppfyllda? Hur kommer ekonomi och samhälle att gestalta sig, om de blir det?
Kanske borde detta var temat på en grön kongress, i en tid när debatten om konsumtionssamhället har tagit fart. Rädslan för att ta i dessa frågor tycks vara enorm bland alla partier.

Men frågorna ställs i en klassiker: Den rastlösa välfärdsmänniskan, skriven 1969 av moderaten, tillika professorn i nationalekonomi, Staffan Burenstam Linder.

Han ger själv svar på frågorna. Och svaren är mer aktuella än någonsin. Han talar om tillväxtmani och hur vi riskerar att fastna i ett ekonomiskt slaveri. Hur detta leder till att vi inte kan utnyttja de ekonomiska framgångarna till att öka livskvaliteten och öka vår fri tid, utan tvärtom alltid kommer att vara jagade av kravet på ständig tillväxt. Han skriver:

"En ny form av ekonomiskt slaveri, som inte längre bottnar i kampen för ekonomiskt överlevnad utan i en tillväxtmani som ibland, i de bokförda expansionsökningarnas namn, tvingar oss att fördela våra ekonomiska resurser, inklusive tiden, destruktivt - så att vi raserar sådana naturliga grundvalar för vår existens som luft, vatten, jord, naturskönhet och vår egen arvsmassa".

Med knivskarp analys utnyttjar Staffan Burenstam Linder sin intellektuella skalpell för att lägga nutidssamhället sår i öppen dager. Denna bok borde få varenda grön politiker att våga ställa den viktigaste politiska frågan: Vad gör vi nu?


Vad gör vi nu när vi översvämmas i konsumtionsvaror, när vi drivs framåt av ett ekonomiskt system som medför att vi inte kan utnyttja allt det vi vunnit genom att öka vår fria tid? Vad gör vi när allt fler känner av att de är utshoppade, trötta på konsumtionssamhället och tidsjakt? Hur kan ett grönt parti genomföra en klimatkampanj som varit kemisk fri från konsumtionskritik?

Så här skriver Burenstam Linder:

Allteftersom utvecklingssträvandena accelereras under den ekonomiska tillväxtens dekadensperiod, kommer följande fenomen att göra sig alltmer märkbara. Vilket avseende sond skall fästas vid dem står det var och en fritt att själv avgöra. Men att begrunda deras innebörd kan ingen undgå.
  • Ett alltmer hektiskt livstempo, karakteriserat av genomtänkta försök att hushålla med en allt knappare tid.
  • De gamla, som i början av tillväxtperioden saknade husrum och mat, kommer mot slutet av tillväxtmanins utveckling istället att sakna folk som kan ta hand om dem.
  • En egendomlig kombination av en tilltagande bundenhet till varor och tilltagande likgiltighet för varje enskild vara, till följd av lågt utnyttjande grad och snabb omsättning.
  • Allt mindre möjlighet att ägna tid åt andliga odlingar och åt vissa kroppsliga njutningar. Dolce far niente.
  • Inkomstnyttan kommer att avta, men utan att våra behov blir helt fyllda; för att ytterligare kunna öka den materiella välfärden kommer man därför att ägna ökad uppmärksamhet åt fortsatt ekonomiskt framåtskridande.
  • I det ekonomiska framåtskridandets namn kommer man i stigande grad att betona vikten av rationellt ekonomiskt handlande, men just av detta skäl kommer följden också att bli ett växande antal oövertänkta beslut.
  • Vi kommer att fastna i en ny form av ekonomiskt slaveri..


Den rastlösa välfärdsmänniskan.
Debatt mellan
Birger Schlaug och riksdagsledamot Anna Kinberg Batra
om tillväxt och livskvalitet.
Mån 2 juni, kl 16.15 5-17.45
Ratios lokaler: Sveavägen 59, Stockholm
Arrangör: Näringslivets Forskningsinstitut Ratio

13 kommentarer:

  1. Kommer detta evenemang att spelas in? Man vill inte missa det samtidigt som det är långt ifrån Göteborg.

    SvaraRadera
  2. Tråkigt att det inte är naturligare att låta en moderat riksdagsledamot diskutera boken med en miljöpartistisk dylik, utan att man måste ta till en grön utanför partiet för att få fram de ideologiska skillnaderna i denna viktiga fråga!

    SvaraRadera
  3. "Lurenstam Blunder" skrev den här boken, visst, jag minns den mycket väl och den dyker upp då och då genom åren. Men vad uträttade han för övrigt? Ingenting av det han skrev i boken gick ju ut genom hans mun som politiker och ekonom.

    SvaraRadera
  4. Ja lite märkligt känns det att se vad han skrivit. Har inte han sedermera varit högsta höns på Handels? En skola som till synes finns till av för att i alla lägen förkunna två saker: 1. mer pengar till de som redan har mycket pengar löser alla världens problem och 2. de som har pengar bör få fria händer att göra precis vad de vill, hur de vill och när de vill. / Thomas

    SvaraRadera
  5. Och vad gör vi nu då?
    Och vilka är vi?
    Vem är jag?
    Arbetsgivarens grepp om mig har lossnat. Jag är pensionär.

    Att övervinna världen är vårt mål,
    och det är att visa en väg.

    Glömde flytvästen och tog mig, vatten över huvudet, men OK!

    Jag läste boken: Till dem som vill överleva. Kan det vara 40 år sedan.
    Jag pratade vitt och brett, med fel personer och blev alltid icke bekräftad och fick några hysteriska lärjungar. Budskapet framfördes av en som inte var uppgiften mogen.
    I dag dök tidningen Spira ner i min brevlåda.

