lördag 30 juni 2007

Premiären avklarad...

Jaha, så var den formella premiären av (D)elvis Presley - som jag gör tillsammans med den brittiske musikern Fred Lane - avklarad. Föreställningen bygger på min bok Gud Älskar Att Färdas I En Rosa Cadillac.

Fullt hus, extrastolar fick bäras in och stämningen var fantastisk. Så vi kan pusta ut. För en sak är klar: att skriva en föreställning - vars innehåll inte alls är det som åskådarna förväntar sig - som skall fungera med text och musikval är svårare än att skriva ett tal till Almedalsveckan... Det du, Peter!

(Peter Eriksson sjöng förresten, som kommunalråd, Tänd ett ljus och låt det brinna på en julfest i Kalix så att intet öga var torrt...).

Det är i princip samma sak att uppträda i egenskap av politiker som i egenskap av "underhållare", har jag just upptäckt.

Tre dagar före "uppträdandet" börjar nerverna spöka, en dag före tycker man allt är skit, en timme före vet man inte vad man skall säga, en minut innan är det kaos i kroppen, sekunderna innan man går upp på scenen blir man kolugn, sedan faller allt på plats och efteråt är man nästan hög.

På tisdag är det föreläsning om Elin Wägner. Ska försöka låta bli att blanda ihop manusen...


Bilden föreställer Martin Luther King, som naturligtvis förekommer i (D)elvis Presley - 50- och 60-talens Södern präglades av rasism.

fredag 29 juni 2007

Decentralicera (M)era.

Lyssnade på Reinfeldt. Och han pratade om vad han vill, vad han tycker och vad han tänker. Jag har aldrig hört någon svensk politiker som talar så mycket i jag-form.

Jag förstår nu att de nya moderaterna är det parti som verkligen tror på decentralisering.

Man har decentraliserat hela politiken till Fredrik.


Bilden är, så vitt jag förstår, manipulerad. Men vad vet man? Det nya moderaterna blev det nya arbetarpartiet som blev det nya miljöpartiet och kan väl bli det nya fredspartiet....

torsdag 28 juni 2007

Göran Hägglund - Sveriges svar på Soprano?

Kristdemokraternas riksting inleds idag. Och det kommer till stor del att handla om huruvida partiet, enligt många kristdemokraters egen definition, skall tillåta mord eller inte.

Abortfrågan således. Frågan som partiledningen vill undvika att debattera. Av förståeliga skäl. Partiet är djupt splittrat. Det finns ledande kristdemokrater som anser att människan existerar i samma ögonblick som spermien möter ägget. Trots detta diskuteras huruvida man skall tillåta abort i artonde veckan, som idag, eller om man skall dra ner gränsen till tolfte veckan, som förekommer i en del andra länder.

Men om man nu anser att människan kommer till vid befruktningen, hur kan man då acceptera abort ens i tolfte veckan? Det är ju i så fall, per definition, mord. Kristdemokraterna är det enda parti som, i enlighet med en utbredd definition i det egna partiet, förespråkar mord. I sitt partiprogram skriver man till råga på allt: "Människovärdet är lika absolut och okränkbart även när döden närmar sig". Vad i alla sin dar innebär detta när man är villig att lagstifta, enligt egen definition, om mord på små människor?

Jag tror att kd:s partiledning gör ett grovt misstag när de med hull hår försvarar nuvarande abortlagstiftning. Det finns ingen anledning för partierna att sudda ut kontroversiella åsiktsskillnader. Det är bättre att stå för dem - och sedan erkänna att man, som en följd av den parlamentariska demokratin, tvingas kompromissa i samarbete med andra. Svårare än så är det inte.
De grönas partiledning gjorde samma manöver som kristdemokraternas ledning gör: då gällde det inte abortfrågan utan frågan om svensk medverkan i EU:s stridsgrupper. Man valde att aktivt och offensivt försvara denna militarisering av EU, istället för att stå fast vid sitt motstånd men hävda att man valde att göra en kompromiss i försvarspolitiken. Det är inte fel att erkänna att man i samarbete med andra måste acceptera sådant man ogillar. Sedan må man vara noga med vilka gränser man överskrider. Särarter är värda att bevara, när de är uttryck för ett ideologiskt ställningstagande.

Abortfrågan då? Nuvarande lagstiftning är inte problemfri eftersom gränsen för när man kan rädda ett foster tangerar abortgränsen. Ju mer avancerad teknik som utarbetas för att rädda foster på ännu tidigare stadie, ju större blir dilemmet. Men att både vara övertygad om att människan skapas i befruktningsögonblicket och sedan diskutera huruvida abort, som man uppfattar som mord, skall tillåtas i 12 eller 18 veckor det får mig att tänka på de mer befängda samtalen i kretsen kring Sopranos.
För att inte detta inlägg skall missuppfattas ska jag betona att jag anser att nuvarande lagstiftning är den minst dåliga avvägningen. Bilden är från Lennart Nilssons Ett barn blir till - fostret är fjorton veckor.

onsdag 27 juni 2007

Muslimsk vrede, lönsam affär...

Muslimsk vrede. Den har vi sett mycket av. På den ena bilden efter den andra.
I tidning efter tidning. Och i fråga efter fråga.

Bloggen snappedshot.com visar att märkligt många bilder, lanserade på olika nyhetsbyråer, år efter år, på arga unga muslimer föreställer samma person. Han sägs rasa ut sin vrede mot allt från Jyllands-Posten till påven och Bush. Vi får inte veta vem han är.

SvD ledarsida skriver: "Alltså, hur sannolikt är det att samma kille hamnar framför kameran varje gång muslimer i Kashmir är arga? Ungefär lika sannolikt som att just du skulle plåtats av AP både under EMU-omröstningen, riksdagsvalet, hockey-VM och vid mordet på Anna Lindh."

Åtgerigen ett skäl att ifrågasätta nyhetsbyråer, nyhetsbevakning och mediernas jakt på dramaturgi. Egentligen inte alls överraskande. Det gäller ju att sälja. Säljer inte verkligheten så gäller det att fabricera.

tisdag 26 juni 2007

Tro på något större än veckans extraerbjudande

Semestrarna har börjat och jag läser att köerna till Ullared och andra konumtionstempel växer.

"Att handla är livet", hör jag någon säga i radion. Medan en annan tar till med att "jag älskar att konsumera". Vi beräknas köpa uppåt 10% mer denna sommar än förra. Allt fler försöker, i ångestladdad panik tycks det mig, skapa sig en identitet genom att konsumera.

Stackars jävlar, tänker jag. Och så dyker en fråga upp i huvudet: Kan världen överleva utan religion?

För några år sedan hade jag svarat obetingat ja och undrat om frågeställaren var riktigt klok. I dag är jag obehagligt osäker. Trots allt elände som religioner ställer till med. Men kanske är det så att vi utan religion, som ger oss normer om något högre än det materiella, inte förmår leva på ett sätt som alla kan leva alltid. Kanske är det så att vi för att kunna leva tillsammans behöver en religion, som sätter ramar och styr våra liv. Är det rent av så att religion är smörjmedel för oss ynka människor att ta oss upp ur ekonomismens och konsumismens träskmarker.

Tragiskt i så fall. Men vad ska man tro när man ser sig omkring?

Isac Newton förledde oss att se på världen på ett mekaniskt sätt. Han gav oss gravitationsteorin och lärde att allt kan beskrivas som materia och mätas matematiskt. Världen är ett urverk. Mätstickan är en värdemätare. Vi lärde att eliminera livets kvalitéer från de kvantiteter de ingår i. Mer och större blev synonymt med bättre.Och så har det fortsatt. Det är volymer och matematik som gäller. Nationalekonomin, och därmed också det mesta av dagens politik, tog fasta på denna föreställning. Så kom välstånd att mätas i ett volymmått: "bruttonationalprodukt". Ekonomi reducerades till en fråga om ständigt ökad produktion och konsumtion. Ekonomer och börstempel ersatte Gud och kyrkorna som normskapare. Jag kan inte påstå att det blivit bättre. Bara annorlunda.

