lördag 18 oktober 2008

Hemvist för hemlösa radikaler...

Nu har den kommit! DVD:n som innehåller samtliga årgångar av Tidevarvet, den tidning kvinnorna på Fogelstad gav ut 14 år. Elin Wägner var dess chefredaktör 1924-27, och skrev under hela tidningens existens ledare, noveller och artiklar.

För Elin Wägner-freak är DVD:n rena rama guldgruvan.


Det är Kulturföreningen Fogestad som står bakom detta kulturhistoriska jätteprojekt. Förutom att man smidigt kan ”bläddra” i tidningarna kan man via sökord få fram exakt det man letar efter. DVD:n innehåller dessutom ett rikt bildmaterial, faktamaterial och filmmaterial.

Att läsa de gamla numren av denna radikala tidskrift på detta sätt är en fascinerande upplevelse. Det som mest bränner är den totala ärlighet, utan minska snegling på vad som kan anses passande eller inte.

Tidevarvet tar sin läsare på allvar, utan att bli tråkig. Genom alla årgångar kan man se hur man söker formulera en ideologisk plattform som bygger på icke-dominans. Det må gälla i förhållandet man/kvinna, vit/färgad, teoretiker/praktiker, människa/natur. Det känns nästan pinsamt modernt…

Man kan beställa Tidevarvs-DVD:n genom att sätta in 145 kronor på Kulturföreningen Fogelstads plusgiro 288825-3.

4 kommentarer:

  1. Detta är ett anrop från en åldring, som har hört ordet "DVD" ett otal gånger, men aldrig fått förklarat vad det är. En sorts skiva är det väl, men vad skiljer den från en CD? Jag har aldrig vågat fråga folk, av rädsla att bli utskrattad över en sådan självklarhet i de ungas värld.
    Ska en DVD läggas in i en videospelare eller i en dator? Ja, ni ser, vilka dumma frågor man ställer, när man inget vet. Fy, för att bli gammal!

    Gråa tankar

    SvaraRadera
  2. DVD-skrivor är som CD-skivor men med betydligt mycket större utrymme. Köper/hyr man film så gör man det ofta på DVD, men i detta fall är det lämpligt (kanske rent av nödvändigt) att sätta in den i en dator som kan spela upp dvd-skivor.

    "Äldre" datorer tar enbart cd-skivor - "riktig gamla" tar inte ens det.
    Pluras

    SvaraRadera
  3. Tack, snälle Pluras, för upplysningen! Och inte skrattar du heller!

    Min dator är två år gammal. Den har en skåra för cd-skivor. Vet ej om den går sönder, om jag stoppar in en DVD där. Vad tror Pluras?

    Gråa tankar

    PS. Birger, ursäkta, att vi lånar din spalt för dylikt samtal! Men, kanske det finns någon mer än jag, som är efter sin tid, men som vill köpa Elins DVD. DS.

    SvaraRadera
  4. Om din dator bara är två är gammal så är det väldigt troligt att den kan läsa DVD-skivor.

    Och även om den inte kan det så är det väldigt osannolikt att läsaren skulle gå sönder bara för att man stoppar in en DVD-skiva i den.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.