    En artikel där har rubriken:
    Rädda jorden?
    Rädda själen!

    Hopp är knappast det ord som ligger
    närmast till hands när man tänker på hur isarna smälter, orkaner ödelägger livet för fattiga bönder och vattenbristen plågar hungriga magar. Ändå genomsyrar ett trotsigt och smittande hopp den bok som artikeln handlar om, skriven som en brevväxling mellan Stefan Edman och Martin Lönnebo.
    Några axplock ur boken:
    Jorldens och själens överlevnad.

    Du och jag längtar ju efter en andlighet som kan hjälpa oss att ta spjärn mot girigheten.
    Som inspirerar till ansvar och en hållbar utveckling för jordens och själens landskap. Stefan Edman

    Etisk värdegrund enligt Martin
    Två exempel: Global rättsordning.
    Jordens grunläggande rättigheter bör skyddas av gemensam lag.

    Okunnighetens duk: Om du inte visste om du skulle födas som fattig eller rik, man eller kvinna, vit eller svart, hur skulle du då vilja att värden såg ut?

    Stefans
    F för en bättre värld.
    Förtröstan Försoning
    Förändring Förnöjsamhet
    Förståelse Förundran

    Förmedlat av Dynape

    För övrigt finns det klokare människor i alla partier, än folk i gemen.

    SvaraRadera
  6. Tänk om meningen skulle vara att bekräfta varandra på ett småskaligt sätt,som skulle likna demokrati i stället för att underordna oss storföretagens villkor och låtsas
    vara demokrater. Tänk om vi skulle skapa samhällen på jordens villkor och på framtidens villkor. När jag träffar Dig, så är Du styrd av kommersiella krafter. Det är inte du och jag som i demokratisk anda styr världen. När jag genomskådat dig och säger till dig att du är en bluff så vill du slå ihjäl mig. Jag förstår dig.
    Det har hänt att jag i min egen bastu har punkterat människor. En ropade rakt ut UuUuUuUUuu. Sådana ska man ha som grannar.
    En KULTUR, kan det vara att bejaka fotosyntes, samarbeta med varandra på jordens, villkor, inte låta den ekonomiska, giriga kaosliknande globala utvecklingen expandera fortare än det mycket långsammare växande ansvariga förnuftet.
    Kapitalismen, kommersialismen, liberalismen styrs ej av förnuftet utan av en besiningslös, maktlös undergivenhet under kaotiska krafter.

    Det har tidigare funnits Kulturer på vår Jord. Vårt nuvarande kulturbegrepp är reklamstyrt!

    Pyrt

    SvaraRadera
  7. När jag beskriver er som sprattlandes i kommersialismens garn som omedvetna dummskallar som förstör den enda jord som vi kan leva på så blir ni arga. Det är lätt att förstå. Men att det stannar där gör mig ledsen! När jag var ung trodde jag till tusen procent att vi tillsammans kunde ta ansvar för vår Jord. Jag trodde att om jag utmanade ER om jag ifrågasatte vad ni sade, om jag Krävde en dialog så skulle vi rädda Jorden.
    Nu står jättemånga kända katastrofer på kö, och nu gör vi oss skyldiga till att spela rysk rulett med okända ödesdigra krafter. Vi vet ej i oerhört ökad grad vad vi ställer till med.
    När marknadsekonomin tog makten,så övergick det enskilda ansvaret för helheten till förslavningen av barnen. Kortsiktigheten, lönsamheten, millitärmakten, reklamen, budskapet: är du lönsam lille vän? Nu är både fittor och kukar till salu. Att leva på ett sådant sätt att även kommande generationer ska kunna leva är inte inne. Jag föraktar den tid vi lever i!!
    Rätt av mig?

    SvaraRadera
  8. Gammal gubbe för framtiden
    tänder dynamitgubbe i samtiden.
    Det är konsumisten
    som är framtidsterroristen.
    Och i jorden brinnande rivningskåk
    har blygdläpparna ett tändande språk.

    SvaraRadera
  9. denna länk bör er läsare av denna blogg tycka är intressant. Kolla Birger!

    http://www.youtube.com/watch?v=Cl6g15X3hEg&feature=related



    Arbetslinjen? Vilket u-landsproblem????

    SvaraRadera
  10. Svar till Anonym 22 maj 2008 20:27 och 23:55

    Hallå! Dags att vakna. Var så god och backa bandet till vilken tid som helst före vår. Var det bättre förr? Nix! Sådana som ni hade gått i taket inför allt fanstyg som numera är avskaffat. Avskaffat av människor som trodde på utvecklingen. Men som fick kämpa mot bakåtsträvare som ni.

    SvaraRadera
  11. Om ni inte vill konsumera, fine! Men tvinga inte oss andra att leva er livsstil! Ni är inte bättre kristna fundamentalister som tvinga på andra sin pryda livssyn

    Självklart får man inte förstöra andras liv och egendom ostraffat, men det finns inget farligt i konsumtion eller tillväxt i sig. Tvärtom, de flesta upplever det som något mycket positivt.

    SvaraRadera
  12. Om ni inte vill konsumera, fine! Men tvinga inte oss andra att leva er livsstil! Ni är inte bättre kristna fundamentalister som tvinga på andra sin pryda livssyn

    Självklart får man inte förstöra andras liv och egendom ostraffat, men det finns inget farligt i konsumtion eller tillväxt i sig. Tvärtom, de flesta upplever det som något mycket positivt.

    SvaraRadera
  13. Boken är väl skriven/uttänkt innan Friedmans vansinne slog igenom helt? Det kan ju förklara den mer klockrena analysen från höger kanske.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.