Om var och en gör det som är bäst för den egna ekonomin, då bli det bäst för alla, hävdade nationalekonomins, och marknadsekonomins, fader Adam Smith. Om vi låter den osynliga handen styra, så blir allt till det bästa. Smith menade visserligen att den osynliga handen styrs av moral och etik. Människor vill ju inte stå där med skammens rodnad inför vare sig vår Herre eller inför sina grannar... Men det var när marknaden var så liten att producent och konsument kunde se varandra i ögonen. Och när kyrkan stod mitt i byn som ett varnande finger, ett hotande monument och/eller ett budskap om att det fanns högre värden. I dag konsumerar vi något som någon producerat på andra sidan jorden, vi behöver inte skämmas när vi ser ögonen på den vi utnyttjat för att få varorna så billigt som möjligt. Och kyrkan är det inte mycket bevänt med, och någon högre andlig makt är det svårt att tro på.Ibland fylls jag av vanmakt. Vi lever inte på ett sätt som är hållbart. Vi lever på ett sätt som förtar våra möjligheter att leva i morgon. Och vi anser oss inte har råd till något annat. Vi utsätts för mer normskapande påtryckningar än vi som mänsklighet någonsin gjort: konsumera, köp, var aldrig nöjd, sitt aldrig stilla, tänk inga långa tankar för det hotar välfärden.

Den mekaniska världsbilden formade våra tankar, satte gränser för våra utblickar och reducerade oss till något mindre än vi är. Och nu står vi här, främmande och rädda för att göra det vi vet att vi egentligen borde göra. Frihet från religion och kyrka skulle få oss att växa i frihet som individer, att ta ställning själva i stället för att bli påtvingade av mer eller mindre outtalade hot och löften. Jag tror fortfarande på det. Men jag vet inte om det fungerar. Människan tycks inte klara sin frihet.

Trots att det senaste århundradet gett oss så mycket nytt - relativitetsteorin, kvantfysiken, kaosforskningen - tycks mycket av våra liv och våra föreställningar styrda av det gamla mekaniska synsättet. Mäta volymer. Det tar tid för det nya att tränga in i skolan, politiken och normbildningen. Det nya är dessutom obekvämt. Den nya vetenskapen handlar nämligen inte om säkerhet utan om osäkerhet. Inte om mätbara enheter utan om sammanhang. Det nya säger oss att det inte går att skilja det iakttagna från den iakttagande. Det nya säger oss att medvetandet påverkar den fysiska verkligheten. Hur flummigt och irrationellt som helst i öronen på den som är rädd för det som inte låter sig förklaras i gamla invanda termer.

Det nya är som gjort för att vi ska känna oss lite illa berörda, lite skakade, lite omtumlade. Men, egentligen, vore det inte konstigare om det mesta förhöll sig på det enkla sätt som det synes vara? Bara den, numera, oomstridda tesen att tiden flyter fortare i den tyngdkraftsbefriade rymden än här på jordytan får alla invanda rationella föreställningar att rämna, samtidigt som den befriar oss från de bojor som förhindrar tankarna att gå på upptäcksfärd långt utanför det synligt förnuftiga. Det är kanske då, och först då, vi har blivit civiliserade. Och förmår fylla vår utmäta tid med sådant som betyder något. Inbördes hjälp i stället för inbördes kamp. Varsamhet med jorden i stället för rovdrift. Vi måste lära oss att tro på något som är större än veckans extraerbjudanden.

måndag 25 juni 2007

Homo Europeus

Succé, låter Carl Bildt meddela efter helgens toppmöte i EU. Jag kan konstatera att orden devalveras när retoriken tar över.

Succé blir det europeiska projeketet den dag det finns en europeisk identitet. Problemet för EU är att detta saknas. I något som liknade panik försökte man förra gången införa nationalhymn, flagga och en konstruerad historiebeskrivning i fördraget. Man talade till och med om Homo Europeus "moraliska och andliga arv". Allt för att skapa illusionen av europeisk identitet. Den här gången har man plockat bort dessa symboler, men i övrigt är det i stort sett samma fördrag som den konstitution som förkastades i några folkomröstnngar förra gången. Vilket också Margot Wallström anser.

Så länge det inte finns någon EU-identitet - och sådan kan bara växa underifrån - så borde ledarna tänka mer långsiktigt än på bygget av sina egna personliga landmärken. Kanske är det denna sjuka som gör att EU-motståndet i Norge fortsätter att vara så högt...

Begreppet "europe" ter sig konstgjort, mer en fråga om geografi än om identitet. Det som oroar mig med EU-ledares jakt på mer eller mindre konstgjord europaidentitet - med paljetter av gemensam utrikespolitik och militär samordning - är tonfall som så lätt övergår i något som kan växa till tesen om "Europa, Europa, über alles".

Jag läser från en liten skrift: "Det är klart att vi tillhör Europa, det har vi alltid gjort... Vi har samma kulturarv, samma demokratiska grundvärderingar som resten av Europa. En sådan enkel sak som att vi alla har bröd - inte ris eller couscous - som basföda, förenar oss. Eller att vi så gott som alla har samma Gud. Vi är helt enkelt rätt lika."

Vem som gav ut den? Nej, det var inte Ny demokrati. Det var TCO.

Att uppifrån bygga identitet medför allt som oftast att skapa känsla av "vi" och "dom". Lägger man till globala maktambitioner och inbillningen att man står för något ädlare och moraliskt mer högburet är det fara på färde.

Lite lustigt - eller rättare sagt obehagligt - blir det allt när socialdemokrater retoriskt försöker upprätthålla skenet av att värna den "svenska modellen" samtidigt som man på ett högre plan strävar efter europeisk identitet.

söndag 24 juni 2007

Ska´ru ha Tommy eller Elvis?

- Ska´ru ha Tommy eller Elvis?

Det var liksom aldrig fråga om något annat när man knallade in i skivaffären. Tjejen bakom disken hade svinrygg (frisyren hette så), tuggade Toy och hade för vana att köpa Brylcreme i julklapp till sin kille. Det var slutet av 50-talet och jag hade just börjat plugget.

När hon inte hade fullt upp med att vända plattor läste hon Bildjournalen. Dessutom hade hon läppstift. Enormt rött.

- Ska´ru ha Tommy eller Elvis?

När tiden runnit till, och man med idogt arbete fått barret att lägga sig som stålkammen ville, då började man surna till på tjejen i plattaffären och hennes eviga fråga om det skulle vara Tommy eller Elvis. Man gick helt enkelt och blev småhärsken.

Det var ju, och nu är jag djupt allvarlig, att se som en grov förolämpning att fråga om man ville ha en Tommy. Det måtte hon väl för sjutton – man svor inte så häftigt på den tiden – se att man inte var en så´n som köpte Tommy-plattor!

Tommy Steele var en nolla, den största då levande nollan. Närmast att betrakta som en katastrof.

Sådana som köpte Tommy-plattor följde man med blicken för att markera att man ansåg dem vara töntar. Man talade med dem endast om man var av nöden tvungen. T ex för att fråga om de hade några Elvis eller Roy Rogers att byta bort på filmstjärnemarknaden. Man hade nyss fyllt tio år.

- Ska´ru ha Tommy eller Elvis?

Så småningom lärde man sig att väsa fram: Elvis, så klart, vad tror du.

För det mesta köpte man inte plattor i affären. Man lyssnade mest. Det var gratis. På frukostrasten var det kö till lurarna. Av de åtta lurparen var det normalt sex som körde Elvis.

Man måste ju höra Tutti Frutti en gång mitt på dagen också. Det var före Walkmans tid. Det var lika nödvändigt att höra en Elvis mitt på dagen som att käka, andas och sova.

