onsdag 26 mars 2008

McKinney vill bli grön president

Cynthia McKinney har lämnat demokraterna och ställer nu upp som presidentkandidat för de gröna i USA.

McKinney satt tidigare i kongressen och uppfattar att det behövs ett framtidsalternativ till demokraterna och republikanerna. Hennes hemsida hittar du här.

Målet är att de gröna ska ta fem procent av rösterna i presidentvalet och därmed etablera sig som ett parti med egen identitet, inte som en underavdelning till Ralph Nader, tidigare grön presidentkandidat som numera ställer upp som oberoende.

Cynthia McKinney är stark motståndare till kriget i Irak, till militarismen, oljeberoendet och konsumtionshysterin. Hon pläderar stark för att tvåpartisystemet i USA skall upphöra och betonar gång på gång att det är De gröna som bär på framtidens idéer. Hon tycks mer radikal än en del av de gröna stelnande partierna i Europa.



Här är de övriga tre som söker uppdraget som grön presidentkandidat:
Jesse Johnson – http://www.jesse08.org/
Kent Mesplay – http://www.mesplay.org/
Kat Swift – http://www.bexargreens.org/katforprez/

19 kommentarer:

  1. Man kan undra varför inte dessa starka kandidater slår sig ihop, lockar till sig Al Gore och därmed blir en riktig utmaning till hela den nuvarande amerikanska politiken. Säkert skulle då också alla dessa i Amerika så betydelsefulla mediala kändisar sluta upp. Vilken kraft!
    Tack Birger för den informationen.

    SvaraRadera
  2. Birger är lite buskablyg, han har enligt goda källor ett finger med i spelet kring McKenna. Nu skall Nader och McKenna ta röster från demokraterna, vilket ju bara republikanerna tjänar på. Frågan är hur mycket ekonomiskt stöd dessa får från just repulikanerna...!
    Mikke Man

    SvaraRadera
  3. Amerikansk politik har mycket att lära bl.a. från de gröna rörelserna. Viss behövs motkrafter i världens konsumtionhysteriska land där allt fler blir fetare på snabbmat och hamburgare.
    När en vit gubbe på 71-år framstår som huvudkandidaten nr 1 är det bra med en svart yngre kvinna som motpolen nr 1. En vit kvinna eller en färgad man kan däremot ses som en kompromisskandidat.

    SvaraRadera
  4. Det här med Nader denna valkampanj verkar snurrigt värre. Först ville karln ställa upp som oberoende. Senare valde han att ställa upp som grön kandidat för att senare välja att avstå (igen) och kandidera som oberoende. Detta trots att han uttryckt att han sympatiserar med det gröna partiet.

    Oavsett om de övriga gröna kandidaterna är riktigt bra eller bara bra är det oturligt att de gröna inte kan lansera Nader som sin egen kandidat. Han är redan en välkänd figur och i praktiken den ende som skulle kunna få medieutrymme nog till att faktiskt värva de röster som kan visa på att det finns en tredje kraft att räkna med i amerikansk politik.

    SvaraRadera
  5. Nader är en enmansföreställning, jättebra sådan, men han är nog som Björn gillberg, omöjlig att ha i sammanträden och demokratiskt förankrade organistioner.

    SvaraRadera
  6. Hej

    Det ä r alldeles för mycket av personfixering på denna blogg. Birger verkar ha glömt bort rörelsen utan fixerar sig vid namn, personer Värst blir det när Birger skall räkna upp personer som bidragit till att miljöpartiet kommit in i riksdagen - personer som betytt mycket för honom. Det är tragiskt att höra detta nära man vet allt jobb som gräsrötterna lägger ned - dessa nämns aldrig på denna blogg.
    Varför denna personfixering - tänk om och lyft rörelsen. Du verkar vara mediafixerad - att det är media som skall göra framgången.

    Robban

    SvaraRadera
  7. Bästa Robban. Jag förstår att du tänker på ett inlägg för någon månad sedan där jag nämnde ett antal personer i den gröna rörelsen som betytt mycket för mig personligen, vilekt inte är liktydligt med att bara det betytt mycket för att mp kom in i riksdagen. Så här skrev jag aproppå att ajg fått frågor om vilka pesoner som betytt myckete för mig personligen:

    "Nästan omöjlig fråga att svara på, om man bortser från det självklara i att min livskamrat Lena och barnen betytt mest. Även politiskt! Det har ju alltid varit vid frukostbordet som idéer, vinklingar och argument dykt upp - ofta på de mest märkliga sätt. Och de fyra språkrörskollegor som jag hade förmånen att få samarbeta med: Ragnhild Pohanka (1985), Eva Goës (1986-88), Marianne Samuelsson (1992-99 och Lotta N Hedström 1999-2000) - språkrörsuppdraget innebär att man påverkar varandra mycket mer än man anar, inte minst genom den rollfördelning man har.

