lördag 18 augusti 2007

Hellre Göran Skytte än Henrik Brors...

Jag slutade prenumerera på DN för en del år sedan. Orsaken till detta var att man plötsligt upphöjde sin egen politiska krönikör Henrik Brors analyser till huvudnyhet på löpsedlar. När Brors en gång fick hela löpet - i krigsrubriker - för en personlig och oförskämd kommentar om Göran Persson blev måttet rågat. Trots att jag inte tillhörde Perssons beundrarskara. Skrev i en dagboksnotering: "Någon jävla ordning borde det vara också på Sveriges största morgontidning - vi lever trots allt inte i en Pravdakultur."

På Svenska Dagbladet hittar man åsiktsmaskinerna på ledarsidan. Favoritfienderna är Marie Abrahamsson och krönikören Göran Skytte, den gamle Holabandola-medlemmen som gått sta och blivit såväl urkonservativ som kristen på gamla dar (det behöver inte alls vara samma sak, har jag förstått).

Skytte målar med motorsåg. Inga större finesser, det skvätter friskt, raka puckar och jag hör alltid, av någon fullständigt irrationell anledning, en lätt förvrängd textrad av Lil Lindfors i mitt huvud när jag läser hans kolumner: "Och han ljuger ibland, och han dricker ibland, men det struntar jag i, för jag vet ju vad den karln står".

Nåja, i dagens kolumn frågar sig Skytte om svenskarna blivit galna. Han påpekar, helt riktigt, att Sverige badar i pengar, företagen går urstarkt, hushåll blir rikare etc - men att ändå opinionskurvorna för regeringen pekar nedåt. Och Skytte, stackars pojk, förstår inte varför. Han skriver: "Svenskarna borde göra vågen, men en förkrossande majoritet väljer att i stället sympatisera med den rödgröna röra som kokade ihop det tidigare eländet".

Kanske skulle han förstå bättre om han frågade sig varför Sverige gick bättre än nästan alla andra länder under den där "rödgröna röran". Kanske skulle han förstå bättre om han tog till sig att det överdrivna ekonomiska överskott som skapades under den förkastliga "rödgröna rörans" regim är förutsättning för att den nuvarande regeringen kan dela ut skattesänkningar etc. Kanske skulle han förstå bättre om han likt de flesta andra begripit att sysselsättning inte är något som skapas i stunden, utan något som växer fram genom beslut, eller ickebeslut, långt tidigare...

Ett skäl till opinionsraset för Alliansen lär vara att de flesta av oss känner människor som lever på skuggsidan - genom arbetslöshet eller genom sjukdom - och som de facto fått det sämre än tidigare. Många av oss ser med oro hur klassklyftan bland barn växer - många som nu efter sommarlovet kommer till skolan med bärbara datorer värda långt över 15.000 kronor "för sitt skolarbete" medan andra får nöja sig med ett pennskrin köpt på Claes Olsson. Många av oss ser med oro på vad dessa ökande klyftor kan skapa för samhälle. Historien borde ha lärt oss att ett demokratiskt samhälle som värnar rimlig jämlikhet har sina klara fördelar.

Rent komisk blir Göran Skytte när han hävdar att den gamla majoriteten stod för tillbakablickande och bevarande. Så märkligt: brukar inte folk av Skyttes kaliber kasta sig över alla de förändringar och tekniklyft som De gröna förordat ända sedan bildandet? Är det inte Skytte och hans vänner som ironiserat över den fordonsteknik och energiteknik som De gröna förordat i tjugo år och som nu äntligen ser ut att få fotfäste hos allt fler? Är det inte Skytte och hans räddhågsna åsiktsfränder som motsatt sig en verklig marknadsekonomi där förorenarna betalar det man ställer till - istället har Skytte och hans vänner förordat privatisering av vinster och socialisering av kostnader. Vilket är oerhört ineffektivt om man vill se en dymanisk teknikutveckling.

Och mest komiskt av allt: Jag tror att broder Skytte bör fundera en stund över det faktum att den rödgröna röra han ogillar faktiskt drev fram den friskolereform som ökat antalet friskolor till en nivå som den borgerliga regeringen nu vill stävja... (Vilket jag personligen känner viss sympati för, skall erkännas...). Och kanske bör han också fundera över hur man förmår bryta de normer som skapat ett samhälle med vulgär (reklam- och propagandadriven) materiell överkonsumtion i de redan rika länderna. Det kanske vare sig är Alliansen eller den traditionella vänstern som förmår detta...

Göran Skytte! Du skriver i din kolumn: "Vi svenskar är politiskt lättlurade och utan minne". Göran! På sig själv, känner man andra!

6 kommentarer:

  1. Göran Skytte har utvecklats från en radikal vänstermänniska till en andligt sökande kristen. Vi har mycket att lära av Göran och vi är många som gläds över hans arbete med kristna förtecken. Även du Birger Schlaug, som ju är en sökare och trots kritisk analys visat stor respekt för kristna människor, kan ha något att lära av din "favoritfiende"!

    SvaraRadera
  2. Blä, blir sååå trött på såna som Skytte. Varför kan inte alla vara kloka miljöpartister? Varför är så många människor istället egositer?

    Och kristna sökare är ju knappast något som vi vill se mer av. Hur man överhuvudtaget kan blanda in sagor (läs:bibeln!!) i politiken är ju faktiskt helt, helt, helt obegripligt!

    SvaraRadera
  3. Jo, man kan tycka att det är fånigt att blanda in religiösa sagor i politiken, men det är en uppfattning som endast omfattar en mycket liten majoritet av världens människor, jag tillhör visserligen den minoriteten men inser dock att jag är i minoritet och försöker vara så respektfull jag kan mot dem som har en religiös övertygelse. Jag tror inte heller att miljöpartiet saknar vare sig troende eller sökare inom sin organisation.
    Lasse From

    SvaraRadera
  4. Även jag övergav DN när förstasidorna ofta såg ut som "blaskor" isf en seriös morgontidnings. Att vara sk trogen prenumerant kändes fel. Att prenumerera på SvD känns mer som att kika in på den andra sidan och se vad de tycker om livet och politiken. Skyttes åsikter i den senaste krönikan känns väldigt allians och "se vad som blir kvar i plånboken politik". Och visst, mäter man en politisk framgång med den viktsatsen kanske några känner sig lyckligare nu. Men för mig är ett bra samhälle något som tar hand om de som för tillfället eller permanet behöver dess stöd. Jag tror också att alla mår bäst i ett sådant samhälle - även de som måste dela med sig mer ur sin pengapung. - Kristna eller andra religiösa åsikter ska inte synas i politiken. De mår bäst av att vara i det lilla egna livet. Synd att du inte är valbar längre Schlaug!

    SvaraRadera
  5. Men ska alla som tillhör en minoritet sluta uttycka sina åsikter? Det är väl knappast så man bedriver opinion? Att få bort religionen från politiken är en viktig del för att lösa världsfreden om inte annat? Eller finns det nån' som tycker att den har tillfört något i tex Irak och USA? Jag har respekt för människors tro. Det har verkligen ingenting med det andra att göra.

    SvaraRadera
  6. Det är odemokratiskt att hävda att kristna och åsikter från kristen tro inte skall få synas i politiken. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt och argumentera för den på bästa sätt, oavsett hur den uppkommit.

    Fast jag undrar hur mycket allianspolitik som ligger bakom socialdemokraternas uppgång. Fick inte de borgerliga partierna en "Göran Persson-rabatt"? Nu när det spöket är borta har en del kommit tillbaks till fållorna igen.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.