Några gånger Tutti Frutti på morgonen. En gång Tutti Frutti på frukostrasten och sedan ett tiotal gånger på eftermiddagen. Då mådde man bra. Man förstod inte så mycket vad han sjöng om. Vilket ju var lika bra det.
En klar tillgång för affären var tjejen med svinrygg och läppstift. Jag gick i tredje klass och kunde konstatera att tjejen var mer färdig och utvecklad än tjejerna i klassen. Man började få en förnimbar känsla av att man på något sätt borde ägna lite intresse åt tjejer med bröst.

- Ska´ru ha Tommy eller Elvis, frågade hon för femtionde gången.
- Elvis så klart, va tror du, svarade jag.
- Guu´va han e´ dålig allså, svarade tjejen med svinrygg och stora bröst en gång.
- Tommy är mycké bättre allså, fortsatte hon och himlade med ögonen medan toyen fick sig en extra omgång.

Det var då jag förstod att även färdiga tjejer med bröst kunde ha sina brister.

Än mer övertygad om detta blev jag under femtiotalets sista timmar då katastrofen blev ett faktum. Brorsan hade skaffat tjej. De satt inne på hans rum med stängd dörr. Det fick de väl göra, det var inte det som var katastrofen.

Katastrofen var att brorsan hade äganderätten till familjens enda grammofon. Således hade han fullt laglig rätt att låsa in denna tillsammans med sig själv och tjejen i sitt rum.

Mitt liv utan grammofon blev trist, på gränsen till meningslöst. Därinne satt de. Och spelade hennes skivor. Och vilka skivor hon hade! Tommy Steele, Pat Bone och annan falsk musik.

Från rummet kunde man höra Steele pösa fram nå´t om water, water och Bone nå´t om loveletters in the sand. Eller något sådant. Det var vedervärdigt!

Dagarna flöt oändligt långsamt. Jag fick stjäla mig till några lyssningar av riktig musik – Love Me Tender och Heartbreak Hotel eller något liknande – när brorsan meckade med moppen istället för med den där bruden.

Efter några månader ringde i alla fall Kette och sa:
- Du , jag har köpte en så´n här nu.
- Vadå för nå´t?
- En så´n här!

Sedan blev det tyst i luren en halv minut. Och sedan kom King Creole loss. Kette hade köpt grammofon och Elvis sjöng: There´s a man in New Orleans who plays rock and roll…

lördag 23 juni 2007

När rock´n´roll kom till byn...

Femtiotal.

Elvis, James Dean, Marlon Brando och Marilyn Monroe.

Men inte här. Inte i Sverige.

När Elvis sjöng Hound Dog så vevade Sveriges Radio ”Valpen där i fönstret” med Alice Babs.

När James Dean gjorde det till skön konst att stryka omkring så gick Åsa-Nisse för fulla hus i Sverige.

Jag såg inte mycket av Marlon Brandos motorcykel. Jag hörde Snoddas hos Hyland.

Men jag samlade filmstjärnor, så liten jag var. Fick några av brorsan och vårdade dem ömt. Det var det närmaste jag kom den stora världen.

På skivtallriken hemma snurrade Kalle Stropp, Lasse Lönndahl och Vill Ni Se En Stjärna med Zarah Leander.

Men så hände det. En dag kom brorsan hem med en stenkaka med Bill Haley. Rock Around The Clock. Då förändrades världen. Sen kom han hem med en rund, konstig, plastplatta. Med Elvis Presley. Elvis i rosa, Presley i grönt. Då exploderade världen. Allt var möjligt. Jag var väl åtta-nio år.

Jag satt klistrad vid Sveriges Bilradio. Där kunde, om det ville sig, C.G. Hammarlund spela någon enstaka platta med rock´n´roll. Det var så osannolikt så jag jublade rakt ut. Morsan kom instormande.

När jag inte lyssnade på radio eller grammofon lirade jag fotboll. Hade en djurgårdströja med nr 11 på ryggen. Knivstas nummer. Jag var ganska liten och rund. Var kär i Birgitta, men det var väl alla.

I skolan pratade tjejerna om Tommy. Dom hade sett honom i Bildjournalen. Jag föraktade dom. Jag hade visserligen aldrig hört Tommy, men jag var övertygad om att han var en tönt. Flera år senare fick jag höra honom. Jag hade haft rätt. Tommy Steele var en tönt.

På lördagskvällarna kom Axel i en svart bil och hämtade familjen. Vi skjutsades två mil in till Stockholm för att se teve. Vi såg Tiotusenkronorsfrågan. Det var fantastiskt med levande bilder. Tiotusen kronor var mer än en årslön.

Så kom VM i fotboll 1958. Jag var nio år. Familjen skaffade egen teve. Och Kurre Hamrin gjorde Målet. Men Elvis visades inte i svensk teve. Där visades Andy Pandy. Hade inte brorsan försett grammofonen med Elvisplattor hade världen gått under.

Det är så jag minns det. Eller som en vis man en gång sagt:

Wop-bop-a-loom-a-boom-bam-boom tutti fruttiau rutti tutti frutti au rutti tutti fruttiau rutti tutti frutti au rutti tutti fruttiau rutti wop-bop-a-loom-bop-a-boom-bam-boom.

På bio gick en film som hette Jailhause Rock. Jag stod och glodde på affischerna. Men kom inte in. Dom sa att jag var för liten.

fredag 22 juni 2007

Tony Blair förväntar sig inte så mycket av Reinfeldt...

Istället för färskpotatis, sill och nubbe ägnar sig EU:s toppgarnityr åt militär upprustning på ett möte i Bryssel.

Fast medierna tycks inte intressera sig alls för frågan om militarisering. Andra, ganska oviktiga frågor om ditten och datten, dominerar. Man pekar på konflikter och det blir svårt att få ihop det. Tony Blair säger, enligt DN:

- Det hänger på håret.

Så Reinfeldt förväntas inte vara någon tillgång.

Till saken: EU:s tolvtaggare vill skriva in i fördraget att medlemstaterna inte får nedrusta militären. Det är innebörden av artikel 41.3.

Man avser också att flytta fram positionerna när det gäller ett militärt EU-försvar. Man vill ändra dagens passiva skrivning om att EU:s politik "skulle kunna" leda till ett gemensamt försvar till att politiken ”kommer att leda till ett gemensamt försvar, så snart medlemsstaterna med enhällighet har beslutat detta."

Det är alltså ett principbeslut om att EU ska ha en egen armé. Så snart sittande regeringar fattar det beslutet. Och tro inte för en sekund att någon svensk regering avser att ta upp frågan till debatt inför ett val. Här kör vi bakvägen, precis som det gick till när Sverige plötsligt, utan debatt, beslöt att vara med i EU:s militära stridsgrupper.

Midsommar borde istället för detta militärkramande i Bryssel ägnas åt lämplig art av kärlek, jordgubbstårta, färskpotatis, sill och en personligt anpassad dos hemkryddat brännvin för den som så vill och kan. Själv föredrar jag några immade glas lagrad svartvinbärs utan fylltöntiga snapsvisor.

För övrigt rekomenderas Peter Eriksson och Maria Wetterstrand att plocka sju sorters ängblommor, lägga dem under kudden och drömma om sin tillkommande.

torsdag 21 juni 2007

God Morgon, Världen

Vill bara, i all ödmjukhet, redovisa att jag inte varit tillräckligt begåvad för att få tillgodoräkna mig en examen från Fairfax University i Louisiana.

Men Gustav Fröding var en jäkel på att smida ordflätor. Trots intyg på sin galenskap.

onsdag 20 juni 2007

Per Gahrton och jag kan kasta oss i väggen....

– Folket har inte valt de där slängkapporna i EG-domstolen. De är oavsättliga. De deltar inte i något offentligt samtal, de fattar beslut och sedan är det locket på.

Det sa Morgan Johansson (s) och tidigare folkhälsominister i riksdagen igår. Sedan fortsatte den yrvakne Morgan:

– Vi har varit naiva när det gäller EG-domstolens roll.