    Men okej, här kommer åtta namn bland alla de övriga - och ni är många - som jag inte kan undvika att tänka på vid en sådan fråga."

    Sedan kom åtta namn, några miljöpartister, några andra.

    Mikke Man: Du tar i väl mycket! Min roll är mer att i detta fall se som noll.

    SvaraRadera
  8. Grön svart kvinna. Minoriteters minoriteters minoritet inom politiken. Lýcka till.

    SvaraRadera
  9. Hej

    Det är inte konstigt att miljöpartiet inte blev ett större parti när man läser Birgers argumentation Det blev en liten klick som klappade varann på axeln och berömde varandra för att kommit in i riksdagen - sen blev det inet så mycket mera. Nu anpassar man sig till de andra partierna. Det hade behövts ett stratergiskt tänkande: hur bygger man en grön folkrörelse - detta har Birger helt missat utan ständigt denna personfixering: Wägner, Gharton, Domeij, Elvis och nu senast Vagner.
    En grön folkrörelse - det hade varit ngt det.

    Robban

    SvaraRadera
  10. Gör det själv då, gnällspik. Schlaug försöker i alla fall upprätthålla en ideologisk debatt.
    Grrreenline 2

    SvaraRadera
  11. Det är oerhört olyckligt att de gröna och Nader ställer upp och kanske denna gång också öppnar upp för republikanerna! Men jag gillar McKennas stil, ganska tufft för att vara USA. Flaggan där bak är väl nödvändig för att visa att hon, trots kritiken av USA, är amerikan. Retoriken är ganska bra faktiskt.
    Bosse Bildoktor

    SvaraRadera
  12. Forts. FRÅN I GÅR
    Slutklämmen var: "Vem Dödade Elbilen?
    Elbilen var helt enkelt för bra. Den utgjorde ett allvarligt hot, både mot oljeindustrin och bilbranschen. Därför kasserades både bilen och den tillhörande lagstiftningen.
    Livslängden på Elbilen var dubbelt så lång som på en vanlig bil. Energiförbrukningen, omräknad: ungefär 0,15 liter per mil.
    Verkningsgraden från motor till drivhjul är nästan 90%.
    I Paines film visas beklämmande scener, när vanliga amerikaner, till och med hemmafruar, iförda handbojor, blir bortförda av poliser, när de protesterar mot tvångsindragningen av sina Elbilar.
    Filmen om kultbilen blev en kultfilm - men ändå bojkottad. Inget kommersiellt filmbolag tog upp filmen i sitt program.
    Filmen finns på nätet.(videogoogle, respektive minova, http//www.mininova.org/).
    "Bilindustrin" vill bygga hybridfordon, en dyr kombination.
    Sådana bilar glädjer höginkomsttagare som på så sätt lugnar sitt miljösamvete.
    Extrainkomsterna glädjer ägare av aktier och tillverkare.
    Den kartell som bildas av olje-
    industrin, kraftverksindustrin, och rustningsindustrin hindrar tillverkning av utvecklade och lovande bilar i USA,Japan,Italien, Frankrige, Tyskland m. fl.
    I London tillverkas en tvåsitsig elbil som hyrs ut. Det finns ungefär 100 st. I Kina serietillverkas en fyrsitsig elbil
    av BYD AUTO (Build Your Dreams)
    Den är snygg och går längre än 300
    km på en laddning.
    De amerikanska protesterna mot byggstoppet av elbilar slog huvudet på spiken!
    "Använd mindre bensin eller kriga mera"!
    Den för klimatets bästa, och mer än nödvändiga, ekologiska omvandlingen av ekonomin är otänkbar utan en ändring av maktstrukturerna. Så länge dessa består får ni,kära läsare, inga vettiga serietillverkade elbilar.
    För dessa är till för miljöns och fredens bästa, inte för olje- och rustningsindustrins vinstintresse.
    Volker Bräutiger, översatt av
    Thomas Daligh, kortat av Dynape