Jag kan upplysa dig, Morgan, att EU-lag står över svensk lag. Det är liksom grejen med EU, typ. Morgan fortsätter i gammal god garthonsk stil:

- Det är ju inte klokt.

Som om folkhälsoministern vaknat upp ur ett icke helt nyttigt rus slår han sedan fast en outslitlig sanning:

– Då ska de här juristerna sitta och bestämma över vilka tidningar som ska få leva och vilka som ska få dö. Vad kommer härnäst? Bostadspolitiken? Eller någon av våra grundlagar?

Men, snälle Morgan, det är liksom vitsen med EU. Inte ens den där miljögarantin, som sosseriet pratade så mycket om inför folkomröstningen, gäller. Rätten att gå före och ställa högre miljökrav på produkter gäller inte. Så Kalifornien hade inte platsat i EU:s mer sovjetiserade centraliseringsiver.

– Om man tar EU-kommissionen i hand så får man räkna fingrarna efteråt för att veta om de verkligen är kvar. För har de tagit ett lillfinger tar de hela handen, sedan tar de hela armbågen och sedan klättrar de upp över axlarna också, fortsatte Morgan Johansson i i gårdagens riksdagsdebatt.

Per Gahrton och jag själv kan kasta oss i väggen. Vi har aldrig lyckats ta i så pass, ens i vår glans dagar... Med sådana sossar på barrikaderna är det inte undra på att folkets tilltro till EMU är svagt, vilket gårdagens mätning visar. Tur att för Merkel att hon inte tvingas tas med denna man, utan får nöja sig med den blide Reinfeldt.

När man hört mullret från f.d. folkhälsoministern så funderar man på vilket parti han tillhör, om han är utsänd från sossekansliet för att inför EU-parlamentsvalet norpa väljare från junilistan, v och mp.

Och själv minns jag när jag tappade en stor dos förtroende för sossarna. Det var när Ingvar Carlsson, i slutdebatten inför folkomröstningen om medlemskap i unionen, under sitt avslutande inlägg tittar rakt in i tevekamran, rakt in i våra vardagsrum, och säger: "Lita på mig!"

Han borde sagt: "Tänk själva!"

tisdag 19 juni 2007

Inte värt någon rubrik

Mest sökta ord i svenska bloggar är just nu:
1. sexblogg
2. gruppsex
3. sex
4. stringtrosor
5. sexblogg
6. carolina gynning
7. linda rosing

Sverige, Sverige, fosterland... Jag ger fan i det här och går ut och lägger om taket. Ska läkta innan frukost. Det är min uppgift. Fredrik Reinfeldt uppger sig också ha en uppgift i dagens SvD.

Behöver du en blogg så läs gärna Anders. Skulle inte kunna säga det bättre i alla fall. Vill du se något fint så kan du alltid kika på Emmas bilder för att pigga upp dig.

För övrigt meddelar sverigedemokraterna på sin hemsida:
"Sverigedemokraterna i de sydligare delarna av vårt land samlades under nationaldagen vid Skånes djurpark för en trevlig dag med likasinnade".

Varför förtalar man de stackars djuren?

måndag 18 juni 2007

Succé för Reinfeldt - ta hans miljöprat på allvar!

Fredrik Reinfeldt uppfattas som näst bästa partiledare/rör när det gäller klimatfrågan. Det visar en opinionsmätning som Fokus gjort.

En häpnadsväckande resa från bottenläge till nivåer där han jagar Maria Wetterstrand i hasorna. En resa som gått via Kalifornien och möte med Arnold Schwarzenegger.

Fokus har låtit fråga drygt 1000 personer vem man har störst förtroende för i klimatfrågan. Maria Wetterstrand vann, förstås, med 16 procent. Lägger man till Peter Erikssons 4 procent så får De grönas båda rör tillsammans 20 procent av väljarna. En oroande låg siffra med tanke på att mp brukar ha förtroendesiffror på minst 50 procent när det gäller miljöfrågor. Oroande och orättvis.

Fredrik Reinfeldts PR-offensiv i klimatfrågan har ställt till det: Dels har han själv ryckt åt sig 11 procent trots moderaternas genuint dåliga miljöpolitik, dels har han agerat så att 50 procent av de tillfrågade, förmodligen många sossar och sådana som tidigare ansett att mp varit överlägset bäst i miljöfrågor, nu uppger sig vara osäkra.

För Maud Olofsson måtte läget kännas minst sagt tragiskt: hon är omsprungen av en moderat med två procentenheter i miljöfågor...

Moderaterna har således lyckats med något ganska enastående. Strategiskt har man, förutom Arnold-pratet, lanserat en webbsida om klimat, lanserat en logga med grön bakgrund, låtit sin partiledare – för första gången i historien! - såväl berömma miljöpartiet för dess insatser (inträffade under vårens sista partiledardebatt) som vädra idén om högre miljökatter…

I sak har moderaterna inte förflyttat sig en tum, men verbalt är det ett nytt parti. Man har alltså konsekvent satsat på det legitimerande miljösystemet, men ännu så länge inte ett dyft på det operativa. För att tala näringslivsspråk.

Överraskad? Inte alls. Jag tror att Reinfeldt faktiskt menar allvar med sitt verbala engagemang. Om så är fallet tillhör partimedlemmar och riksdagsgrupp de som måste bekämpas. Liknande problem hade Göran Persson: hans värsta motståndare i miljöfrågor var inte mp utan de egna statsråden och den egna riksdagsgruppen. Kom ihåg att traditionellt var det de konservativa - inte socialisterna - som värnade natur och miljö. Och Reinfeldt har rötter i detta goda konservativa arv. Mycket de närmaste åren hänger på Reinfeldt - inte minst inom EU. För gröna gäller det att uppmuntra och utmana honom, inte slå honom i skallen av slentrian. Även blåbär kan göra sig i det gröna. Det som behövs nu är, för att citera en stor rockpoet: A little less conversation, and a little more action, please... :-)

Sahlin då? Hon landar på ynka sju procent när det gäller förtroendet i klimatfrågan, slagen av en moderat. Allt det som Persson investerat i sitt projekt Grönt Folkhem verkar uppätet.

söndag 17 juni 2007

SCB: Mp allt tydligare blockparti

Politikerskada? Inte vet jag, men efter en kväll med Dan Andersson och Nils Ferlin – och några vilsekomna lommars sång – sätter jag mig framåt morgontimmarna på bryggan med SCB:s stora partiundersökning… Just innan regnet kommer...

Förutom att redovisa partiernas opinionssiffror (inte lika bra för mp som i dagens Sifo), vilka fått ganska mycket utrymme i medierna, så redogör SCB också för vilket parti som uppfattas som det näst bästa. Och detta avslöjar att miljöpartiets ledning haft framgång i sin strävan att göra mp till ett mer traditionellt blockparti. Vilket inte stämmer helt överens med hur kongresserna valt att se på det.

För de som sympatiserar med de borgerliga partierna är De gröna ett allt mer marginellt val som andrahandsparti samtidigt som De Gröna nu tagit steget till att bli det näst största andrahandspartiet för sosseväljare – vilket inte alls varit fallet tidigare.

Den gröna partiledningens envisa tal om om att ingå i en socialdemokratiskt ledd regeringen har således, uppbackat av borgarnas eniga uppträdande, lett till att:

  • Blockpolitiken är cementerad.

  • Den gröna ideologiska dimensionen – som väl ändå står i bjärt kontrast till både den röda och den blåa - suddas ut.

  • Kort sagt: de gröna har fått ett tröttsamt socialistisk block om foten.

Mp som andrahandsparti, resultat för 1 år sedan inom parentes:
C: 4,2% ( 6.7%)
Fp: 3,1% ( 3.4%)
M: 1,6% ( 1,3%)
Kd: 0,5% ( 4.0%)
S: 13,7% (10,0%)
V: 26,2% (24,9%)

För sosseväljare har mp varit andrahandsval för så här många de senaste 5 åren: 5,4% – 7,2% – 8,0% – 10,0% – 13,7%.

För vänsterpartiväljare har mp varit andrahandsval för så här många de senaste 5 åren: 17,2% - 23,2% - 26,2% - 24,9% - 26,2%.

Bilden är lånad från Emma Odes fotoblogg.

lördag 16 juni 2007

Ibland får man de översvämningar man förtjänar

Moderaterna i Vellinge, med Skanör och Falsterbo, gillar inte vindkraftverk.

De vill stoppa bygget av en vindkraftpark i havet sju kilometer utanför Klagshamnsudden. Lillgrund heter parken. Fundamenten står redan på plats, som bilden visar.

Kommunen, där moderaterna har egen majoritet, protesterar mot att Vattenfall vill bygga dem 115 meter höga. Istället för 105 meter. Trots att de på intet sätt påverkar siluetten. De högre vindkraftverken skulle ge tio procent mer el än de kortare, ökningen motsvarar el för 6000 hushåll.

Vellinge kommun ligger småtaskigt till när växthuseffekten slår till. Det är inte mer än rätt. Ibland får man de översvämningar man förtjänar.

fredag 15 juni 2007

Inviger Blekinge Kustbana...

Med viss stolthet är jag idag i Karlshamn för att inviga Blekinge nya Kustbana. Att jag blev inbjuden till invigningen känns i hjärtat. Det är nämligen en lång resa som möjliggjort elekrifieringen av Kustbanan mellan Karlskrona och Kristianstad. Mp hade en central roll i detta.

Interpellationer, frågor och budgetförhandlingar i riksdagen ledde fram till att projektet kunde prioriteras, trots att man såväl i regeringskansliet som på Banverket centralt var lagom intresserade. Avgörande blev en mer eller mindre kaotisk slutförhandling mellan mp och regeringen där Kustbanan blev en pusselbit som gjorde att samarbetet inte avslutades.
Finans- och näringsministrar såg lika besvärade och frågande ut varje gång frågan togs upp - ungefär som när frågan om djurskyddsmyndighet togs upp, fast med det tillägget att Kustbanan uppfattades som en ännu mer perifier skitfråga.

Djurskyddsmyndigheten läggs ner av den nya regeringen. Kustbanan kommer man inte åt. Ha!

torsdag 14 juni 2007

Språkrör i Grön Ungdom vill legalisera sexhandel

Stigmatiseringen av sexarbetare måste stoppas, och sexhandel måste legaliseras.

skriver Alexander Lindskog, språkrör för Grön Ungdom i Skåne, tillika ledamot i Grön Ungdoms förbundsstyrelse. Grön Ungdom är Miljöpartiet De Grönas ungdomsförbund.

Vad säger man om det? Tja, först kan man väl konstatera att det låg i tiden att någon politiker skulle haka på Petra Östergrens idéer.

Det som förvånar mig mest är emellertid att så få reagerat på Alexanders utspel. Han är ju inte vem som helst, han är språkrör i ett av Grön Ungdoms mest dominerande avdelningar.

Så här skriver han bland annat: "Jag kallar mig queer, och vill ifrågasätta de normer i vårt samhälle som bygger upp det förtryck och den stigmatisering av individer som sker dagligen, överallt - och ofta med stort folkligt stöd. Detta samhällsfenomen har sin grund i att det finns så mycket mossiga, paradigmliknande och ogrundade uppfattningar om vad som är självklart och odiskuterbart - fasttatuerat på samhällskroppen."
Och så fortsätter han: "Var individ vet bäst vad just den vill just nu. Vill individen sitta och meditera på en kulle i två timmar i ösregn så får den göra det, vill individen sälja någon form av sexuell tjänst till någon så får den göra det."

Man kan väl säga att inlägget är nästan lika kontroversiellt, om än mer analytiskt, som det inlägg om mer porr på teve som den vilsna regionsordföranden för kristdemokraternas kvinnoförbund för något år sedan presterade. Hon fick lämna sitt uppdrag.

Vad gäller Alexander Lindskogs inlägg kan man väl lugnt påstå att det är ganska dåligt tajmat, i en tid när trafficing, människohandel och sexslaveri trängt in i Europa med en kraft som förskräcker. Kanske har han inte heller riktigt fattat vad hårt utsatta människor kan känna sig tvingade att välja för att överleva - visserligen ett fritt val, man kunde ju välja att lägga sig att dö också...
Någon större debatt inom De gröna tycks inlägget inte väckt, trots att partiet var drivande när det gäller kriminalisering av torskar. Själv delar jag inte Alexanders åsikt i sakfrågan, men tycker att det gröna frihetsbegreppet bör utvecklas och analyseras. En gång skrev jag ett Grönt Frihetsmanifest till en mp-kongress. Det antogs. Men det var länge sedan.

onsdag 13 juni 2007

Vi behöver rikedomsbekämpning

Fredrik Reinfeldt bekymrar sig över att de som bor i Kina vill leva på samma materiella nivå som svenskar. Han inser att det inte fungerar, världens resurser räcker inte till. Och att miljön inte tål det. Därför uppfattar han kineserna som ett problem. För att inte tala om vad moderaternas ungdomsförbund anser...

Vi kan inte med hedern i behåll förneka andra att leva på ett sätt som vi själva gör. Vi måste visa att vår livsstil är förhandlingsbar. Det är nämligen inte kineserna som är problemet. Det är vi. Tänk om Reinfeldt, som den förste ledare i Europa, kunde erkänna detta istället för att peka finger åt dem som vill leva på det sätt som han själv gör.

Han borde istället peka finger åt den framväxande överklass, i Sverige såväl som inom andra länder, som låter en allt mer grotesk överkonsumtion bli till norm.

Vi behöver förvisso fattigdomsbekämpning, men minst lika mycket behöver vi rikedomsbekämpning.

Så länge vi inte förändrar vår egen livsstil kan vi inte heller gnälla över att det varje dag, under lång tid, rullat ut över 10 000 nya bilar ut på de kinesiska vägarna. Trots det släpper varje kines bara ut en fjärdedel så mycket koldioxid som en genomsnittlig EU-medborgare.

Hoppet att Kina inte bär sig lika illa åt som vi finns, trots allt. Man har visat större intresse för klimatfrågorna än USA, man ligger på tredje plats i världen när det gäller utbyggnad av vindkraft, man satsar på nya energieffektiva transportsystem, det finns kinesiska entreprenörer och forskare som ser möjlighet att bli världsledande när det gäller massframställning av solceller. Miljöskatter har införts på bland annat stadsjeepar och engångspinnar. Alltid något. Tur att inte moderaterna lyckats stoppa miljöskatterna där...

”Lyckas vi hoppa över den teknik som Västvärlden byggt sitt välstånd på så kan vi bidra till en hållbar värld”, säger en ung man vid ett av Beijings universitet. Hans ögon strålar av entusiasm.

”Kärnkraft?” frågade jag.

”Det också”, sa han.

”Terrorister?” frågade jag.

”Tja, vi har ju militär bevakning av reaktorerna”, sa han.

Kärnkraft kommer att byggas ut i Kina. Inte minst eftersom problemen med dammbyggen är enorma, med stillastående hälsovådligt vatten, utarmning av biologisk mångfald och påtvingade folkomflyttningar.

tisdag 12 juni 2007

Kina ger oss hopp

Om Kina fortsätter med nuvarande tillväxt så kommer inkomsten per person att nå upp till dagens nivå i USA före år 2030.

Man tror att det år 2030 kommer att finnas 1,5 miljarder människor i Kina. Dessa kommer, om de tar efter västerlänningarnas livsstil, att konsumera två tredjedelar av den nuvarande spannmålsskörden i världen (uppfödning av köttdjur kräver spannmål, och köttkonsumtionen ökar dramatiskt). Papperskonsumtionen blir dubbelt så stor som världens nuvarande produktion. Flödet från naturresurs till synligt avfall och osynliga molekylsopor kommer att fördubblas…


Om man i Kina blir lika biltäta som i dagens USA – och varför skulle man inte vilja bli det? – så kommer man att ha 1,1 miljarder bilar om 25 år. I dag finns 800 miljoner bilar i hela världen. Bilar kräver gator, vägar, motorvägar och parkeringsplatser. Enligt beräkningar från World Watch Institute så skulle Kina behöva asfaltera en yta lika stor som den som idag används för risodling.