    SvaraRadera
  13. Tills ganska nyligen antog jag, liksom de flesta svenskar, att ett tvåpartisystem var av ondo. Sedan läste jag denna artikel:

    http://www.edge.org/3rd_culture/hillis_democracy/hillis_index.html

    Och genast var det inte så självklart längre. Mycket av artikeln står och faller med följande brasklapp som kommer redan på första sidan:

    "For the purpose of illustration, let's assume that any issue can be boiled down to a single choice of a point on the political spectrum, from left to right. Of course, real issues are more complicated than this, but the general principles of democracy can be illustrated with just this simple caricature."

    Inte minst den gröna rörelsen ser gärna att politiken har mer än en dimension.

    Hursomhelst en intressant artikel. Den visar kanske det vi redan vet: lagom är bäst; iallafall om man vill regera. Och det är väl därför (mp) kastar sina mest radikala krav när det luktar ministerposter, varför de nya moderaterna slår högre än de gamla. Eller varför (s) inte driver igenom kravet på republik.

    Anonym: Om Toyota kunde bygga en så bra bil som du talar om så hade dom redan gjort det. Jag har svårt att se vad dom skulle vinna på konspirationen.

    SvaraRadera
  14. Markus!
    Dom har redan byggt en miljöbil som stoppats!
    Har du svårt med synen?
    Gå till en optiker!
    Förlåt, det var roligare än bra! Hellre: Läs långsamt vad jag har skrivit.
    Jag beskriver utförligt: "vad dom vinner på konspirationen". Förlåt.

    MVH Dynape

    SvaraRadera
  15. Hon är ju även med i 911-rörelsen och har genomskådat sagan om 19 rövare och Bin Laden , liksom över 100 miljoner amerikanare till.

    Men det är ju inget vi får reda på i en Kontrollerad Media.

    Som Bush sa strax efter dådet.
    " Antingen är ni med oss eller så är ni med Terroristerna " och så dök det upp ett antal Antrax-brev lite här och var. Det verkar som hela Väst-världens Journalist och Politiker - kår blev skrämd till Tystnad.

    Ja så var sagan om Demokratin slut.

    I kölvattnet följer en skrämsel-propaganda om terrorism och ökad övervakning. Dom nya EU -lagarna med åsiktsregistrering och övervakning börjar mer likna dom gamla Kommunist-staterna eller Nazi-tyskland.

    911-rörelsen börjar nu stämplas som Terrorister och man beskyller dom för att vara våldsamma.

    Snart börjar det väl byggas nya koncentrations-läger för dom som försöker visa att Demokratin är hotad av krafter inom Demokratierna i Väst. Krafter som utför " False Flag Operation " mot sin egna befolkning ( 911 , 7/7 - London ) för att skylla på en skapad Fiende.

    SvaraRadera
  16. 00:54 Vilken hon? vill du vare till någet gagn, så må du vare någet klarere!

    SvaraRadera
  17. Gröna presidentkandidater i USA beskylls för att locka bort röster från demokraternas kandidat, som då kan förlora valet. Men ingen beskyller demokraterna för att locka bort väljare för den gröna kandidaten.

    Om demokratibegreppet är allvarligt menat, så måste det väl vara okej att rösta efter
    övertygelse, och inget annat, eller hur?

    Nyfiken grön

    SvaraRadera
  18. Run, Cynthia, run! She´s great!
    Maureen, Californien

    SvaraRadera
  19. En amerikansk fågel säger detta till mig:

    "McKinney got tossed out of Atlanta because she did not represent the people that elected her. Alternative, only for the brain dead!

    She went to the Green Party, who took seconds to realize that she was anything but green so NOW she wants to form the Reconstruction Party.

    The woman was totally self centered in Georgia, taking the people who voted for her for granted and moving to California appears to have done nothing to change her for the better....."

    Och:

    "Steve good point except that with her it is not a issue of right or wrong way to be politically green. She got bounced out of the Democratic party in Georgia because she was a bit of a racists and clearly stopped representing the people that had elected her to promote her own views.

    She clearly, was not "green" either in any sense of the word, just leaped on that bandwagon thinking they would adopt her, has not happened.

    She is not talking about working with a local party in New Orleans, but starting a new one(when you can not find a party that is willing to change what it stands for - create a new one)."

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.