Man skulle behöva 99 miljoner fat olja per dag om bilarna drar lika mycket som dagens amerikanska genomsnittsbil. Idag pumpar man, i hela världen, upp i snitt 84 miljoner fat varje dag.

Det fungerar alltså inte. Kina hjälper oss att förstå att den gamla tidens ekonomi och utvecklingsmodell är föråldrad.

Fungerar inte vår livsstil, vårt konsumtionsmönster och vår ekonomiska modell för Kina så fungerar den inte för världen. Det är så påtaligt att det utgör ett hopp! Så Demi, på bilden, kan få ett bra liv när hon växer upp.

måndag 11 juni 2007

En dag i kinesisk domstol

Det skrivs i svenska tidningar att Hu Jintao, som besöker Sverige, är världens mäktigaste man. Det stämmer inte. Den kinesiska konstitutionen ger inte sin president lika mycket makt som t ex den amerikanske presidenten har. Vi vet mycket litet om den kinesiska konstitutionen i Sverige. Vi har mest skaffat oss föreställningar.

Det är det jag tänker på när jag sitter i en domstol i Beijing. Den lille mannen, som skall dömas, sitter nedklämd mellan två bastanta poliser i uniform. Han har handklovar och böjt huvud. Han har redan erkänt och sagt sig villig att betala böter på 5000 yuen. Det är lika mycket i svenska kronor. Det är en årslön, eller mer, för honom.

Den lille mannen hade hävdat sin rätt att hämta sopor genom att slå en konkurrent på truten. Problemet är att det var konkurrentens distrikt och att den raka högern fått den andre att stupa med skador på ögonbrynsbenet som följd.

Den lille mannen har tillgång till försvarsadvokat. Men denne säger inte mycket, har inte fått se handlingarna innan domförhandlingarna och tycks inte vara någon större stjärna. När domaren ber den åtalade att resa sig så reagerar han blixtsnabbt. De bastanta poliserna hinner inte med utan kommer liksom på efterkälken. Domaren tittar lite ironiskt på dem. Situationen känns lätt absurd.

Domaren är strikt men vänlig när han läser upp domen. Den åtalade, som skadat en lagligt registrerad medborgare i Beijing, har erkänt sitt brott, accepterat att betala sina böter och döms därför endast till 6 månades fängelse.

I salen sitter några vänner till den lille mannen. De tittar frågande på mig och de övriga västerlänningar som fått speciellt tillstånd att följa rättegången. Kanske är de tacksamma mot oss. Kanske hade domen blivit hårdare om vi inte suttit där. Vad vet jag. Kanske är alltihop ett spel.

Rättsystemet i Kina är under utveckling. ”Det går åt rätt håll”, säger advokaterna vi träffar medan de sänker blicken. Det säger man på svenska ambassaden också. Utan att sänka blicken. Det går åt rätt håll. Men det är långt kvar.

Dödsstraffet är något självklart i Kina. Över 90 procent av kineserna är för dödsstraff, enligt opinionsmätningar. I USA är det drygt 62 procent. Större är inte skillnaden i attityd.

”Det folkliga stödet för dödsstraff är ett problem”, säger en ung kines som jag träffar. Han studerar juridik. ”De inom partiet som skulle vilja avveckla dödsstraffet har mycket litet stöd i befolkningen. De som är motståndare till dödsstraff är minoritetsbefolkningar och kapitalister - stora ekonomiska brott medför ofta dödsstraff. I USA kanske det inte är så. Där drabbar väl dödsstraff bara fattiga svarta, eller?”

”Inte riktigt bara, men nästan”, säger jag.

”Dödsstraff är en del av vår historia. Det kommer att försvinna så småningom. Kanske innan det försvinner i USA”, säger han medan amerikansk rockmusik dånar i högtalarna och vi beställer in ytterligare en omgång öl.

Kinesisk öl är helt okej.

söndag 10 juni 2007

Varning: Ohöljd reklam!

Sommarpremiär av

(D)elvis Presley

– historien om Elvis och tiden som var

Fred Lane och Birger Schlaug


Recensioner efter premiären:
”En succé… ”
”Drog storpublik…”
”Birger Schlaug kan ta en publik… ”
”Fred Lanes Elvis-tolkningar är avskalade och råa…”
”Showen har ett högt underhållningsvärde…”


Regna Bygdegård
Fredagen den 29 juni kl 19.00

Inträde: 100 kr inkl fika i pausen.





Mer om Regna - Sveriges vackraste bygdegård!
Fler recensioner här!
Intervju med Fred och Birger här!
Mer om boken Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac här!

Ur reklamblad:
När den brittiske sångaren Fred Lane läst Birgers överraskande bok om Elvis så tände han på alla cylindrar. Han ringde och föreslog att de skulle göra en föreställning tillsammans. Och så blev det!

Fred har bland annat spelat in Dan Andersson och Nils Ferlin på engelska, varit på turné med Allan Edvall och gett ut ett tjugotal album och cd-skivor. Har fått utmärkelse för sitt gitarrspel.

Birger har nästan lika många års erfarenhet av scenen (den politiska, men i alla fall...), lämnade politiken 2001 och är nu författare till ett flertal böcker, bland annat: Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac. Säljs till nätpris efter föreställningen.

SLUT PÅ OHÖLJD REKLAM.

lördag 9 juni 2007

Broder Alf får medalj av kungen

– Jag känner mig mycket hedrad och uppmuntrad över att få mottaga konungens medalj. Och jag vill samtidigt uttrycka stor tacksamhet och beundran över de insatser som Sveriges kungahus gör för land och folk.

Det sa den kristdemokratiska riksdagsledamoten Alf Svensson som i torsdags förlänades H. M. Konungens medalj i 12:e storleken med kedja, för framstående insatser på skilda områden inom svenskt samhällsliv.

Denna information är hämtat från ett pressmeddelande avsänt från Kristdemokraterna. Deras hemsida upptas även den av denna goda nyhet.

Min syn på monarkin är inte så lik Broder Alfs. Men vi skall vara glada för den biologiska mångfald som gör oss så olika. Och Alf kan vara glad över sin medalj. Och så lever vi lyckliga i alla våra dagar. Snipp, snapp, snut, så är sagan slut.

PS! Så här berättas det i pressmeddelandet från kd:s kansli om medaljens styrka:
Konungens medalj finns i olika utföranden i stigande skala, där 12:e storleken är den största. Storlekarna bygger på en skala från 1700-talet, där 12:e storleken betyder en diameter på 43 millimeter. Den kan bäras i band eller en guldkedja, där guldkedja innebär den högre värdigheten.

fredag 8 juni 2007

Sorry, men G8 är det bästa vi har just nu...

Förmodligen blir många vänner besvikna på mig efter detta inlägg. Jag tänker nämligen framföra en åsikt om G8-mötet som jag inte förväntas ha: det är bra att G8 träffas. Idén att man borde ställa in, vilket tycks vara den dominerande åsikten hos demonstranter och kritiker, är fullständigt kontraproduktiv.

Vadan detta? Har det med åldern att göra? Blir man konservativ och halsstarrig i takt med gråa hårstrån i skägget? Tja, jag vet inte. Men mig förklara.

1. Jag anser att civil olydnad och demonstrationer är ett nödvändigt inslag i den demokratiska utvecklingen. Mycket av den lagstiftning vi har i Sverige har tillkommit genom civil olydnad. Arbetarrörelsen och frikyrkorörelsen har, tillsammans med nykterhetsrörelsen, tvingat fram mycket av det goda i "den svenska modellen" - och de byggde sina framgångar på civil olydnad, lagtrots och det etablissemanget uppfattade som bråk. Något som många glömmer när de själva intar etablissemangets salonger.

2. G8-mötet som nu hålls skiljer sig från de tidiga mötena. Klimatfrågan är akut. Och diskuteras. Utvecklingsländernas situation diskuteras, det är bra. Tidigare var det mest växelkurser som upptog ledarna...

3. G8 är den enda instans som akut kan göra något åt klimatfrågan. Därför är det bra att man träffas. Trots det traditionella dra i USA när det gäller klimatet? Attack, som jag i och för sig har sympati för, drömmer på sin hemsida om en global folkomröstning om de frågor som behandlas på G8-mötet. Hallå, vakna till verkligheten! Uppdatering: Miljörörelsen anser självfallet att klimatbesluten inte räcker till - självfallet inte, det finns ingen grön majoriet i länderna vars företrädare träffas.

4. Just det här G8-möter är viktigt. Det är i realiteten så att denna politiska elitklubb är den enda som i någon mån kan stå upp mot privata elitklubbar (Bilderbergergruppen, Trilaterala Kommissionen etc) där politiker och företrädare för transnationella bolag kuckelurar för sig själva utan tillstymmelse till pressbevakning och med den klara målsättningen att vara "operativa"... Organisationer som verkar i det fördolda, och som i realiteten har större makt än demokratiska församlingar.

5. Klimatfrågan hanteras bättre av G8 än av de privata elitklubbarna. Man kan tycka att detta är ett bräckligt försvar för G8-mötet, men det är dock ett försvar i en tid när klimatfrågan är mer akut än någonsin.

6. Hur ynkligt det än är, så står hoppet just nu till mötet med de där ledarna för de åtta utvalda länderna - och de inbjudna gästerna från Kina, Indien och Brasilen. Sen kan man tycka att det är skit. Men kom då på något bättre i den akuta situationen än att föreslå globala folkomröstningar.

Ursäkta längden på detta inlägg. Hoppas inte morgonkaffet kallnat för dig. Det har det gjort för mig. Eller rättare sagt teet. Politiskt korrekt te: grönt, ekologiskt, rättvisemärkt. Trots gråa strån i skägget...

torsdag 7 juni 2007

Kommunal borde skämmas!

Beda Trädgård i Göteborg är ett företag som ägs av sina anställda. Företaget är en grön dröm. Vilket LO avskyr. Så mycket att man pressat en statsdelsnämnd i Göteborg att säga upp avtalet med kooperativet. Trots att kooperativet lagt lägsta bud. Och har bäst villkor för de anställda.
  • Man har 35-timmars vecka.
  • Alla har samma lön - drygt 19.000 i månaden.
  • Man har frihet att ta ut sina helgdagar oberoende av religion.
  • De anställda leder och fördeler själva arbetet.

Således en grön dröm! Man har kollektivavtal med syndikalisterna - inte med Kommunal. I själva verket är ingen av de anställda ens medlem i Kommunal. Vilket retat gallfeber på LO. Därför har man hotat med bojkott. För att få skriva ett kollektivavtal som är sämre än det som kooperativet nu tecknat.

Jag gratulerade Kommunal till att äntligen - nu när det är borgerlig regering! - verkligen vågat ta fighten för högre löner med jämställdhetsprofil. Man fick ett genombrott. Hade det varit socialdemokratisk regering hade man som vanligt fegat ut i slutänden. Man ska ju inte bråka inom familjen.

Men när Kommunal hotar Beda Trädgård borde man skämmas.

Att LO avskyr kooperativa företag, där det inte finns någon ägare annat än de anställda, beror mer på omsorg om det egna förbundet än om arbetarna.

Och inget parti i den rödgröna skaran vågar tydligen längre stå upp och försvara den kooperativa idén. Ska man bilda regeringen en vacker dag så gäller det att inte LO är surt.

Och statsråd i den blåa regeringen som protesterar när Handels bojkottar privatägda företag är nu tysta som musen. Ty arbetskooperativ har man alltid ogillat. Det är något skumt när ingen kräver vinst på andras arbete - och dessutom samfällt hävdar att de trivs med det systemet.

En gång i tiden hamnade jag i konflikt med Fastighetsförbundet på LO. Man var riktigt förbannade. Jag hade nämligen dristat mig till att som språkrör för mp offentligt försvara ett fastighetsbolag som ville ge lägre hyra till de boende som ville ta större ansvar för sitt bostadsområde. Men LO ansåg att det skulle vara deras medlemmar som skulle hålla ordning i trappuppgången, rensa rabatter och klippa gräs. Och att de boende inte själva skulle bry sig. Det kanske är en röd dröm. Att någon annan gör saker och ting. Och att man inte bryr sig.

onsdag 6 juni 2007

Jeanne D'Darc var gift med Noa, och Göran Persson får miljöpris...

Läser i Newsweek att nio av tio amerikaner tror på Gud. Och att mer än 60 procent av väljarna kräver att den president de röstar på bekänner sig som kristen. Reinfeldt hade inte haft en chans i USA.

De enda som haft en chansen är Göran Hägglund och Lars Leijonborg.

Hägglund vill sänka skatten på bensin på det att vi kan få ett klimat som närmar sig det som sägs råda i helvetet.

Leijonborg vill att Sverige blir medlemmar i Nato, som anser sig ha rätten att slå till med kärnvapen på det att vi kan närma oss helvetet den vägen.

Förresten tror var tionde kristen amerikan att Noa (han med arken) hade en fru som hette Jeanne D'Arc. Det är lika lustigt som att Göran Persson nu fått ett miljöpris för sitt miljöarbete som statsminister. 100.000 dollar har han fått.

Vi som var inblandade de där åren vet en sak: Den socialdemokratiska regeringen tog inte initiativ till en enda konkret miljörelaterad åtgärd. Det Persson nu får pris för är de beslut hans regering tvingades ta på grund av samarbetet med miljöpartiet. Ofta under utpressningsliknande former. Jag är ledsen att behöva säga det, men så var det.

Men tror amerikanarna att Noa var gift med Jeanne D'Arc så kan väl norrmännen tro att Persson låg bakom grön skatteväxling, mångdubbelt höjda anslag till biologisk mångfald, konkreta klimatbeslut och den nya miljölagstiftningens radikalare delar...

Trevlig nationaldag tillönskas. Ska fira med en cykeltur Tisnaren runt.

tisdag 5 juni 2007

En bro bygger sig långsamt rakt ut i rymden

Vid vägs ände ser jag makten
och den liknar en lök
med överlappande ansikten
som lossar ett efter ett...

Teatrarna töms. Det är midnatt.
Bokstäverna flammar på fasaderna.
De obesvarade brevens gåta
sjunker genom det kalla glittret.

Tomas Tranströmer, Den Stora Gåtan.

Försommarkväll, syrenberså, rödvin och lommen har sagt till att hon finns. Gryningstimme med doft av dagg och kärlek. Och nu: Sitter som en uppdragen eka och funderar över Tranströmers ord: När bödeln har tråkigt blir han farlig.

Begravningarna kommer tätare och tätare, som vägskyltarna när man närmar sig en stad. Också Tranströmer. Och Kenth Pettersson bara dog. Så märkligt. Jag minns ett möte vi båda var med på. Telefonen ringde och han sa med ett varmt leende i ögonen: "Hej, min vackra fru". Alla kring bordet log. Mötet blev så mycket bättre än det kunnat bli utan det där telefonsamtalet.

En bro bygger sig långsamt rakt ut i rymden.

måndag 4 juni 2007

Lär dig matematik, Fredrik

Så har då Fredrik Reinfeldt ännu en gång påpekat att kineserna ökar sina utsläpp av koldioxid. Kina som är den stora klimatboven, vid sidan av USA, måste skärpa sig. Säger Fredrik. Och jämför glatt Sverige med 9 miljoner innevånare med Kina som har 1,1 miljard.

En lektion i matematik skulle inte skada för statsministern. Kanske också några lektioner i etik.

Så här är det: Varje kines släpper ut knappt 3 ton koldioxid per person och år. Varje svensk släpper ut 6 ton. I Sverige. Men det är så fiffigt anordnat att vi dessutom exporterar en stor del av våra utsläpp till Kina, där allt fler av de prylar vi anser oss behöva tillverkas.

En grundlektion för Fredrik i matte ser ut så här: 6 ton dubbelt så mycket som 3 ton. Med vilken rätt pekar du finger åt kineserna, Fredrik, när du samtidigt anser att vi har rätt att vara så mycket värre än dem? Och när skall du inse att det är dags att räkna vad var och en släpper ut inklusive konsumtion av importvaror...

Du kan bättre, Fredrik! Nuvarande opinionstrend för moderaterna tvingar dem att sätta ner foten i klimatfråga - antingen tona ner och prata om Kina, eller att suga upp miljöväljare genom att göra något härhemma också. Medan du funderar på saken, Fredrik, kan du kika på vilket vin du skall införskaffa till nationaldagsfirandet...

söndag 3 juni 2007

Minne från politiken (3): Eva Hamilton och debatten jag ville lämna

Det är inte så ofta jag under en debatt önskat att jag vaknat upp från en ond dröm. Men så var det i den märkliga två timmars EG-debatt som SVT anordnat den 4 juni 1991.

Debattledare var Olle Stenholm och (nuvarande chefen för SVT) Eva Hamilton. De var dåliga i sina roller – den sistnämnda var dessutom snorkig redan före det att tevesändningen kommit igång. Jag skrev i en notering efter debatten: ”Hamilton var förskräcklig, illa påläst, snorkigt beteende, kunde inte dölja sympatier och antipatier.”


Vi var ett femtontal debattörer i studion inklusive partiledare. Debattledarna inledde med frågan om spriten – därför bjöd man på vatten, öl och vin att släcka torrheten med under debattens gång. Vilket gladde Ian Wachtmeister (nd), som tycks gå igång på bara doften av alkohol. Det mest minnesvärda från den delen av debatten var när Eva Hamilton riktade sig till nykterhetsrörelsens representant genom att titta på honom och samtidigt ställa en fråga. Det pittoreska var att han var synskadad och knappast kunde ana att frågan var riktad till honom.


Efter spritfrågorna – där den ärligaste var EG-anhängaren Bengt Westerberg som erkände att risken för kraftigt ökad alkoholkonsumtion skulle bli ett stort problem – drogs säkerhetspolitik, livsmedelsfrågor, arbetsmarknad och miljö. I miljöavsnittet berättade Björn Gillberg och en av landets industrilister om EG:s förträfflighet när det gäller miljöfrågor - det blev aldrig debatt av det.

Programledarna var så dåligt insatta i frågorna att man missade hela problembilden med EU: nämligen att enskilda länder inte ges rätten att gå före och ställa högre miljökrav på produker och att själva strukturen leder till en extrem ökning av antalet transporter, och därmed utsläpp av koldioxid. Inget av detta kom fram. Jag försökte får ordet gång på gång. Möttes av ett hånflin från en av programledarna. Jag kokade inombords.

Gillberg har för övrigt alltid gillat bilismen, försvarat den in absurdum och låtsades som om katalytisk avgasrening – som inte alls biter på koldioxid – redan hade löst problemet med bilismen. Gillberg har problem med ett ben som gör att han mer än de flesta är beroende av en bil – jag är ganska övertygad om att det är därför den i övrigt så medvetne mannen negligerat bilismens problembild. Det är inte ovanligt att personliga erfarenheter och förhållanden formar den attityd man har till olika företeelser. Det gäller självfallet inte bara Gillberg. Det fanns i debatten på den tiden några härliga järnvägsfreak som avskydde bilar och bilism så pass att jag framstår som bilälskare – kanske bottnade deras enorma järnvägsentusiasm i att de led av klaustrofobi, de fick panik i det lilla utrymme som bilen utgör.

Tillbaka till debatten. Att få ordet i denna tevedebatt var således nästan omöjligt, Hamilton visade med övertydlighet att hon i sak gillade Westerberg, var imponerad av Bildt, ville piffa upp debatten med den svepande Wachtmeister och kände sitt kvinnliga ansvar att släppa in Schyman i tid och otid. När programledarna sedan släppte in Thore Skogman för att sjunga några trudelutter, medan man delade ut svenska små pappersflaggor som vi skulle vifta med innan debatten fortsatte kände jag att jag ville resa mig och gå. Det var så in i helvete töntigt.

Där satt Bengt Westerberg och Ian Wachtmeister och viftade med sina flaggor, medan vi skulle sjunga med i några tramsiga rader. Herregud!

Jag ville sjunka genom jorden, skämdes för hela tillställningen. Och tilltron till public service fick sig en ordentlig smäll. Tyvärr måste jag också erkänna att Eva Hamilton i mina noteringar från debatten fick namnet Snorkfröken. Och då ska ni veta att någon annan aldrig fått något elakt namn i dessa noteringar... Sorry, Eva, så illa upplevde jag ditt sätt att vara under de korta stunder vi möttes under mina år i politiken.

lördag 2 juni 2007

För Sahlin är heltid en religiös tes

För Sahlin är 40-timmars arbetsvecka viktigare än allting annat. Eller som hon säger: "Det står över allt annat".

Uttalandet är minst sagt alarmerande. Klimatfrågan reduceras i ett enda slag till en struntfråga.


Hade Reinfeldt hävt ur sig något liknande - t ex "Småföretagares rätt till 5 veckors semester står över allt annat" - så hade De grönas språkrör kastat sig över honom och med rätta anklagat honom för miljösvek, att inte begripa ett uns av klimatproblemet. Men Sahlin går fri.

Visst är det konstigt att Sahlin kan uttala vad sjutton som helst utan att det tilltänkta samverkanspartiet säger ett knyst. Jag är trött på Blockpartiet de Gröna. Räta på era ryggar, gröna vänner!

Sahlin tycks vara infekterad av lönearbetets lov. Drabbad av LO, vars makt är kopplad till att människor ser sig som lönearbetare snarare än som människor av kött och blod. Drabbad av Luther - eller snarare Calvin... "Rätten för kvinnor att gå upp till heltid, det står över allt annat för mig", förklarade hon utanför mötessalen på Kommunals kongress häromdagen.

Det är minst lika viktigt att människor - kvinnor och män - ges rätt till deltid. Livet är nämligen större än lönearbete. Och människan är större än att vara producent och konsument. För Sahlin och LO är lönearbetet i form av 40 timmars arbetsvecka en religiös tes. Jag är så fruktansvärt trött på det. Nu väntas s-kvinnorna släppa kravet på sänkt arbetstid - jakten på ekonomisk tillväxt ter sig alltmer absurd!

Har inte Sahlin fattat att vi procuderar och konsumerar på tok för mycket redan nu? Har hon inte fattat att vi har automatiserat, datoriserat, robotiserat, effektiviserat och rationaliserat de sista 30 åren - och att allt detta en gång påbörjades med motivet att vi skulle få mer fri tid...? Vilket väl också det borde få De grönas ledning att reagera, men lönearbetets lov kommer förstås från fel håll... Ni vet det där med Blockpartiet de Gröna...

fredag 1 juni 2007

Stackars rika mentala fjun

Äntligen har den kommit. Den förgyllda grillen.

För endast 90.000 kronor. En spottstyver för det fina folket som har så taskigt självförtroende att de måste pudra sina liv.

Tio miljoner barn under fem år dör varje år i världen. Sex miljoner av dessa kan enkelt räddas. Men det har vi inte råd med. Inte de mentala fjunen heller. För de har ju sin förgyllda grill att tänka på. Stackars satar så osäkra de är på sig själva.

För övrigt samlas G8 i dagarna. Appropå förgyllda grillar.